Tema Tema

Razgovorom i potporom do uspjeha

Osim cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, u Vojvodini se u 14 škola izučava izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Za ovaj predmet opredijelilo se 466 učenika u sljedećim mjestima: Bereg, Bezdan, Monoštor, Sonta, Vajska, Plavna, Sot, Srijemska Mitrovica, Đurđin, Tavankut i Žednik.

Udruga Naša djeca, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, krenula je u obilazak škola i nastave ovoga predmeta, te tako započela s realizacijom projekta »Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe«, koji financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije.

Aktivnostima do većeg broja djece

Cilj ovoga projekta, po riječima dopredsjednice Udruge Naša djeca Ninoslave Pirša, je podizanje stručnih i jezičnih kompetencija nastavnika za realizaciju novih programa nastave i učenja ovoga predmeta u osnovnoj školi. Također, želja spomenute Udruge je i povećati broj učenika koji izučavaju ovaj izborni predmet, a sve to radi opstanka i očuvanja kulture, naslijeđa, baštine i jezika Hrvata na ovim prostorima.

Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izučava se u osnovnoj školi, a u zavisnosti od broja zainteresiranih uglavnom su formirane mješovite skupine djece, osim u OŠ 22. oktobar u Monoštoru i OŠ Ivan Goran Kovačić u Sonti, gdje je veliki broj djece zainteresiran za izučavanje ovoga predmeta, te su tamo formirane zasebne razredne skupine. Kada je u pitanju srednja škola, hrvatski jezik se izučava za sada samo na teritoriju Srijemske Mitrovice u Hrvatskom domu.

Prošle školske godine je u pojedinim školama bilo neregularnosti kod anketiranja roditelja, a ove, iako je promocija bila na višoj razini, zbog online nastave nije se moglo kontrolirati jesu li svugdje ankete provedene po zakonu.

»Ove godine smo bili aktivniji po pitanju promocije nastave Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, izrađeni su plakati i flajeri te podijeljeni roditeljima, a svaka škola je bila obaviještena i zamoljena da regularno provede anketu za roditelje. Putem sajta i Facebook stranice HNV-a promovirali smo nastavu, ukazivali na važnost i prednosti izučavanja ovoga predmeta«, kaže predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal.

U OŠ Pionir u Žedniku nikada nije bio veliki broj učenika koji izučavaju ovaj predmet, a ove godine je izuzetno mali. Po riječima Margarete Uršal u ovoj školskoj godini u spomenutoj školi je kao izborni predmet ponuđen i bunjevački jezik što je dovelo do toga da je u rujnu bio prijavljen tek jedan učenik za izučavanje ovog predmeta. Naime, do roditelja je došla informacija da se u ovoj školi više neće izučavati hrvatski jezik, te su se neki »prepisali« na bunjevački jezik, neki odustali, a tek mali broj njih je nastavio pohađati ovaj predmet.

Novi program u školama, udžbenici u izradi

Udžbenici za ovaj predmet su u izradi, te je tako udžbenik za prvi i drugi razred tekstualno kompletiran, radi se na likovnom opremanju i ilustracijama, te slijedi prijelom i slanje na odobrenje.

Novi programi nastave i učenja koji su odobreni od Ministarstva prosvjete su kompletirani za osnovnu školu i ovim posjetom uručeni nastavnicima.

»Novi programi su vrlo široko postavljeni te je ostavljen prostor za izučavanje jezika i kulture, baštine, običaja i tradicije Hrvata i u pojedinim mjestima. Upravo to je i jedan od razloga zašto je teško i komplicirano napraviti udžbenik koji bi obuhvatio sve to bogatstvo na jednom mjestu. Limitirani smo brojem strana i papirnom formom udžbenika, a trenutno ne postoje mogućnosti za izradu digitalnih (interaktivnih) udžbenika, koji bi za ovaj predmet više odgovarali«, kaže Uršal i dodaje: »Prilikom ovoga posjeta s ravnateljima i nastavnicima smo razgovarali o problemima i potrebama. Otvorili smo mnoga pitanja, poput obuke nastavnog kadra, kvalitetne realizacije predviđenih sadržaja, raspoloživosti nastavnih materijala i svega što je potrebno za realiziranje kvalitetne, moderne, učenicima zanimljive nastave ovog izbornog predmeta.«

Do sada su predstavnici spomenute Udruge i članovi Odbora za obrazovanje obišli škole u Somboru, Beregu, Sonti, Monoštoru, Vajskoj i Plavni, te je ovim povodom Udruga Naša djeca učenicima koji pohađaju ovaj predmet darovala bočice za vodu, a nastavnicima novi program nastave i učenja, kao i potrebni materijal za rad, dok je HNV svima darovao zaštitne maske.

Nastava na hrvatskom i u Somboru

Izučavanje Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture ovoga tjedna započelo je i u Somboru. Zbog relativno malog broja zainteresirane djece (15) koja su raspoređena u nekoliko škola, najbolje rješenje za svu djecu je organiziranje nastave u Hrvatskom domu u Somboru.

Na inicijalnom sastanku za organizaciju početka nastave nazočili su predstavnici HNV-a, Udruge Naša djeca i predstavnici HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora Marija Matarić i Alojzije Firanj, vijećnik HNV-a iz Sombora, a već sljedeći sastanak, koji je održan 24. studenoga, bio je s roditeljima i djecom. Djecu i roditelje su asistentica HNV-a u obrazovanju Nataša Stipančević i prof. Ivan Baričević upoznali s benefitima izučavanja ovog predmeta, kao i samim programom.

»Vjerujemo kako će i ove godine zaživjeti nastava u Somboru, te da će djeca s radošću dolaziti na sate hrvatskog jezika. Neki roditelji su se raspitivali i za nastavak učenja ovoga predmeta, te pripremu za studije u Hrvatskoj. Nadamo se da će svake godine biti sve više zainteresiranih učenika«, kaže Stipančević.

Sati hrvatskog jezika održavat će se svakog utorka s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu u Somboru, a zainteresirani učenici se u spomenutom terminu mogu priključiti ovoj skupini.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika