Aktualno Aktualno

Upoznavanje s aktivnostima i problemima

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor sastao se prošloga četvrtka, 1. listopada, s delegacijom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koju je predvodila predsjednica Jasna Vojnić. Delegaciju HNV-a su činili predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin i predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić upoznala je predsjednika Skupštine grada o dosadašnjim aktivnostima i radu Vijeća, kao i pomacima koji su se nedavno ostvarili, a izuzetno su važni za hrvatsku zajednicu u Srbiji – osiguran prostor za područni ured HNV-a i udruge kulture u Beogradu, kao i ulazak u posjed dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu čije svečano otvaranje treba da se održi u petak, 16. listopada 2020. godine, za jedan od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina, a tiču se oblasti u kojima Hrvatsko nacionalno vijeće ima ovlasti – obrazovanje, informiranje, kultura i službena uporaba jezika i pisma. Kada je u pitanju obrazovanje, osim što je naglašeno da je ove godine obilježeno punih 18 godina postojanja cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, spomenuti su i neki od problema – poput upošljavanja jezično-stručnog kadra u školama na teritoriju Subotice, Hrvatski školski centar, provođenje prava na uporabu hrvatskog jezika i pisma u školama i sl. Kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku, iskazan je problem nemogućnosti informiranja pripadnika hrvatske zajednice na hrvatskom jeziku na lokalnom nivou odnosno u Gradu Subotici zbog problema projektnog financiranja udruga koja se time bave. Također, ukazano je i na pitanje medijske vidljivosti i praćenja hrvatske zajednice u lokalnim medijima. Bilo je riječi i o stavljanju u funkciju obnovljenog Doma kulture u Tavankutu te potrebi nazočnosti visokih dužnika Grada Subotica na kulturnih i drugim priredbama koje hrvatska zajednice priređuje. Također, na sastanku je spomenuto da, iako je hrvatski jezik u službenoj uporabi u Gradu Subotici, nerijetko je zabilježeno neprovođenje istog ili bar ne u dovoljnoj mjeri što je garantirano. Predsjednica HNV-a je naglasila važnost uspostave partnerskih odnosa s institucijama hrvatske zajednice u rješavanju problema.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor i njegovi suradnici su obećali da će se u budućnosti zauzeti za probleme pripadnika hrvatske zajednice u Gradu Subotici u resorima u kojima imaju ovlasti. Također, dogovoreno je da će se ovakvi sastanci radi ostvarenja uspješne suradnje i ubuduće održavati.

(HNV)

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay