Kultura Kultura

Nove kompozicije uz minimalnu publiku

Dugogodišnja praksa HKPD-a Matija Gubec iz Rume je organizirati dva koncerta njihovog Velikog tamburaškog orkestra tijekom godine. Prvi godišnji koncert rumska hrvatska udruga uglavnom održava u proljeće. Ove godine zbog specifične epidemijske situacije, on nije održan. Uz nekoliko mjeseci zakašnjenja i uz minimalno prisustvo publike, kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, redoviti godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Rume ipak je održan u subotu, 26. rujna, u prostorijama te udruge.

Kontinuitet rada

Ove godine rumska udruga obilježava 117 godina kontinuiranog rada.

»Kako bi održali kontinuitet naših nastupa i rada Društva riješili smo održati koncert u nešto izmijenjenim uvjetima, točnije prilagoditi se okolnostima u kojima trenutno živimo. Mislim da je naš nastup u potpunosti uspio. Odsvirali smo nekoliko kompozicija koje smo unatoč novonastaloj situaciji uspjeli uvježbati«, istaknuo je voditelj i dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca.

S obzirom da novonastala situacija zahtijeva određenu distancu u zatvorenom prostoru, Jurca navodi da su sve probe tamburaša bile prilagođene epidemiološkim mjerama. Dodaje i kako mu je žao što ove godine nije bilo planiranih nastupa i gostovanja.

»Ovo je prvi koncert našeg Velikog tamburaškog orkestra u ovoj godini. Do kraja godine planiramo još jedan koncert povodom obilježavanja Dana društva. On bi trebao biti održan u studenom. Također je bio planiran susret hrvatskih srijemskih udruga koji će usprkos svemu, na našu radost, biti održan ali u nekom drugačijem obliku. Također smo trebali putovati u Hrvatsku na susret društava koja nose ime Matija Gubec, zatim u Niš gdje smo i prošle godine održali koncert kod naših prijatelja iz udruge Široko. No i pored svega mogu reći da sam zadovoljan. Članovi tamburaškog orkestra se nisu razišli, održavamo kontinuitet rada i nastupa na neki način«, kaže Jurca.

Novonastala situacija – veliki izazov

Da su specifični uvjeti rada tijekom korone veliki izazov za rad jedne udruge, potvrdio nam je i tajnik HKPD-a Matija Gubec Nikola Jurca.

»Kao i u drugim udrugama ova godina je bila specifična i za rad našeg Društva. Prvi put smo se suočavali s ovakvom situacijom. Brojne planirane aktivnosti nismo uspjeli realizirati. Isto tako i financijska sredstva koja su neophodna za rad naše udruge su osigurana u daleko manjem obimu. Sva sredstva koja dobijemo, moramo opravdati. Godišnji koncert koji smo održali jeste pokušaj našeg Društva da održi kontinuitet rada Velikog tamburaškog orkestra. Održan je u specifičnim uvjetima bez prisustva publike, ali je bitno da je orkestar nastavio s radom da se članovi i dalje okupljaju. Nadamo se da će iduće godine sve polako doći na svoje mjesto«, kaže Nikola Jurca.

Ističe i da se u udruzi redovito održavaju sastanci Upravnog odbora kako bi organizirano djelovali u novonastaloj situaciji te osigurali kontinuitet rada.

S. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika