Aktualno Aktualno

Iz potrebe do radosti

Prvi dan listopada ostat će zabilježen crvenim slovima u kalendaru Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali i vrtića Marija Petković – Biser. Nakon punih 19 godina vrtića na hrvatskom jeziku 1. listopada je započela s radom i jaslena skupina mališana, koji će u novom prostoru provoditi veći dio dana.

Valja se podsjetiti da je ovaj vrtić jedan od rijetkih u Srbiji u kojem se odvija program svjetski poznate talijanske pedagoginje Marije Montessori. Uz to, program se odvija na hrvatskom jeziku, a uključuje i vjerski odgoj, te ono što je djeci najvažnije – sjajne odgojiteljice.

Zajedno do uspjeha

»Ovo je veliki dan za nas. Osamnaest mališana je prvi puta krenulo u jaslice koje je hrvatska zajednica otvorila«, s ponosom je rekla predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Inicijativa za otvorenje jaslene skupine postojala je još prije 12 godina, no tada nije zaživjela, te se prošle godine iznova pokrenula sagledavši potrebe roditelja.

»Puno je bilo prepreka, ali upravo time smo dokazali da se puno toga dobroga može učiniti i napraviti kad više subjekata ima iste interese i kada se zajednički djeluje. Hrvatsko nacionalno vijeće radi na tome da osigura kvalitetno cjelovito obrazovanje, od jaslica do doktorata. Crkva je također prepoznala interes u ovome, da se mladi i djeca okupljaju te da imaju kvalitetan odgoj«, kaže Vojnić.

S obzirom na to da Predškolska ustanova Naša radost nije imala ponuditi kvalitetan prostor za jaslice, a roditelji su imali potrebu za time, župnik župe Marija Majka Crkve vlč. dr. Marinko Stantić je kroz razgovor saznao za ovu potrebu i u dogovoru s Biskupijom ponudio da se preuredi prostor u okrilju crkve. Ova ideja prihvaćena je od strane spomenute predškolske ustanove i od Lokalne samouprave Grada Subotice, te se krenulo u renoviranje i adaptaciju objekta. Po riječima Jasne Vojnić, veliku financijsku pomoć ovome projektu, u iznosu od 25.000 eura, dala je Zagrebačka županija za građevinsko renoviranje i adaptaciju objekta, dok će troškove zakupa prostora i opremanje jaslica snositi Grad Subotica za što su sredstva osigurana putem rebalansa proračuna.

Pozitivno iskustvo

U naravi Crkve je da se brine za opće dobro, pa između ostaloga i za potrebe obitelji. Šteta bi bila ne iskoristiti slobodan prostor, osobito kada se koristiti za odgoj i potrebu obitelji.

»Kroz razgovor se rodila ideja, koja je zapravo inicirana potrebom da se na području župe Marija Majka Crve, u sklopu vrtića Marija Petković – Biser otvori i jaslena skupina. Osim što je unutar dvorišta župe, važno je istaknuti da će se djeca odgajati u kršćanskom duhu. Onim roditeljima koji su u vjeri je bitno da se djeca od rane dobi odgajaju u vjeri, jasno primjereno njihovoj dobi. Samim mojim opredjeljenjem da budem svećenik preuzeo sam sve ono što se očekuje od svećenika, a to je rad i s mladima i s djecom, obiteljima, bračnim parovima, sa starijima. Po povratku s postdiplomskih studija sam se nekako više bazirao na rad s djecom i mladima. Ovime su zahvaćeni i roditelji, mladi bračni parovi koje i ovim putem potičem da budu otvoreni životu, da imaju djecu koja će ovaj prostor učiniti živim«, kaže vlč. Stantić.

S obzirom na epidemiološke mjere, ulazak u objekt nam nije bio dozvoljen, ali ono što smo čuli i vidjeli jest radost mališana i roditelja, koji su naredna dva tjedna na adaptaciji. Djeca se navikavaju na odgojiteljice, a roditelji da će nekome na više od polovice dana ostaviti svoje najmilije. Tako smo na ulasku u vrtić zatekli mamu Ljiljanu Sudarević koja je u jaslice dovela svoje treće dijete. »Dvoje starije djece idu u vrtić Marija Petković – Biser i ovo nam je prilika da i naše treće dijete može krenuti u jaslice. Jako smo zadovoljni vrtićem i odgojiteljicama. Sve ono što nam je bitno ćemo imati ovdje, odgojiteljice imaju puno strpljenja i imamo izuzetno pozitivne dojmove, te je to pridonijelo da dijete upišemo u jaslice«, kaže Ljiljana Sudarević.

Tijekom razgovora Vojnić je naglasila kako bi voljela da vrtiće, pa i jaslice, hrvatska zajednica ima i izvan Subotice. Podsjetila je kako se prošle godine isto pokušalo uraditi u Monoštoru, no taj plan nije ostvaren. Naglasila je da vjeruje kako će se vremenom i to promijeniti.

Ž. Vukov

 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay