Aktualno Aktualno

Upoznavanje s aktivnostima i problemima

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor sastao se prošloga četvrtka, 1. listopada, s delegacijom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koju je predvodila predsjednica Jasna Vojnić. Delegaciju HNV-a su činili predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin i predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić upoznala je predsjednika Skupštine grada o dosadašnjim aktivnostima i radu Vijeća, kao i pomacima koji su se nedavno ostvarili, a izuzetno su važni za hrvatsku zajednicu u Srbiji – osiguran prostor za područni ured HNV-a i udruge kulture u Beogradu, kao i ulazak u posjed dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu čije svečano otvaranje treba da se održi u petak, 16. listopada 2020. godine, za jedan od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina, a tiču se oblasti u kojima Hrvatsko nacionalno vijeće ima ovlasti – obrazovanje, informiranje, kultura i službena uporaba jezika i pisma. Kada je u pitanju obrazovanje, osim što je naglašeno da je ove godine obilježeno punih 18 godina postojanja cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, spomenuti su i neki od problema – poput upošljavanja jezično-stručnog kadra u školama na teritoriju Subotice, Hrvatski školski centar, provođenje prava na uporabu hrvatskog jezika i pisma u školama i sl. Kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku, iskazan je problem nemogućnosti informiranja pripadnika hrvatske zajednice na hrvatskom jeziku na lokalnom nivou odnosno u Gradu Subotici zbog problema projektnog financiranja udruga koja se time bave. Također, ukazano je i na pitanje medijske vidljivosti i praćenja hrvatske zajednice u lokalnim medijima. Bilo je riječi i o stavljanju u funkciju obnovljenog Doma kulture u Tavankutu te potrebi nazočnosti visokih dužnika Grada Subotica na kulturnih i drugim priredbama koje hrvatska zajednice priređuje. Također, na sastanku je spomenuto da, iako je hrvatski jezik u službenoj uporabi u Gradu Subotici, nerijetko je zabilježeno neprovođenje istog ili bar ne u dovoljnoj mjeri što je garantirano. Predsjednica HNV-a je naglasila važnost uspostave partnerskih odnosa s institucijama hrvatske zajednice u rješavanju problema.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor i njegovi suradnici su obećali da će se u budućnosti zauzeti za probleme pripadnika hrvatske zajednice u Gradu Subotici u resorima u kojima imaju ovlasti. Također, dogovoreno je da će se ovakvi sastanci radi ostvarenja uspješne suradnje i ubuduće održavati.

(HNV)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika