Kolumne Kolumne

Iza zatvorenih vrata

Mjesecima se govori o mogućnosti da hrvatska zajednica dobije svoje predstavnike na svim razinama vlasti. Od republičke, pa do lokalne. I nije to neko nagađanje bez osnova već je tu mogućnost nagovijestio i sam prvi čovjek Srbije. Nekoliko puta. Posljednji put o tome je govorio prije tjedan dana. Kako je prenijela Državna novinska agencija Tanjug Vučić je zatražio od Vlade Srbije da osigura veći broj pripadnika nacionalnih manjina u državnim tijelima na republičkoj i pokrajinskoj razini. Među manjinama koje je spomenuo bila je i hrvatska. A kada predsjednik nešto traži od Vlade, onda se to ne odbija.

Prvi rezultat je imenovanje Gorana Kaurića i Mladena Petreša na dužnosti u pokrajinskim tajništvima. I to jest prvi i za sada jedini konkretan rezultat najava da će i hrvatska zajednica imati svoje predstavnike u tijelima vlasti. Ostalo je još »na čekanju«, ili što bi se reklo, razgovori, pregovori, dogovori su u tijeku. Spominju se Sombor, Zrenjanin, Pančevo…

Na stranu sada to što će sve što bude dogovoreno biti oročenog trajanja. Godinu dana, ili koji mjesec više.

O ulasku predstavnika hrvatske manjine u strukture vlasti razgovaralo se i na relaciji predsjednik Vučić – veleposlanik Biščević. Dva puta, kako je u Somboru potvrdio sam veleposlanik.

A Sombor je poslije Subotice drugi grad koji je službeno posjetio hrvatski veleposlanik. Ne može se zamjeriti na namjeri da se u direktnima razgovorima progovori o suradnji koja bi mogla unaprijediti odnose dviju država i utjecati pozitivno na položaj hrvatske zajednice. O tome što se razgovaralo prilikom susreta veleposlanika i gradonačelnika čulo se na konferenciji za novinare. Onaj drugi dio posjeta, a to je bio sastanak s hrvatskim udrugama, za javnost, onu novinarsku, nije bio dostupan.

Na taj dio razgovora nismo se pojavili bez najave, ali nam je rečeno da poslije fotografiranja trebamo napustiti prostoriju u kojoj su vođeni razgovori. Tako smo ostali iza zatvorenih vrata. Kao što su iza zatvorenih vrata, jer nisu niti pozvani, ostali i vijećnici HNV-a s područja Grada Sombora, a troje ih je, te HNV i ZKVH.

Z. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika