Tema Tema

Neprestano nastojim poboljšati program

Hrvatski program na trećem programu radija na Radioteleviziji Vojvodine postoji od 10. ožujka 2012. godine i već osam godina funkcionira s jednim čovjekom koji kreira, uređuje i vodi ovaj program. Prva je urednica i voditeljica bila Jelena Tumbas, a posljednjih četiri godine je Petar Pifat. U odnosu na druge redakcije to je zaista malo, jer programi na mađarskom (na drugom programu Radio Vojvodine) i programi na rumunjskom, rusinskom i slovačkom na trećem (svi osnovani 29. studenog 1949. godine) imaju daleko brojnije redakcije. Ipak, Petar Pifat zadovoljan je što je konačno riješen njegov radni status, a što se tiče eventualnog povećanja broja uposlenih nije optimist te smatra kako ovo pitanje treba postavljati i rješavati na višim razinama.

Od ovog mjeseca ste stalno uposleni na RTV. Što za Vas osobno znači ova promjena statusa?

Imajući u vidu moje četverogodišnje angažiranje na pripremanju, kreiranju, uređivanju i vođenju radijskog programa na hrvatskom jeziku koji se emitira na RTV-u, trećem programu radija, pri čemu sam bio uposlen preko raznih agencija, a u međuvremenu i zakonski maksimalno dopuštene dvije godine na određeno vrijeme u samom RTV-u, ovo je za mene konačno priznanje i čast, ali i rješenje poslovnog statusa. Sretan sam što se pronašlo mogućnosti da jedini angažirani djelatnik radijske redakcije hrvatskog programa bude uposlen za stalno u Javnom medijskom servisu za koji i radi. Tu odluku najviše je priječila uredba Vlade o zabrani upošljavanja u javnom sektoru koja je na snazi već niz godina. Zahvaljujući najprije pretpostavljenima u radiju, ali i potpori urednice Hrvatske TV redakcije na RTV-u i čelništvu HNV-a, ostvareno je i to dugo iščekivano rješenje.

Hoće li se nešto mijenjati u programu, emisijama ubuduće?

Neprestano nastojim poboljšati program, što ovisi i o resursima koji su na raspolaganju. Svakako, razgovaram i promišljam s nadležnima na koji način bi se program mogao učiniti još atraktivnijim i interesantnijim slušateljima, odnosno kako bih ispunio njihova očekivanja. U ovim okolnostima, konkretno, planiram pronalazati više zanimljivijih tema, ljudi i događaja iz naše zajednice čije bi priče pridonijele većoj kvaliteti sadržaja programa. Volio bih priređivati i reportaže iz Hrvatske, kao primjer i iskustvo života u matičnoj domovini, te na terenu snimati u cijelosti važnije događaje u našoj zajednici, poput koncerata, simpozija i drugih skupova čime bi se dobio ne samo kvalitetan zvučni materijal za kasnije emitiranje kroz radijske emisije nego i trajni zapis kao arhivski materijal i dokument.

Kada se može slušati emisija i koji je njeg doseg? Kakav je koncept emisije?

Emisije se emitiraju dvaput tjedno, utorkom i subotom od 14.15 do 14.45 sati. Kolažnog su tipa, čiji je sadržaj posvećen aktualnim zbivanjima na kulturnoj, tradicijskoj, vjerskoj i političkoj sceni Hrvata u Vojvodini. Program žanrovski kombinira emitiranje snimljenih priloga, reportaža, razgovora uživo s istaknutim sugovornicima te konvertiranih video-priloga od dopisnika, prilagođenih radiju kao mediju. U prosjeku sadržava dvije trećine govornog sadržaja dok preostali prostor zauzima tradicionalna i suvremena hrvatska glazba. Program doprinosi obogaćivanju informiranja i znanja, njegovanja naslijeđa, kulturnih tradicija i regionalnih specifičnosti, u skladu s planiranim programskim konceptom iz plana proizvodnje medijskih sadržaja. Emisija se može slušati na teritoriju Vojvodine s predajnicima u Novom Sadu (na 100 MHz), Subotici (89,6 MHz), Somboru (92 MHz) i Vršačkom Bregu (107,1 MHz).

Napravili ste i Facebook stranicu. Što je bio cilj i kakve su reakcije?

Za razliku od TV dnevnika na hrvatskom koji se može gledati i odgođeno putem web stranice RTV-a, za hrvatski radijski program nije postojala takva mogućnost. Konačno je i to ostvareno u svibnju ove godine, a tom prigodom je otvorena i istoimena Facebook stranica na kojoj dijelim svaku novu emisiju. Stranica ima i originalni logotip, pa je dobro prepoznatljiva i praćena. Time je postignuto da emisiju poslušaju i oni do kojih signal, na žalost, ne dopire ili nisu bili u prilici uživo slušati program. Osim toga, time smo dobili komentare, reakcije na program, što je jako važno da bismo znali što trebamo raditi kako bismo ga poboljšali.

Imate li autonomiju u svome radu?

Imam apsolutnu autonomiju u radu i potpunu slobodu izbora tema koje zauzimaju polusatni prostor emisije.

Druge manjinske redakcije su daleko brojnije. Ima li izgleda da se Hrvati izjednače s drugim brojčano sličnim manjinama u tom pogledu?

Nije realno očekivati takve promjene u skorijoj budućnosti. Ostale manjinske redakcije postoje duže, imaju već uhodanu shemu rada i znatno veći i složeniji program. A ispuniti veći medijski prostor zahtijeva i više posla, tj. više djelatnika. Mislim da je to pitanje koje se treba postavljati i rješavati na višim razinama.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika