Aktualno Aktualno

Twit o Hrvatima koji je uzburkao javnost

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu pozvao je prošlog tjedna gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da podnese ostavku poslije, kako su naveli, skandala s izborom članice Gradskog vijeća zadužene za obrazovanje.

»Dina Vučinić, koju je Miloš Vučević i predložio za to mjesto, izjavom da su 'Hrvati trajno oboljela nacija', izazvala je međunarodni skandal i sebe diskvalificirala za poziciju prve osobe u obrazovanju u Novom Sadu, gdje po posljednjem popisu živi preko 5.000 Hrvata«, kazao je predsjednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković.

Novaković je naglasio da su dokaz da se radi o izuzetno ozbiljnoj stvari ne samo reakcije Novosađana, već i reakcije hrvatskih medija u toj zemlji. »Ukoliko odlučne mjere ne budu poduzete, loš kadrovski izbor mogao bi prerasti u ozbiljan međunarodni incident«, upozorio je Novaković. Dodaje se da je potpuno neodrživo da osoba koja »ne može kontrolirati svoje ponašanje i ima ispade mržnje, a koja je i javno rekla da ljudi s govornom manom ne trebaju biti vijećnici, bude dio gradske vlade«.

»Miloš Vučević danima šuti o ovom skandalu, što ukazuje na to da i on ima isti ili sličan stav kao Dina Vučinić, a zbog toga je i on nedostojan mjesta gradonačelnika Srpske Atine«, piše u priopćenju DS-a.

I Stranka slobode i pravde u Novom Sadu je također uputila priopćenje u kojem se navodi kako će »obrazovanjem djece i mladih u Novom Sadu, gradu koji je dao Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Slobodana Jovanovića i mnoge druge velikane, u narednom periodu rukovoditi osoba koja je izjavila da su »Hrvati trajno oboljela nacija«, »da ljudima s govornom manom nije mjesto u Skupštini grada«, »da ljudima u oporbi treba podijeliti dijagnoze«. Navodi se i da njen dosadašnji angažman nema dodirnih točaka s obrazovanjem. »Na ovaj način još jednom je Srpska napredna stranka poslala poruku građanima Novog Sada da se pozicije dijele po učinku za stranku, a ne po interesu građana Novog Sada«, navodi se u priopćenju IO Stranke slobode i pravde u Novom Sadu.

Inače, tridesetrogodišnja Dina Vučinić je vijećnica SNS-a još od studentskih dana, bila je zamjenica a zatim i šefica Vijećničke grupe u Skupštini Grada Novog Sada, vrlo aktivna u obrani stavova stranke i poznata po oštrim polemikama s oporbenim kolegama iz Skupštine grada, navodi novaS. Dina Vučinić je u medijima bila pominjana i kao potencijalna kandidatkinja za mjesto gradonačelnika Novog Sada, a široj javnosti je postala poznata travnja prošle godine, kada se sa svojom vijećničkom grupom zatvorila u Skupštinu grada na 24 sata kako bi je obranili »od mogućeg upada huligana s motornim testerama i vešalima«, piše portal novaS. Također, navodi i kako je, kao članica Kadrovske komisije u Skupštini grada, prije dvije godine, imala veliki utjecaj na imenovanje direktora u novosadskim školama«,.

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika