Tema Tema

O gospodarstvu, prekograničnoj suradnji, hrvatskoj manjini

Veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević posjetio je Sombor u utorak, 17. studenoga, gdje se susreo s predstavnicima gradskih vlasti i hrvatskim udrugama koje djeluju na području Grada Sombora.

Govoreći o razlozima svog dolaska u Sombor veleposlanik Biščević je kazao da mu je želja obići što više regija u Srbiji kako bi se vidjelo koje su mogućnosti za suradnju, prije svega one gospodarske, između Srbije i Hrvatske. On je Sombor istaknuo kao lokalnu samoupravu u kojoj ima prostora za takvu suradnju. Jedna od tema koja je otvorena prilikom razgovora je i prekogranična suradnja kroz zajedničke projekte koje financira Europska unija.

»Kao predstavnike hrvatske države nas, naravno, zanima i kakav je položaj hrvatske zajednice u lokalnoj sredini. Prema onome što sam čuo od gradonačelnika, mogu reći da je Sombor jedan pozitivan primjer«, kazao je Biščević.

»Postoji puno prostora za unaprjeđenje, ali smo se mi kao grad trudili financijski pomoći hrvatske udruge kroz natječaje za kulturu, za nacionalne manjine, programe za djecu, lokalni akcijski plan za mlade. To će biti nastavljeno i u narednom razdoblju«, kazao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Biščević je u uvodom obraćanju na konferenciji za novinare kazao kako ga za Sombor vezuje ime drugog ministra vanjskih poslova neovisne Hrvatske Zdenka Škrabala, rođenog Somborca, koji je, kako je kazao, bio njegov prvi šef u Ministarstvu vanjskih poslova.

Razgovorima u Somboru nazočio je i Pero Mijakić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. On je kazao da bi hrvatskim gospodarstvenicima mogla biti interesantna poslovna zona koja je komunalno opremljena, a prednost je i blizina tržišta Hrvatske.

»Robna razmjena Srbije i Hrvatske, usprokos koroni, imala je tek neznatni pad. Za osam mjeseci ove godine ostvarena je robna razmjena od 800 milijuna eura, a očekujemo da će do kraja godine to biti 1,2 milijarde eura«, kazao je Mijakić.

Na novinarsko pitanje vode li se razgovori o ulasku predstvanika hrvatske zajednice u lokalnu vlast u Somboru, gradonačelnik Ratković odgovorio je da su razgovori počeli prije deset dana i da se nada njihovom pozitivnom ishodu.

»O toj temi u dva navrata sam razgovarao s predsjednikom Vučićem i imam obećanje da će se pokrenuti određeni pravni procesi da bi se hrvatska zajednica uključila u razne nivoe vlasti«, kaže Biščević.

Nakon razgovora s predstavnicima somborske vlasti veleposlanik Biščević susreo se i s hrvatskim udrugama s područja Grada Sombora. Susret je upriličen u prostorijama gradske Mjesne zajednice Venac, a njemu su nazočili predsjednici udruga HKUD Vladimir Nazor i Urbani Šokci iz Sombora, KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora i HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. Novinarima nije bilo dozvoljeno pratiti taj sastanak.

Uz veleposlanika Biščevića u delegaciji hrvatske diplomacije bili su Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Beogradu, Velimir Pleša, generalni konzul RH u Subotici i Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda Generalnog konzulata RH u Subotici.

Z. V.
 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay