Kultura Kultura

Poezija jača od pandemije

Manifestacija Lira naiva okuplja pjesnike koji pišu na materinjem hrvatskom jeziku, a osim književnoga standarda, njeguju i dijalekte, u prvom redu bunjevačku ili šokačku ikavicu. U pitanju je godišnji susret hrvatskih pučkih pjesnika, u početku samo iz Vojvodine, a posljednjih godina sve je više sudionika iz Beograda, Zemuna te Hrvatske.

Manifestacija je utemeljena 2003. godine, a svaki put se održava u drugom mjestu. Za svaki susret tiska se i zbornik izabranih stihova, a ovogodišnji nosi naziv Kliktaj nebesa rumenih. Pjesme je selektirala Klara Dulić Ševčić, a zbornik je uredila Katarina Čeliković. U ovogodišnjem zborniku zastupljeno je 60 pjesnika iz Srbije i Hrvatske, a u Somboru se susrelo nešto manje od trećine.

Muke organizatora

Uvjetovana pandemijom covid–19 i propisanim mjerama, Lira naiva 2020. zapala je u opasnost neodržavanja baš u godini u kojoj je postala punoljetna. Kad je postalo posve izvjesno da se manifestacija neće moći održati u zacrtanom terminu i u dogovorenom mjestu, organizatori iz  Hrvatske čitaonice i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice nisu odustali od ovogodišnjeg susreta. Tražili su i našli novi termin, a domaćin je bio HKUD Vladimir Nazor iz Sombora. Ni organizatore, a kako se kasnije ispostavilo ni pjesnike, ni malo nije smetalo što je susretanje, umjesto mirisa proljeća smješteno u najljepši kolorit jeseni. Tako je, iako su organizatori i domaćini strijepili do posljednjeg sata, XVIII. Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2020., s reduciranim brojem sudionika, a u odnosu na protekle godine i reduciranim programom, održan 27. rujna u Somboru, u prostorijama Nazora. Srodne duše su odahnule, brige neizvjesnosti zamijenjene su radošću susretanja.

Susret srodnih duša

Uz srdačna pozdravljanja i pokoju suzu stari prijatelji su se okupili u maloj dvorani Hrvatskog doma u Somboru. Pozdravili su ih organizatorica i pokretačica Lire naive Katarina Čeliković, te domaćini, član UO HKUD-a Vladimir Nazor Pavle Matarić i članovi literarne sekcije domaćina, predvođeni njihovim voditeljem, pjesnikom Antunom Kovačem. Umjesto do sada uobičajenih obilazaka mjesta održavanja manifestacije i upoznavanja s njihovom poviješću, domaćini su sudionike upoznali s bogatom poviješću Društva i somborske Dužionice, a potom ih poveli u obilazak prostorija i na zajednički ručak. U maloj dvorani Doma održan je i radni dio pjesničkog susreta. U obraćanju sudionicima i domaćinima, Katarina Čeliković je izrazila veliko zadovoljstvo što je i pored svih problema uvjetovanih epidemiološkom situacijom, u vrijeme kad se većina manifestacija otkazuje, ovogodišnji susret ipak održan.

Gošća pjesnikinja ovogodišnjeg susreta bila je višegodišnja sudionica Lire naive te osnivačica i predsjednica Udruženja balkanskih umjetnika Dijana Uherek Stevanović. Govorila je o svojim iskustvima u radu u uvjetima aktualne pandemije. »Brzo sam se prilagodila nametnutim ograničenjima. Odustala sam od brojnih putovanja, od tjelesnog prisustva brojnim pjesničkim manifestacijama. Okrenula sam se računalu i brzo uvidjela sve njegove prednosti. Doslovno rečeno, u pidžami sam proputovala cijeli svijet i uradila više nego kad sam doslovno putovala. Nadam se da će se i mnogi od vas okrenuti računalima i sa svojim stvaralaštvom proputovati svijet«, rekla je Uherek Stevanović.

Nije izostala ni pjesnička večer. Ovoga puta bez publike, s po jednom pjesmom su se predstavili svi nazočni pjesnici, zastupljeni u zborniku. Predstavili su se onako opušteno, kako to samo znaju prijatelji među prijateljima. Tako je i ove godine stvoreno pravo i iskreno ozračje prijateljstva, a u međusobnim razgovorima izražena je i nada u bolje sutra i radost zbog novog susreta. I obećanje da će ostati ustrajni u čuvanju materinskog izričaja, bio to hrvatski standard, ili bunjevačka, šokačka, ili bilo koja druga ikavica.

Dojmovi

Organizatorica Katarina Čeliković nam je nakon manifestacije kazala sljedeće: »U trenutačnoj epidemiološkoj situaciji najveći uspjeh je opstati. Mi smo u tome uspjeli, što samo dokazuje da je riječ jača od svake pošasti. Naš susret se svake godine planira negdje za kraj svibnja. Ove godine sve je išlo suprotnim smjerom. Umjesto čvrstog planiranja bili smo u iščekivanju hoće li se u tom vremenu otvoriti ikakva oaza u kojoj bismo se mogli okupiti. Na našu sreću uspjeli smo, ali uz veliku žalost što je na susret uspio doći manji broj pjesnika i uz reduciran program. No, ništa nas ne može poremetiti niti u čuvanju baštine kroz naše stihove, niti u optimizmu glede sutrašnjice. Dosta pjesnika mi je posvjedočilo da su im naši godišnji susreti bitniji od svih materijalnih stvari. Stoga s današnjeg susreta svima šaljemo jednu snažnu poruku, poruku opstanka, identiteta, a ponade svega, poruku optimizma.«

Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov naglasio je važnost održavanja kontinuiteta manifestacija:

»Osamnaest godina nije malo, osamnaest zbornika Lire naive je za pohvaliti i čestitati. Riječi su i muka, skrb oko riječi predstavlja napor, riječ treba staviti u rečenicu, misao treba okupati stihom i sve što je u funkciji toga umivanja riječi, tih muka da se riječima iskaže ono što se osjeća, jeste svima nama na ponos. U tom smislu valjalo bi na području kulture i dalje istrajavati u onim procesima u književnosti koji imaju za cilj da se okupljamo oko riječi i da za djela imamo zgotovljene knjige.«

Član Predsjedništva HKUD-a Vladimir Nazor Pavle Matarić izrazio je zadovoljstvo održanom manifestacijom čiji su bili domaćini.

»Odavno nisam vidio manifestaciju puniju emotivnog naboja i drago mi je što smo i mi, domaćini, bili dio toga ozračja. Šteta što nismo mogli uključiti i publiku, jer Sombor je kroz stoljeća bio grad pjesnika i pjesništva, a naše Društvo čuva i te tradicije. S ponosom ističem da imamo literarnu sekciju s 25 pučkih pjesnika. Organizacija nam nije bila problematična, jer imamo dovoljno prostora, pa smo mogli ispoštovati i sve epidemiološke mjere«, kazao je Matarić.

I. A.

 

Antrfile

Na inicijativu Katarine Čeliković sudionici susreta su na ponuđene papiriće anonimno napisali po stih ili dva. O njihovom istovjetnom razmišljanju, bilo s pogledom na tradiciju, bilo u budućnost, uz dodatni trud Čeliković i selektorice Klare Dulić Ševčić, nastala je i zajednička pjesma sa snažnom porukom:

Pjesnici Lire stanjem se ne mire

Sretan ti 18. rođendan draga,

voljena Lira naiva,

uvijek si zamamna bila.

A godine ove postala si ponoljetna

pod čudnim svjetlom korone.

Maskirana, ipak voljena

covida-19 nisi se uplašila.

Živjela, živjela, Lira naiva!

 

Klapio bolu tešku,

nazvali je korona

bol u srcu i duši

nanela je svima.

Do nas stigla i korona

tribat će nam tampon zona.

Sam' u viri koja živi

rastira se oblak sivi.

Virus nevidljivi mali

život nam prominio

strah probudio

naglavačke nas okrenio.

Na sve strane priče kruže

ne smu ljudi da se druže.

Upakuj svoj strah u najbolji dio sebe

i trpi dok ti dostojanstvo dozvoljava.

Gore glavu ne smi bit plača

jer je Lira od korone jača!

Evo nas stihom

u Somboru lipom

puna srca, duše pune

s virom u Boga

kročimo u bolje sutra.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay