Širom Vojvodine Širom Vojvodine

»Babys« i »Dvor« – vrhunska riba i majstori kuhinje

Privatni biznis u okviru kojeg je prije dvanaest godina Goran Vukadinović počeo s vođenjem restorana koji je jedini u Subotici u ponudi imao isključivo ribu i riblje specijalitete, od prije oko dvije i pol godine proširen je u obiteljski, kada mu se pridružila supruga Tanja, i to otvaranjem još jednog restorana koji je također, što po ponudi što po programima koje nudi svojim gostima, bio jedinstven u gradu. Riječ je o ribljem restoranu Babys i restoranu Dvor, koji svojim gostima-gurmanima, osim kvalitetne ribe i izvornih recepata, pružaju priliku upoznati se s vrhunskim majstorima kuhinje s prostora bivše Jugoslavije i okusiti njihove specijalitete.

Ponuda »grčkog ribara«

Mogućnost da preuzme riblji restoran Babys (čita se babis i ime je jednog grčkog ribara) koji je svojedobno radio na Radijalcu, Goranu Vukadinoviću ponuđena je 2008. godine. On je to i iskoristio i počeo ga je voditi pod svojom firmom.

»To je bio jedan mali, skromni restoran, ali je bila velika sreća što sam uspio zaposliti izuzetno dobrog kuhara Olivera Cindrića, koji je i danas s nama, a koji je imao ogromno iskustvo iz rada u palićkoj Maloj gostioni. On jako voli raditi s ribom, pa je napravio nekoliko specijaliteta koji su privukli goste i tako je započela priča s ribljim restoranom. Budući da je taj prostor bio veoma mali, a imao je izuzetno kvalitetnu hranu i finu klijentelu, odlučili smo pronaći veći i ljepši, i tako smo se 2013. preselili u ovaj sadašnji, na početku Prozivke. U ugodnijem ambijentu smo nastavili s kvalitetnom kuhinjom uz sjajnog kuhara i njegovu ekipu i gosti su počeli dolaziti«, priča nam vlasnik Babysa, koji je, kako dodaje, razmišljao o promjeni naziva restorana, da bude neki tipičniji za ove prostore, »ali to su, s jedne strane bili dodatni troškovi, s druge, ljudi su navikli na prvobitni naziv, a i mene su mnogi već oslovljavali s 'gospodine Babys'.«

Goran ističe kako je u Subotici jedino Babys isključivo riblji restoran, i to je tako svih 12 godina otkako postoji. Budući da je specijaliziran samo za jela od ribe, znači da ih, kako kaže, i najbolje priprema, jer su i kuhari i kompletna kuhinja fokusirani samo na njih i sve je prilagođeno pripremi te vrste hrane. A u ponudi je 17 vrsta ribe.

»Riječnu i morsku ribu nabavljamo od distributera iz Novog Sada i Beograda. Imamo neke vrste koje nema nitko u gradu, poput škarpine za koju mnogo njih ne zna, a puno je bolja od oslića. Jedan dio morske ribe nam dolazi na ledu (nije zamrznut), šaran nam stiže živ pa ga sami radimo. Nabave su na tjednoj razini tako da je riba uvijek svježa, osim one koja je duboko zamrznuta, poput lignji i oslića koje nemamo u okruženju i moraju biti dostavljeni na taj način. Morske ribe (npr. brancin i orada – bijele morske ribe) su najčešće iz Grčke i Hrvatske, losos dolazi na ledu iz Sjevernog mora, pastrva iz Bosne, a šaran je iz našeg okruženja. Jedno vrijeme sam u prvom restoranu na Radijalcu imao i morskog psa, koji je fantastičnog ukusa, nešto slično teletini, ali ga Subotičani iz nekog meni nepoznatog razloga, možda zato što ih asocira na nešto strašno, nisu htjeli jesti. Nudimo i morsku riblju čorbu (bijela čorba s rižom, bez paprike), a Subotičani najviše vole jesti riblju čorbu, riblji paprikaš, šarana, pastrvu i lignje, koje više jedu mladi. Naš kuhar Oliver Cindrić, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, zna prepoznati svježu ribu i neće ju raditi ako nije svježa«, kaže Vukadinović.

Od samog početka rada restorana obavlja se i besplatna dostava hrane na kućnu adresu, a prema riječima Tanje Vukadinović 70 posto posla čini upravo kućna dostava.

»Mnogo Subotičana iz zdravstvenih razloga jede ribu. Tu je, primjerice, losos koji čudotvorno regulira tlak (i visok i nizak) pa imamo mušterije koje ga redovito naručuju i jedu jednom-dvaput tjedno. Losos je visokokalorična riba i sasvim je dovoljno pojesti 200 grama«, napominje ona.

A život »na Dvoru« nudi...

Zbog zahtjeva gostiju i za drugom vrstom mesa, a ne želeći mijenjati, odnosno proširivati, jelovnik Babysa, Vukadinovići su sredinom lipnja 2018. godine odlučili napraviti nešto što Subotičani nemaju.

»Priča s Dvorom počinje zapravo 2016. s predsjednikom Kulinarske federacije Srbije Dejanom Stankovićem, koji je inače i naš idejni tvorac jelovnika. Osmislio je meni koji je unikatan, jer nudi jela kojih ima samo kod nas i recepti su originalni. Primjerice, bečka šnicla se radi od teletine, nikada od svinjskog mesa, što je kod nekih drugih slučaj. Karađorđeva šnicla je od svinjskog filea i kajmaka, znači bez ikakvih dodataka. Na tome je Stanković inzistirao. Sva jela se rade po izvornom receptu, a i serviraju se na originalni način. Kada je restoran počeo raditi, naši su kuhari 15 dana kuhali sa Stankovićem sva moguća jela kako bi naučili pripremati ih na taj način«, kaže Goran, koji je Stankoviću predložio da počnu dovoditi kuhare iz zemalja bivše Jugoslavije i predstave ih svojim gostima, što je zahvaljujući upravo Dejanu i realizirano.

»U svakoj od republika imate vrhunske kuhare i zamišljeno je da nam dolaze svaka dva-tri mjeseca.

Prvi kuhar koji nam je došao u studenom 2018. bio je Saša Mišić iz emisije Paklena kuhinja, koji je trenutno najpoznatiji kuhar u Srbiji. I njemu i nama i gostima je to bilo nešto novo, ali je sve jako dobro prošlo. Saša Mišić je i inače naš čest gost i očekujemo ga i u studenom, kada je plan da u Subotici snimi emisiju pod nazivom Balkan express – Saša Mišić. U tome će sudjelovati i Turistička organizacija grada Subotice, koja će predstaviti naš grad, kao i restoran Dvor. Plan je da ova emisija u narednom periodu obuhvati cijelu bivšu Jugoslaviju, te Bugarsku i Rumunjsku. Nakon toga smo priredili večer Skadarlija u Subotici s jednim od najboljih kuhara Europe, predsjednikom UO Asocijacije šefova kuhara Srbije Milošem Jovanovićem, potom Dane talijanske kuhinje u kojima je glavni bio idejni tvorac našeg menija i mentor naše kuhinje Dejan Stanković. U rujnu 2019. godine bio nam je najpoznatiji kuhar bivše SFRJ, koji je svojedobno vodio i popularnu emisiju Radiotelevizije Zagreb Male tajne velikih majstora kuhinje Stevo Karapandža, koji je izazvao najveću pažnju i zanimanje. Nakon njega ugostili smo glavnu šeficu restorana u Brelama i jednu od pet najboljih kuhara u Hrvatskoj Ružicu Jukičić

Goran nam je opisao i kako izgledaju te večeri s vrhunskim kuharima:

»Dejan Stanković s gostom kuharom osmisli meni – dva predjela, glavno jelo i desert. Posjetiteljima, kojih bude oko 80, predstavi se što će jesti te večeri i krene se servirati jelo po jelo na nekih 30-40 minuta. I tijekom jela, a i nakon večere gosti kuhari budu među gostima i razgovaraju s njima. Tijekom dvije večeri za glazbeni su ugođaj bili zaduženi naši tamburaši, jedan dan iz sastava Hajo, drugi iz Ravnice, a bili su nam i Biseri

U veljači ove godine, kako dalje navodi Goran Vukadinović, u Dvoru im je bila juniorska reprezentacija Srbije u kuhanju, koji su kasnije osvojili medalju na olimpijadi u Stuttgartu u Njemačkoj.

»Imali su prije toga dvije generalne probe u etno selu Vrdnička Kula, a treća završna proba bila je u Subotici. To je bio također jedan izuzetan događaj, jako posjećen, a gosti su nam bili subotički ugostitelji.«

Bilo je planova i za ožujak. Trebali su biti održani Dani bosanske kuhinje, ali su zbog korone otkazani, a zbog nje neće moći biti održan ni veliki događaj planiran za studeni, za koji je Goran osmislio da sudjeluju tri asa kuharstva – već spomenuti Dejan Stanković, kulinarski virtuoz Hrvoje Zirojević, trenutno najbolji hrvatski kuhar i banjalučki kuhar Dragan Šljivić, nositelj titule najboljeg kuhara ex Jugoslavije.

Ako situacija dozvoli, Vukadinovićima je plan od ožujka sljedeće godine nastaviti s predstavljanjem kuhara, odnosno bosanske, makedonske i slovenske kuhinje.

Ostale ponude, gosti, preporuke

Ugostiteljstvo je jedna od grana privrede koja je u velikoj mjeri osjetila i još uvijek osjeća i trpi posljedice dugotrajne epidemiološke situacije. Kada je restoran Dvor u pitanju, zbog nje nisu samo onemogućeni dosadašnji originalni programi, nego se većina hrane koja se priprema ne služi »živim« gostima već im se isporučuje na kućnu adresu.

»Dvor do ožujka ove godine, tj. do korone, za razliku od Babysa nije radio dostavu, niti je to ikada bilo u planu. U travnju, kad je sve bilo zatvoreno, morali smo prijeći na nju. Što se tiče ponude Dvora, imamo i terasu i na njoj mogućnost pravljenja roštilja i jela ispod sača pred gostima. Naš kuhar je obučen u svečanu kuharsku uniformu, priprema hranu pred gostima i servira je čim bude gotova«, kaže Tanja Vukadinović, dodajući kako su im, neovisno o tome je li organiziran neki program ili ne, osim Subotičana, najčešći gosti iz Novog Sada i Beograda.

Na koncu smo od domaćice zatražili i po neku preporuku za pripremu, odnosno konzumiranje ribljih specijaliteta.

»Za riblju čorbu uvjerljivo najbolji je šaran. Za zimsko razdoblje i za borbu protiv virusa preporučujemo riblju čorbu i riblji paprikaš s ribom bez kosti, a u ponudi Babysa je 80 posto takve ribe.«

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika