Aktualno Aktualno

Potpora za Hrvatsku kuću i kadrovsko osnaživanje

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić potpisali su prošloga četvrtka, 15. listopada, u prostorijama HNV-a Ugovor o financijskoj potpori za provedbu projekata »Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici« i »Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji«. Ukupna vrijednost donacije je 1,5 milijuna kuna (200.000 eura), od čega će za izgradnju Hrvatske kuće biti izdvojeno 1,3 milijuna, a za kadrovsko osnaživanje 200.000 kuna.

Kapitalni projekt

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla kako je ovo nastavak potpore koju ovdašnja hrvatska zajednica dobiva od hrvatske Vlade, a preko Središnjeg državnog ureda, te da je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici jedan kapitalni projekt. Ona je podsjetila da je hrvatska Vlada prije dvije godine izdvojila sredstva za kupovinu placa za ovaj objekt u kojem će biti sjedište hrvatskih profesionalnih institucija – HNV-a, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. Nakon toga sredstva su izdvojena i za izradu projektne dokumentacije, a ovo je, kako je istaknula Vojnić, najveća donacija u povijesti koju je hrvatska Vlada izdvojila za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Tu je i nastavak podrške projektu kadrovskog osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, što će se iskoristiti za profesionalno angažiranje kadra u područnim uredima HNV-a u Beogradu i Petrovaradinu, gdje hrvatska zajednica odnedavno ima svoje prostorije.

Inače, Hrvatska kuća u Subotici imat će preko 900 četvornih metara i nalazit će se u Preradovićevoj ulici, pokraj sadašnjeg sjedišta HNV-a.

Strateška potpora

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je ovom prigodom podsjetio kako je hrvatska Vlada s potporom strateškim programima hrvatske zajednice u Srbiji počela 2018. godine, s ciljem njezinog jačanja.

»Ustanovljenjem Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem podržavamo sve programe koji jačaju ugled i položaj hrvatske zajednice u Srbiji. Vjerujem da će izgradnja Hrvatske kuće pridonijeti funkcionalnosti, boljoj komunikaciji pa i boljoj prepoznatljivosti zajednice kroz tri najvažnije institucije. I Vlada i Središnji ured će uvijek stajati iza onog što će pridonijeti svemu što će donijeti kvalitetniji, bolji i dostojanstveniji život našoj zajednici i zajedništvu matične domovine i ovdašnjih Hrvata, jer zajedništvo je najvažnije«, istaknuo je Milas te dodao kako Vlada Hrvatske ovime demonstrira kako joj je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente.

Potpisivanju ugovora u Subotici nazočio je i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kojemu je ovo bio prvi službeni posjet hrvatskoj zajednici u Srbiji. On je istaknuo kako je kroz potporu ovome, ali i drugim projektima, vidljivo da Hrvatska stoji uz Hrvate u Srbiji.

Rekao je i kako će se, u svjetlu otvaranja novog poglavlja dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske, ubuduće vrlo intenzivno razgovarati o reciprocitetu temeljenom na državnom sporazumu iz 2004. godine, kada se Hrvatska, među ostalim, obvezala osigurati kvotu zastupljenosti srpske manjine u Hrvatskom saboru. Isto će se, kako je rekao, očekivati da Hrvati u Srbiji i Vojvodini također budu zastupljeni na svim razinama vlasti.

»Republika Hrvatska će uvijek zdušno stajati uz hrvatsku zajednicu u Srbiji, poštujući europske vrijednosti koje želimo i Srbiji koja je na putu k EU«, istaknuo je Grlić Radman.

Prije potpisivanja ugovora održan je sastanak na kojem su čelnici triju profesionalnih hrvatskih institucija dužnosnike iz Hrvatske i njihove suradnike upoznali s izazovima u svojem radu, ali i s aktulanim položajem Hrvata u Srbiji. Sastanku su nazočili i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji.

Podsjetimo, nedavnim zaključkom hrvatske Vlade, a na prijedlog Središnjeg državnog ureda, Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strategijskih projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu. Za Hrvate u Srbiji izdvojeno je ukupno 1,5 milijuna kuna.

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika