Aktualno Aktualno

Financijska pomoć obiteljima s više djece

Ugovori o dodjeli materijalne potpore/stipendije učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku potpisani su 25. studenoga između roditelja/učenika i HPD-a Bela Gabrić, odnosno predsjednice Udruge Margarete Uršal.

Na ovaj natječaj mogle su konkurirati obitelji koje imaju troje i više učenika u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku, a nemaju veća primanja od 25.000 dinara po članu obitelji. Iako su neke obitelji ispunjavale uvjete za više djece, više od četvero njih nije moglo dobiti pomoć. Tako je, po riječima Margarete Uršal, u nižim razredima podijeljeno 15 stipendija, u višim osam, te tri u srednjoj školi, a na ovome popisu našlo se još dvoje učenika kojima je bila potrebna financijska pomoć.

Pomoć od po 12.000 dinara u dva dijela (prvi dio je sada isplaćen, a drugi će biti u travnju naredne godine), dobilo je ukupno 15 obitelji: u šest obitelji je po jedno dijete dobilo potporu, u drugih šest obitelji po dvoje djece, u dvije obitelji po troje i u jednoj obitelji četvero djece.

Sredstva su osigurana putem javnog natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s projektom »Podrška učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku«. Na projektu je dobiveno 311.608,52 dinara i to je bilo dovoljno za 26 stipendija, a dodijeljeno je 28, što je Udruga nadomjestila iz drugih izvora.

»Planiramo da ovaj projekt zaživi, jer je u ciljevima Udruge zacrtana pomoć djeci i obiteljima kao jedan od prioriteta, s time da će svake naredne godine važiti novi uvjeti u zavisnosti od situacije i potrebe. Također je važno naglasiti da su učiteljice i razrednici, kao i članovi Udruge koji su prosvjetni djelatnici, bili od velike pomoći, jer su ukazali na onu djecu i obitelji koji su zaista u potrebi«, pojasnila je Uršal.

Ugovori su potpisani u prostorijama HNV-a, a zbog pandemije i izvanrednih mjera roditelji/učenici su bili zakazivani sukcesivno.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika