Kultura Kultura

Petnaesta obljetnica uz novu zbirku priča

Pjesmama iz Dalmacije, Slavonije, Baranje i Međimurja u izvedbi njihove Ženske pjevačke skupine, podsjećanjem na povijest udruge, te čitanjem nagrađenih priča i predstavljanjem novog zbornika, HKUPD Stanislav Preprek je prošlog petka u Kulturnom centru Novog Sada priredio praktički dvije manifestacije – obilježavanje 15. obljetnice postojanja te 5. po redu književnu manifestaciju Preprekova jesen. Zbog poznate epidemiološke situacije publike je bilo manje (ograničenje do 30 posjetitelja), ali nije manjkalo slavljeničke energije.

Desetljeće i pol

Aktualni predsjednik udruge HKUPD Stanislav Preprek Krešimir Tkalac kaže za HR kako je udruga prešla značajan put od osnivanja do danas, ali da i dalje imaju probleme u radu poput nedostatka vlastitih prostorija za rad, iako se okupljaju kod franjevaca u Ulici Cara Dušana. Unatoč tomu, broj članova im se ne smanjuje. Imaju glazbeno-pjevačku, dramsku i literarnu sekciju (Književni klub) po kojoj su i najpoznatiji.

»Kada u ovo vrijeme brzih promjena i brzih informacija, pa i površnosti, nešto traje 15 godina – to je sigurno znak kvalitete. Ove godine smo pokušali napraviti monografiju Udruge koja je trebala biti gotova za večeras, ali nažalost nije. Što smo sve postigli za ovih 15 godina vidjeli smo tek kada smo počeli praviti monografiju, kada smo vidjeli koliko je bilo koncerata, predstava, manifestacija, kada smo počeli izabirati fotografije, tekstove u tiskanim medijima, priloge na internetu... Sve to skupiti na jedno mjesto je veliki posao«, kazao je Tkalac.

Također, najavljena je i antologija njihove pjesničke manifestacije Preprekovo proljeće.

Preprekova jesen

Ovogodišnja Preprekova jesen održana je u uvjetima korone te je za zaniteresirane koji nisu mogli nazočiti prenošena uživo preko interneta. Proglašene su i najbolje priče ovogodišnjeg natječaja za kratku priču, a to su: Vesna Andrejić Mišković iz Slavonskog Broda s pričom Mara se pokliznula na život (treća nagrada), Nada Vukašinović iz Zagreba s pričom Čarolija (druga nagrada) i Marica Žanetić Malenica iz Splita s pričom Prava žena (prva nagrada).

Kao i ranijih godina, tiskan je i zbornik Preprekova jesen u kojem se nalaze priče pristigle na natječaj. U pitanju su autori iz Srbije i Hrvatske, a njihova ostvarenja su tematsko-motivski vrlo različita.

Osim o ovogodišnjem zborniku, književna kritičarka Dragana V. Todoreskov je govorila i o radu Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek.

»Kada sam počela surađivati s HKUPD-om Stanislav Preprek sve je bilo na jednoj razini koja jeste bila dobra i prilično poticajna za hrvatsku zajednicu u Novom Sadu, ali se vremenom osjetila potreba kako za žanrovskim proširenjem, tako i za otvaranjem k matičnoj državi. Iz tog razloga poticali smo pjesnike da počnu pisati i pripovijetke i tako smo prije pet godina dobili Preprekovu jesen. Vremenom smo dobili jednu višu razinu Književnog kluba te sada u zbornicima imamo pisce koji zaista vrlo lijepo i znalački pišu i prozu i poeziju, dobili smo i fantastične vanjske suradnike, kao i autore iz Hrvatske koji sudjeluju i u našim žirijima«, ocijenila je Todoreskov.

Predsjednica Preprekovog Književnog kluba Anamarija Kaluđerović je subotnju večer ocijenila kao veliki praznik za tu udrugu.

»Današnji dan za nas je praznik. Mi se radujemo svakoj našoj obljetnici i manifestaciji. Imamo sreću što se program održava u našem standardnom prostoru, u Kulturnom centru Novog Sada jer su oni divni domaćini, a posebno mi je drago što ćemo uspjeti prezentirati zbirku i u ovakvim epidemiološkim uvjetima«, istaknula je Kaluđerović.

K. I. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika