Aktualno Aktualno

Iz potrebe do radosti

Prvi dan listopada ostat će zabilježen crvenim slovima u kalendaru Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali i vrtića Marija Petković – Biser. Nakon punih 19 godina vrtića na hrvatskom jeziku 1. listopada je započela s radom i jaslena skupina mališana, koji će u novom prostoru provoditi veći dio dana.

Valja se podsjetiti da je ovaj vrtić jedan od rijetkih u Srbiji u kojem se odvija program svjetski poznate talijanske pedagoginje Marije Montessori. Uz to, program se odvija na hrvatskom jeziku, a uključuje i vjerski odgoj, te ono što je djeci najvažnije – sjajne odgojiteljice.

Zajedno do uspjeha

»Ovo je veliki dan za nas. Osamnaest mališana je prvi puta krenulo u jaslice koje je hrvatska zajednica otvorila«, s ponosom je rekla predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Inicijativa za otvorenje jaslene skupine postojala je još prije 12 godina, no tada nije zaživjela, te se prošle godine iznova pokrenula sagledavši potrebe roditelja.

»Puno je bilo prepreka, ali upravo time smo dokazali da se puno toga dobroga može učiniti i napraviti kad više subjekata ima iste interese i kada se zajednički djeluje. Hrvatsko nacionalno vijeće radi na tome da osigura kvalitetno cjelovito obrazovanje, od jaslica do doktorata. Crkva je također prepoznala interes u ovome, da se mladi i djeca okupljaju te da imaju kvalitetan odgoj«, kaže Vojnić.

S obzirom na to da Predškolska ustanova Naša radost nije imala ponuditi kvalitetan prostor za jaslice, a roditelji su imali potrebu za time, župnik župe Marija Majka Crkve vlč. dr. Marinko Stantić je kroz razgovor saznao za ovu potrebu i u dogovoru s Biskupijom ponudio da se preuredi prostor u okrilju crkve. Ova ideja prihvaćena je od strane spomenute predškolske ustanove i od Lokalne samouprave Grada Subotice, te se krenulo u renoviranje i adaptaciju objekta. Po riječima Jasne Vojnić, veliku financijsku pomoć ovome projektu, u iznosu od 25.000 eura, dala je Zagrebačka županija za građevinsko renoviranje i adaptaciju objekta, dok će troškove zakupa prostora i opremanje jaslica snositi Grad Subotica za što su sredstva osigurana putem rebalansa proračuna.

Pozitivno iskustvo

U naravi Crkve je da se brine za opće dobro, pa između ostaloga i za potrebe obitelji. Šteta bi bila ne iskoristiti slobodan prostor, osobito kada se koristiti za odgoj i potrebu obitelji.

»Kroz razgovor se rodila ideja, koja je zapravo inicirana potrebom da se na području župe Marija Majka Crve, u sklopu vrtića Marija Petković – Biser otvori i jaslena skupina. Osim što je unutar dvorišta župe, važno je istaknuti da će se djeca odgajati u kršćanskom duhu. Onim roditeljima koji su u vjeri je bitno da se djeca od rane dobi odgajaju u vjeri, jasno primjereno njihovoj dobi. Samim mojim opredjeljenjem da budem svećenik preuzeo sam sve ono što se očekuje od svećenika, a to je rad i s mladima i s djecom, obiteljima, bračnim parovima, sa starijima. Po povratku s postdiplomskih studija sam se nekako više bazirao na rad s djecom i mladima. Ovime su zahvaćeni i roditelji, mladi bračni parovi koje i ovim putem potičem da budu otvoreni životu, da imaju djecu koja će ovaj prostor učiniti živim«, kaže vlč. Stantić.

S obzirom na epidemiološke mjere, ulazak u objekt nam nije bio dozvoljen, ali ono što smo čuli i vidjeli jest radost mališana i roditelja, koji su naredna dva tjedna na adaptaciji. Djeca se navikavaju na odgojiteljice, a roditelji da će nekome na više od polovice dana ostaviti svoje najmilije. Tako smo na ulasku u vrtić zatekli mamu Ljiljanu Sudarević koja je u jaslice dovela svoje treće dijete. »Dvoje starije djece idu u vrtić Marija Petković – Biser i ovo nam je prilika da i naše treće dijete može krenuti u jaslice. Jako smo zadovoljni vrtićem i odgojiteljicama. Sve ono što nam je bitno ćemo imati ovdje, odgojiteljice imaju puno strpljenja i imamo izuzetno pozitivne dojmove, te je to pridonijelo da dijete upišemo u jaslice«, kaže Ljiljana Sudarević.

Tijekom razgovora Vojnić je naglasila kako bi voljela da vrtiće, pa i jaslice, hrvatska zajednica ima i izvan Subotice. Podsjetila je kako se prošle godine isto pokušalo uraditi u Monoštoru, no taj plan nije ostvaren. Naglasila je da vjeruje kako će se vremenom i to promijeniti.

Ž. Vukov

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika