Aktualno Aktualno

Izborna skupština kad uvjeti budu dopuštali

Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini usvojilo je na sjednici održanoj 25. rujna u Tavankutu zaključke Predsjedništva stranke o aktivnostima za izbore u Srbiji 2020. na svim razinama i ostvarenim rezultatima.

Na sjednici je nazočilo 28 vijećnika koji su, kako se navodi u priopćenju ove stranke, »velikom većinom glasova« usvojili Zaključke koje je Predsjedništvu DSHV-a podnio predsjednik stranke Tomislav Žigmanov i koje ih je usvojilo na sjednici održanoj 8. srpnja.

Na sjednici Vijeća DSHV-a bilo je riječi i o aktivnostima stranke u vezi obilježavanja 30. obljetnice i održavanja Izborne skupštine DSHV-a, koja će, kako se navodi »biti održana čim uvjeti koji su propisani u borbi protiv pandemije covid-19 budu tako što dopuštali«. »U posebnoj točki dnevnog reda razgovaralo se i o aktualnoj političkoj situaciji i najnovijim događajima u hrvatskoj zajednici, u okviru koje je predsjednik DSHV-a najavio poduzimanje odlučnih mjera spram onih koji su bili uključeni u proces političkog delegimitiziranja DSHV-a«, navodi se u priopćenju stranke.

Izbori u teškim uvjetima

U zaključcima, u koje smo imali uvid, među ostalim se navodi kako su protekli izbori u Republici Srbiji održani s brojnim manjkavostima – od visoko kontroliranih medija na svim razinama, koji su bili naklonjeni isključivo vladajućoj stranci, preko bespoštednih korištenih javnih resursa u vođenju tzv. funkcionerske kampanje i »nagovaranja« građana putem telefonskih poziva, do različitih zlouporaba tijekom izbornog procesa osobito u prikupljanju potpisa podrške građana izbornim listama, te nedopustivim aktivnostima na sam izborni dan.

Među dodatnim otegotnim okolnostima se navodi negativna slika koja se kreira prema Hrvatima u medijima u Srbiji, antipropaganda prema DSHV-u, ali i odsustvo interesa predstavnika Republike Hrvatske u Srbiji za izborni proces.

U Zaključcima se navodi kako su predizborne aktivnosti bile uspješno realizirane i da je DSHV ostvario blizu tisuću različitih aktivnosti – od nastupa u medijima, priopćenja, plakatiranja i dijeljenja letaka, kreiranja radijskih i video oglasa, objava na društvenim mrežama i to bez ikakve nadoknade! Navodi se i kako će se politički život DSHV-a nastaviti i nakon ovih izbora, ali i da će o svemu vrlo brzo kritički raspravljati mjerodavna tijela stranke te donijeti i odgovarajuće zaključke.

Zajamčeni mandati – ključni zahtjev

U pogledu rezultata, predsjednik DSHV-a je iskazao »relativno nezadovoljstvo« ocjenjujući da su pomenute negativnosti uvelike pridonijele i (ne)ostvarenim rezultatima - izgubljena zastupnička mjesta na republičkoj i pokrajinskoj razini, i zadržana tri vijećnička mjesta na lokalnoj razini – dva u Subotici i jedan u Baču.

U Zaključcima se ocjenjuje da se u danim okolnostima i postojećim uvjetima vjerojatno nije moglo više postići.

Na koncu, zaključuje se kako će se i nadalje u »predizborno pozicioniranje« stranke »morati uračunavati kako nastupanje u okviru koalicijskih saveza s bliskim političkim strankama tako i prateće neizvjesnosti za ostvarivanje definiranih ciljeva, sve dok se ne ostvari ono što imaju nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – zajamčene mandate u predstavničkim tijelima na svim razinama, a na lokalnoj razini i u dijelu izvršne vlasti, što je višegodišnji ključni politički zahtjev DSHV-a, i dio međunarodno-pravno preuzetih obveza Republike Srbije – u članku 9. Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina s Republikom Hrvatskom«.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika