Aktualno Aktualno

Ministrica ponudila partnerski odnos

U intervjuu Novinskoj agenciji Beta nakon stupanja na dužnost ministrice za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je izjavila da skoro sve manjinske zajednice u nedostatku financija imaju probleme i da će se Ministarstvo postarati da svi dugovi prema nacionalnim vijećima budu isplaćeni.

Upravo je najavljeno umanjenje od 20%, ionako malih sredstava za financiranje nacionalnomanjinskih vijeća bilo jedna od tema sastanka koji je 24. studenog ministrica održala u Palači federacije u Beogradu s predstavnicima nacionalnomanjinskih vijeća u Srbiji. Kako kaže predsjedavajući Koordinacije nacionalnomanjinskih vijeća Stefan Stojkov, nakon sastanka ovaj problem već smatra riješenim, a veoma je zadovoljan i prvim nastupom ministrice Čomić u odnosu na budući rad i suradnju manjinskih vijeća s ovim ministarstvom.

Prvi zahtjev ispunjen

Naime, prethodnog je dana održan sastanak Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, na kojem su se njihovi predstavnici usuglasili oko tri točke o kojima žele razgovarati s novom ministricom. Predsjedavajući Koordinacije Stefan Stojkov iz Savjeta bugarske nacionalne manjine kazao je za HR da je zadovoljan načinom predstavljanja daljeg rada ministrice.

»Ona je ponudila partnerstvo ministarstva i nacionalnih vijeća. Tako sam to shvatio i vidio sam da su i sve kolege bile zadovoljne, skoro oduševljene, tom idejom i načinom na koji je ministrica predstavila sebe i ministarstvo za dalji rad. A to podrazumijeva i Vladu Srbije da će biti pouzdan partner, kako Koordinaciji tako i svim nacionalnim vijećima pojedinačno. Poanta sastanka je bila upoznavanje, a imali smo i tri zahtjeva koje smo prethodno usvojili na Koordinaciji kao zajednički zahtjev svih vijeća. Prvi zahtjev je bio da se umanjenje od 20% proračuna za nacionalna vijeća riješi i ministrica je rekla da je već riješeno dugovanje za listopad i da će biti riješeno i za studeni i prosinac i da neće biti nikakvog smanjivanja ove godine. Drugi zahtjev je bio da se znatno povećaju sredstva za 2021. godinu, tražili smo povećanje od 100 posto, i nadam se da će Ministarstvo iznaći način da se sredstva povećaju. Treći naš zahtjev je bio da ministrica posjeti sva sjedišta nacionalnih vijeća u dogledno vrijeme, kada to bude bilo moguće,  na što smo također dobili pozitivan odgovor«, kazao je Stojkov.  

Vojnić: Pozitivan stav i poznavanje problematike

Susretu s ministricom je nazočila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, koja kaže kako je dvoipolsatni sastanak protekao u izuzetno pozitivnom ozračju i razgovoru kako rješavati konkretne probleme s kojima se suočavaju nacionalne manjine i njihova vijeća.

Nakon sastanka Vojnić je rekla za HR:

»Na dva pripremna sastanka Koordinacije nacionalnomanjinskih vijeća za sastanak s ministricom Čomić donijeli smo zajednički stav da ne pristajemo na umanjenje od 20% i da tražimo da se proračun svih nacionalnih vijeća treba uvećati za najmanje dvostruko. Imali smo i argumente da se za 900.000 pripadnika nacionalnih manjina izdvaja 0,02 % proračunskih sredstava i da ne možemo pristati da se svedemo na razinu kulturnih udruga ili nevladinih organizacija, jer jednostavno ne možemo funkcionirati s tako malim proračunom. Druga važna stavka je da Zakon predviđa da samo 50% možeš iskoristiti za stalne troškove, što znači da većina vijeća može imati samo od jednog do tri profesionalno uposlena, ne više. Naš stav je bio da budemo izričiti po pitanju dugovanja i da nemamo klasičan sastanak predstavljanja već da moramo riješiti ovo pitanje. Na sastanku je ministrica imala uvodno izlaganje, nakon kojeg sam ja rekla 'ministrice Čomić, Vi ste uništili koncepciju našeg sastanka sa svojim pozitivnim stavom, dobrim poznavanjem nacionalnomanjinskih vijeća i manjinskom problematikom'. Ona je rekla da će se zalagati da ne dođe do umanjenja i da se sredstva povećaju, jer je rekla 'vi ne možete funkcionirati s tim sredstvima'. Nakon predstavljanja svih vijeća ministrica je rekla da ćemo se vrlo brzo čuti i kontaktirati po nekoliko važnih pitanja. To su popis stanovništva 2021. godine, o čemu svaka nacionalna manjina treba reći svoje prijedloge kako unaprijediti proces popisa, drugo je bilo da damo prijedloge kako da povećamo vidljivost na javnom servisu RTS-u, i treće da damo prijedloge za novi izborni proces i postupak za izbore za nacionalna vijeća koji slijede za dvije godine.«

J. D. 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika