Aktualno Aktualno

Svečano otvorenje Spomen-doma uz visoke goste

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji u petak, 16. listopada, proslavlja svoj praznik – Dan rođenja bana Josipa Jelačića u banovom rodnom mjestu Petrovaradinu. Nakon svete mise u crkvi svetog Jurja s početkom u 17 sati, koju će predvoditi srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, u sklopu proslave bit će upriličeno i svečano otvorenje Spomen-doma bana Josipa Jelačića gdje se očekuje i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Među gostima se očekuju predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, te visoki dužnisnici hrvatske Vlade – ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, župani Ivan Anušić i Božo Galić.

Nakon svečanog otvorenja i obilaska rodne kuće bana Jelačića, u atriju Srijemske biskupije će biti održana svečana akademija s početkom u 18 i 30. U programu će sudjelovati Aleksandra Alač, HKPD Jelačić, HKC Bunjevačko kolo, Kraljice Bodroga i drugi. Zbog epidemioloških mjera i protokola visokih uzvanica proslavi mogu nazočiti samo uzvanici s pozivima.

Podsjetimo, rodna kuća bana Jelačića vraćena je poslije 75 godina hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a kupnju kuće financirala je država Srbija koja je za tu namjenu izdvojila 600.000 eura.

»Čuvajte uspomenu na našega bana, budite ponos Hrvata, bogatstvo Srbije i poveznica naših dviju država«, poručila je 17. srpnja 2020. godine predsjednica HNV-a Jasna Vojnić prigodom predaje ključeva rodne kuća bana Jelačića upravitelju Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Goranu Kauriću.

Ovim činom hrvatska zajednica ušla je u posjed dijela kuće u kojoj je 16. listopada 1801. godine rođen hrvatski ban.

HNV je sada u posjedu većeg dijela kuće bana Jelačića, a u planu za budućnost je otkupiti još dva stana kako bi u potpunosti bili vlasnici ove katnice. Za Zakladu je najveći izazov osigurati sredstva za projekt i radove na obnovi kuće, a kako je najavljeno Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada će financirati taj projekt, dok će Pokrajinska vlada financijski pomoći građevinske radove.

Inače, katnica u kojoj je rođen ban Josip Jelačić sagrađena je daleke 1745. godine. Na stotu obljetnicu Jelačićeva rođenja, 1901. godine, na kuću je postavljena ploča s natpisom da je tu rođen hrvatski ban. Ploča je prekrivena 90-ih godina. Bilo je to razdoblje kada se iz Petrovaradina iselio veliki broj hrvatskih obitelji, a nazivi većine ulica promijenjeni. U vrijeme Austro-Ugarske ulica u kojoj je rodna kuća bana Jelačića nosila je njegovo ime. Bilo je tako sve do 1945. kada je naziv ulice promijenjen u Matije Gupca, a od 90-ih godina ulica nosi naziv Beogradska. Ploča s natpisom da je u toj kući rođen ban Jelačić ponovno je otkrivena 2001. godine kada su Petrovaradinci obilježili 200 godina od njegova rođenja.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika