Tema Tema

Nova Vlada Srbije ograničenog trajanja

Aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je dobila mandat i za sastav buduće vlade, priopćila je u nedjelju, 25. listopada, poslije sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke imena novih i novih-starih ministara i ministrica i najavila da će se na ministarskim pozicijima prvi put naći čak 11 žena. Kabinet Ane Brnabić imat će 21 resor, među kojima su tri nova: Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su prošloga ponedjeljka Zakon o ministarstvima koji propisuje uvođenje ta tri nova resora. Formiranje nove Vlade očekuje se u srijedu, 28. listopada, na dan zaključenja ovog broja našeg tjednika.

Tako poslije četiri mjeseca od održanih parlamentarnih izbora, 21. lipnja, konačno znamo imena ljudi koji će predstavljati izvršnu vlast, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mandat za sastavljanje nove Vlade povjerio je aktualnoj premijerki Brnabić 5. listopada. Lider SNS-a i predsjednik Srbije Vučić rekao je poslije sjednice Predsjedništva stranke da će nova Vlada Srbije biti ograničenog trajanja i da će predsjednički i novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. travnja 2022. godine. Poslije 30 godina parlamentarizma u Srbiji danas imamo parlament u kome nema oporbe.

Novi i novi-stari ministri i ministrice

Mandatarka Brnabić izjavila je, kako prenose srbijanski mediji, da će ministar vanjskih poslova biti Nikola Selaković, unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, a ministar obrane Nebojša Stefanović.

Dakle, budući šef diplomacije bit će dosadašnji glavni tajnik predsjednika Republike Nikola Selaković, član SNS-a, a na čelu ministarstava obrane i policije, po prijedlogu predsjednika Srbije Vučića, rotirat će se aktualni ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. Vulin je član Pokreta socijalista, koji je na posljednjim izborima podržao listu predvođenu SNS-om. Stefanović je za ministra unutarnjih poslova izabran 2014., a od 2016. godine ujedno je bio i potpredsjednik Vlade. Član je SNS-a.

U novoj Vladi ostat će i dosadašnji ministri: Zlatibor Lončar u resoru zdravstva, Siniša Mali u Ministarstvu finacija, te Jadranka Joksimović kao ministrica za eurointegracije. Za sport i mlade i dalje će biti zadužen nekadašnji vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, a za poljoprivredu Branislav Nedimović.

Dosadašnji i novi ministar zdravstva Lončar član je SNS-a, kao i novi-stari ministar financija Mali, bivši gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, dok je formiranjem Ministarstva za europske integracije 2017. godine Joksimović izabrana za ministricu za europske integracije u Vladi Srbije. Također je članica SNS-a, a radila je i u redakciji Šešeljeva glasila Velika Srbija.

Udovičić nastavlja voditi Ministarstvo omladine i sporta koji je preuzeo još 2013. godine, dok Nedimović ostaje na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je vodio od prethodnih parlamentarnih izbora 2016. godine. Član je SNS-a.

Područje privrede vodit će nova ministrica Anđelka Atanasković, dosadašnja direktorica tvornice vojne industrije Prva petoletka – namjenska iz Trstenika, članica SNS-a, a u resoru zaštite životnog okoliša glavnu riječ će ubuduće imati Irena Vujović, također članica SNS-a, trenutno na funkciji predsjednice beogradske općine Savski venac. Bila je zastupnica u Skupštini nakon izbora 2012. i 2014. godine. Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture bit će Tomislav Momirović, vlasnik i predsjednik kompanije Mona hotel menadžment.

Na čelu Ministarstva pravde bit će Maja Popović, bivša sutkinja i nekadašnja šefica kabineta prvog čovjeka srbijanske Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Đorđevića.

Članica SNS-a Zorana Mihajlović u Ministarstvo rudarstva i energetike dolazi s mjesta ministrice građevinarstva, prometa i infrastrukture, a Tatjana Matić, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, naslijedit će Rasima Ljajića u novoj Vladi Srbije. Članica je Socijaldemokratske partije Srbije.

Predstavljajući sastav nove Vlade Srbije, mandatarka Ana Brnabić je najavila da će u njenom kabinetu mjesto ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu zauzeti njena partijska kolegica Marija Obradović, potpredsjednica SNS-a.

Nova ministrica je i bivša dužnosnica oporbene Demokratske stranke Gordana Čomić u novouspostavljenom resoru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i aktualna članica Kriznog stožera za borbu protiv covida-19 Darija Kisić Tepavčević koja je dobila portfelj za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja vodit će Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije, koji će biti i prvi potpredsjednik Vlade. Novica Tončev iz SPS-a će biti ministar bez portfelja.

Ministarstvo za brigu o obitelji i demografiju vodit će Ratko Dmitrović, novinar i predstavnik pokreta SPAS na čijem čelu se nalazi Aleksandar Šapić. Dmitrović je nedavno objavio knjigu Krst na križu. U knjizi se nalaze tekstovi o Srbima u Hrvatskoj i srpsko-hrvatskim odnosima koje je Dmitrović objavljvao u mnogim časopisima i novinama, a u pojedinim reklamama za ovu knjigu se navodi kako je: »autor na osnovu podataka i činjenica koje je prikupljao dugi niz godina baveći se ovom temom htio objasniti zbog čega postoji tolika mržnja Hrvata prema Srbima«.

Maja Gojković, dosadašnja predsjednica Skupštine, koja je bila i jedna od osnivača Šešeljeve Srpske radikalne stranke, te promijenila čak šest stranaka u samo 30 godina, preuzima Ministarstvo kulture i informiranja.

Novo Ministarstvo za brigu o selu vodit će šef stranke umirovljenika (PUPS) Milan Krkobabić.

U prethodnoj Vladi bio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih poduzeća. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamjenika gradonačelnika Beograda.

Što je važno i ljekovito za društvo?

Najavljujući novu Vladu, Vučić je rekao da će ona biti »reformska, za krizna vremena«, istaknuvši da će joj ključne zadaće biti briga o zaštiti zdravlja u vrijeme koronakrize, daljnje ekonomsko jačanje Srbije, te snaženje gospodarstva i nastavak započetih infrastrukturnih projekata – gradnje autocesta i rekonstrukcija željezničke mreže.

Predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da SNS, ali i on osobno, od Vlade traži da se država, time i Vlada, energičnije nego ikad prije suprotstavi organiziranom kriminalu i korupciji, te da srpska ekonomija napreduje ogromnom brzinom, a Srbija treba sačuvati samostalnost i nezavisnost i ostati na europskom putu.

»Ja sam siguran da nije samo jedno ministarstvo, već više ministarstava koja trebaju zadati udar mafiji«, poručio je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje upućeno mandatarki Ani Brnabić zašto su zamijenjeni ministri obrane i unutarnjih poslova.

Vučić je rekao da »udarac organiziranom kriminalu moraju zadati MUP, Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo financija i brojne inspekcije«, jer je to »suvremeni kriminal«. Vučić je, govoreći o novim ministarstvima, rekao da dijalog ne znači samo da se razgovara među političkim strankama već i s civilnim sektorom i državnim institucijama.

»To je važno i ljekovito za društvo i uvjeren sam da će donijeti neku vrstu promjene atmosfere i nečega novog«, rekao je Vučić.

Zvonko Sarić

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay