Kultura Kultura

Čarobni spoj filma i glazbe

Prvi puta u svojoj 150 godina dugoj povijesti, renomirana Zagrebačka filharmonija gostovala je u Subotici, a u okviru projekta Fil(m)harmonija koji je već ranije priređen u Novom Sadu, Iloku i Vukovaru. Fil(m)harmonija je dvosatni spoj filma i glazbe, događaj koji se odigrava na otvorenom. Konkretno, Subotičani su tijekom tri večeri (od 19. do 21. rujna) na središnjem gradskom trgu imali priliku pogledati dva kultna filma Charlieja Chaplina uz uživo izvođenu glazbu za što je bilo zaduženo šezdesetak glazbenika gostujućega orkestra.

Gosti iz Hrvatske, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, svirali su uz Chaplinova ostvarenja Pasji život i Mališan.

Premijerno izvođenje projekta Fil(m)harmonija, čiji su nositelji Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada, održano je u Novom Sadu u rujnu 2019. godine. Uslijedila su, zatim, izvođenja u Iloku (rujna 2019.) i Vukovaru (lipnja 2020.). Koncerti u Subotici su zapravo veliko finale ovog projekta. Projekt Fil(m)harmonija sufinanciran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.

Prigodom nastupa u Subotici predstavnike Zagrebačke filharmonije primio je gradonačelnik Stevan Bakić, a uoči koncerta susreli su se i s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić.

Gradonačelnik Bakić je kazao kako se ovim projektom u grad donosi jedinstven spoj glazbe i umjetnosti, »a gradu Subotici pruža prilika da potvrdi gostoljubivi i multikulturni duh, ali i važnost koju pridaje kulturi, s obzirom na to da Subotica ima iznimno bogato kulturno naslijeđe«.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je kako glazba ne poznaje granice, te da je filharmonija kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu.

»Svaki pomak prema prijateljima, lijevo ili desno, da tako kažem, više je nego dobrodošao i drago mi je da mi u Zagrebačkoj filharmoniji to možemo učiniti«, rekao je Boch.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je izjavila kako kulturna razmjena uvijek obogaćuje, osobito kada je riječ o umjetnički prestižnim sadržajima, kao što je to bio slučaj ovoga puta.

»Nama je u hrvatskoj zajednici drago što je u tome na jedan maestralni način sudjelovala Zagrebačka filharmonija, jedna od najvažnijih glazbenih institucija u Hrvatskoj. Svojim dolaskom u Srbiju, to jest u Suboticu dali su i prinos relaksiranju odnosa između dviju država«, izjavila je Vojnić.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika