Kolumne Kolumne

Vlada na određeno vrijeme

Rodila se, treba ju ljujati. Oročenog je trajanja, do prijevremenih izbora 2022. godine. Čekalo se na nju četiri mjeseca. Za to vrijeme sastavljali su je mediji, analitičari (režimski i oni drugi), nagađalo se o imenima, onima koji će ispasti iz političko-interesne kombinatorike, imenima koje će ta ista interesno-politička kombinatorika dovesti u Nemanjinu 11. I kada smo se od svega toga zamorili, zaboravili da nam Vlada uopće i treba, desilo se. Iznenadilo me u svemu tome nekoliko stvari. Ne to što formalno obrazovanje i dosadašnje iskustvo nisu preporuka za »osvajanje« nekog od ministarskih resora (ništa novo), ne ni to što su socijalisti i ovoga puta »opstali« (kažu analitičari da se ne bi zatezali odnosi s Rusima), već imena i pozicije. Da se organizirala nekakva kladionica, ne vjerujem da bi itko igrao na bivšeg šefa diplomacije koga je politička rokada odvela na mjesto prvog čovjeka srbijanske skupštine. Nakon tog postavljenja stvari su postale već malo jasnije, jer dvojbe više nije bilo: socijalisti o(p)staju u Nemanjinoj. Istina, malo drugačije razmješteni, ali tu su.

(Ne)očekivano miješanje karata desilo se u dva, za državu važna resora – pa će donedavno ministar vojni umjesto vojničke obući policijsku uniformu.

I još jedno ime koje je iznenadilo. Gordana Čomić ministrica u Brnabićkinoj (ili ako hoćete Vučićevoj) Vladi. Njezino ime na ministarskom popisu izazvalo je i prije službenog imenovanja polemike, oprečne stavove, osude. Od toga kako je Čomićka izdala principe za koje se borila 30 godina, pa do stava da je ona idealna osoba za novo ministarstvo kojem u opisu posla trebaju biti dijalog i manjinska i ljudska prava. Može se ovo novo ministarstvo i kadrovsko rješenje tumačiti i kao ustupak Europskoj uniji koja je u svom posljednjem, godišnjem Izvješću o napretku Srbije istaknula da Srbija ima ozbiljnih problema sa stanjem demokracije. Oni skloni kritici ipak se pribojavaju da će novo ministarstvo biti puko zadovoljavanje forme, bez iskrene namjere da se u srbijanskom društvu pokrene suštinski dijalog. I tako je sve na određeno vrijeme. Na godinu, godinu i pol. Do novog kruga. Kakve smo sreće, opet s istim licima.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika