Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uključivanje mladih u kreativni manjinski turizam

Članovi  HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su nedavno organizirali multiplikativni događaj projekta  »Manjinska mladinoteka« u kojem ova udruga sudjeluje. Rezultate projekta predstavio je predsjednik Udruge i predstavnik projektnog tima iz Tavankuta Ladislav Suknović.

Nositelj projekta »Manjinska mladinoteka« je slovenska organizacija Zavod Burja iz Rimskih Toplica, a uz tavankutsku udrugu projekt-partneri su slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te hrvatski Studio B iz Nove Gradiške. Projekt »Manjinska mladinoteka« odobren je od Europske komisije u sklopu »Ključne akcije 2 – Strateška partnerstva«, unutar »Erasmus+« programa. Poseban fokus projekta su mladi koji započinju svoj razvojni put i integriranje u društvene tokove kao budući nositelji razvojnih aktivnosti i donošenja političkih odluka. Upravo je ovim projektom učinjen korak više u osnaživanju mladih pripadnika nacionalnih manjina iz regije koji potječu iz različitog socijalnog, ekonomskog i kulturnog okruženja, ali i imaju različit pravni i kulturni status u domicilnim državama.

Tri rezultata

Aktivnosti projekta koji traje od svibnja 2019. do siječnja 2021. godine su tri intelektualna rezultata. Prvi je »Manjinska videoteka«, koja obuhvaća online tečaj u području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine. U okviru nje snimljeno je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova koji se bave ulogom mladih u suvremenom pristupu kreativnom manjinskom turizmu i razvoju kulturne baštine. Drugi je brošura Vodič kroz manjinske točke u lokalnim zajednicama – Naša kultura u našem mjestu, koja sadržava turističke mape manjinskih atrakcija u lokalnim zajednicama. Treći intelektualni rezultat jest Manjinski kompas, publikacija koja uključuje smjernice za veću socijalnu uključenost mladih pripadnika nacionalnih manjina i prezentiranje primjera dobrih praksi u kreativnom manjinskom turizmu i kulturnoj baštini.

Značajno iskustvo

O navedenim tiskanim brošurama i značaju sudjelovanja tavankutske udruge u ovom projektu Ladislav Suknović je rekao: 

»Za našu Udrugu ovo je prvi projekt koji smo radili u okviru programa ‘Erasmus+’ i sa zadovoljstvom mogu reći da imamo izuzetno pozitivno iskustvo kako u suradnji s partnerima Zavod Burja iz Rimskih Toplica, koji je ujedno i nositelj projekta, Centrom za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B iz Nove Gradiške, a tako i s odabirom teme projekta. Smatrali smo važnim educirati naše mlade članove o važnosti i potencijalima kulturne baštine i njenom promoviranju kroz turizam u kojem se naša Udruga već uspješno oprobala. Nastojimo našim aktivnostim i projektima povezati sve segmente lokalne zajednice i jednim multidisciplinarnim pristupom učiniti kvalitetniji i brži razvoj lokalne zajednice, ali i snažnije uključivanje mladih kao budućih nositelja aktivnosti i donositelja važnih odluka, ponajprije razvojnog karaktera. Važno je čuti i vidjeti iskustva drugih zajednica, implementirati dobre prakse i na taj način olakšati razvojni put. Benefiti koje lokalna zajednica ima od naših aktivnosti su brojne, od medijske vidljivosti, stvaranja mreže dobavljača, veće uključenosti lokalnog življa do materijalnih benefita. U posljednjih deset godina su na ovim poljima učinjeni brojni pozitivni pomaci i to mogu posvjedočiti kako lokalni akteri, ali i brojni turisti i gosti čiji broj se popeo na oko 4.500 na godišnjoj razini. Našim aktivnostima, a pogotovo kroz ovakve projekte, nastojimo pokazati mladima potencijale koji se nalaze u njihovom okruženju, samo ih valja iskoristiti i naći svoju šansu i razvojnu priču u svom zavičaju.«

Predstavljanju rezultata u okviru »Manjinske mladinoteke« nazočili su članovi Gupca, predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji kao i mladi koji su bili sudionici projekta.

I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika