Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kako prefarbati povijest?

Jedan je lokalni projekt jedne mjesne bereške udruge izazvao u tjednu za nama žustre izljeve strasti, pomiješana shvaćanja i vrlo živu raspravu vođenu, kako je i primjereno vremenu i aktualnim mjerama, u dobroj mjeri putem društvenih mreža. Ili je, možda, isti događaj znak nečega ozbiljnijega? Tek, Udruga građana Natura iz Berega predstavila je 9. studenog putem Facebooka, i, naravno, uživo, mural, likovni uradak autora Stipana Kovača i Milorada Rađenovića koji prikazuje panoramu Berega i njegovoga prirodnoga okružja. Projekt oslikavanja bereškoga motiva, za što je izabran zid koji pripada Osnovnoj školi Moša Pijade, na kojem se nalazi ulaz u dio školske zgrade u kojem je vrtić Jagodica, financirao je, kako je predstavnik ove udruge Mijo Krišto napisao na svojem računu na Facebooku, Grad Sombor putem Lokalnog akcijskog plana za djecu. Sastavni dio crteža bio je natpis koji je glasio: »Bački Breg kao naselje pominje se prvi put 1319. god. * Osnovna katolička škola radi od 1752. god.«. Iako bi se ponekim detaljima samoga crteža, na kome je bereška crkva sv. Mihovila, sadašnja zgrada škole te još nekoliko tipičnih bereških kuća, pa i pravopisu u navedene dvije rečenice moglo zamjeriti štošta, nitko nije, u prvim reakcijama na društvenoj mreži, niti uživo, osporio želju da se pokuša pridonijeti estetici centra Berega, nego su je pohvalili.

Ipak, nekoliko sati kasnije, pojedine osobe iz Berega počele su reagirati negativno. »Škola nema veze sa verom«, »Sramno je izmišljati i preimenovati ustanovu koja nema veze sa bilo kojom verskom zajednicom«, »Nije to mesto gde ovakve provokacije imaju mesta«, »To je zid državne ustanove u koju idu sva deca, a ne privatno vlasništvo. Tom natpisu je bilo mesto na hrvatskom kulturno-umetničkom društvu«…, bile su neke od tipičnih reakcija na mural i natpis na njemu. Prijetilo se i dopisom Ministarstvu prosvjete. S druge strane, drugi sudionici u iznenadnoj debati pokušali su ukazati na povijesnu činjenicu da je prva škola u Beregu zaista bila katolička, te pozivali na uzdržanost u reakcijama i uživanje u ljepoti slike i samoga Berega. Ipak, već idućeg dana, riječ »katolička« je, od strane nepoznatih osoba, prekrivena gustom bojom. Čudnoj su se gesti Berešci zgražavali narednih nekoliko dana, uz rezigniranost i naziranje moguće loše namjere ovakvoga čina.

Mijo Krišto iz UG-a Natura na našu molbu za komentarom ovog događaja izrazio je iznenađenje njime. »Nije bila namjera da nekoga uvrijedimo. Jednostavno su neki očito krivo protumačili natpis iz neznanja, jer nedovoljno poznaju povijest sela i nisu upoznati s time da se prva škola upravo tako zvala. Sve je bilo osmišjeno samo s ciljem da uljepšamo selo, a ne da bilo koga uvrijedimo. Ne podržavam to što je urađeno od onih koji su to razumjeli na krivi način«, kazao je Krišto. 

Članovi mjesne hrvatske udruge, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Silvije Strahimir Kranjčević su, konačno, ovo djelo pokušali spasiti obnovom cijeloga natpisa početkom ovog tjedna. Ostaje žaljenje što se povijest školstva u Beregu, koja je započela prije 268 godina, očito ne izučava u Osnovnoj školi Moša Pijade u ovom selu. Da se izučava, možda bi bilo manje neznanja o njezinim počecima od onih koji tvrde da su baš tu školu pohađali, a i manje želje da se ona na ovakav način pokušava mijenjati.

M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika