Kultura Kultura

Nove kompozicije uz minimalnu publiku

Dugogodišnja praksa HKPD-a Matija Gubec iz Rume je organizirati dva koncerta njihovog Velikog tamburaškog orkestra tijekom godine. Prvi godišnji koncert rumska hrvatska udruga uglavnom održava u proljeće. Ove godine zbog specifične epidemijske situacije, on nije održan. Uz nekoliko mjeseci zakašnjenja i uz minimalno prisustvo publike, kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, redoviti godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Rume ipak je održan u subotu, 26. rujna, u prostorijama te udruge.

Kontinuitet rada

Ove godine rumska udruga obilježava 117 godina kontinuiranog rada.

»Kako bi održali kontinuitet naših nastupa i rada Društva riješili smo održati koncert u nešto izmijenjenim uvjetima, točnije prilagoditi se okolnostima u kojima trenutno živimo. Mislim da je naš nastup u potpunosti uspio. Odsvirali smo nekoliko kompozicija koje smo unatoč novonastaloj situaciji uspjeli uvježbati«, istaknuo je voditelj i dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca.

S obzirom da novonastala situacija zahtijeva određenu distancu u zatvorenom prostoru, Jurca navodi da su sve probe tamburaša bile prilagođene epidemiološkim mjerama. Dodaje i kako mu je žao što ove godine nije bilo planiranih nastupa i gostovanja.

»Ovo je prvi koncert našeg Velikog tamburaškog orkestra u ovoj godini. Do kraja godine planiramo još jedan koncert povodom obilježavanja Dana društva. On bi trebao biti održan u studenom. Također je bio planiran susret hrvatskih srijemskih udruga koji će usprkos svemu, na našu radost, biti održan ali u nekom drugačijem obliku. Također smo trebali putovati u Hrvatsku na susret društava koja nose ime Matija Gubec, zatim u Niš gdje smo i prošle godine održali koncert kod naših prijatelja iz udruge Široko. No i pored svega mogu reći da sam zadovoljan. Članovi tamburaškog orkestra se nisu razišli, održavamo kontinuitet rada i nastupa na neki način«, kaže Jurca.

Novonastala situacija – veliki izazov

Da su specifični uvjeti rada tijekom korone veliki izazov za rad jedne udruge, potvrdio nam je i tajnik HKPD-a Matija Gubec Nikola Jurca.

»Kao i u drugim udrugama ova godina je bila specifična i za rad našeg Društva. Prvi put smo se suočavali s ovakvom situacijom. Brojne planirane aktivnosti nismo uspjeli realizirati. Isto tako i financijska sredstva koja su neophodna za rad naše udruge su osigurana u daleko manjem obimu. Sva sredstva koja dobijemo, moramo opravdati. Godišnji koncert koji smo održali jeste pokušaj našeg Društva da održi kontinuitet rada Velikog tamburaškog orkestra. Održan je u specifičnim uvjetima bez prisustva publike, ali je bitno da je orkestar nastavio s radom da se članovi i dalje okupljaju. Nadamo se da će iduće godine sve polako doći na svoje mjesto«, kaže Nikola Jurca.

Ističe i da se u udruzi redovito održavaju sastanci Upravnog odbora kako bi organizirano djelovali u novonastaloj situaciji te osigurali kontinuitet rada.

S. D.

 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay