Aktualno Aktualno

Perušić: Odgovor na neistinitu informaciju

Zbog neistinite informacije objavljene u broju 909 tjednika Hrvatska riječ od 18. rujna 2020. na stranici 5 pod naslovom O aktivnostima koje pokušavaju otežati redoviti rad hrvatskih institucija, a u kojem je navedeno moje ime, sukladno odredbama Zakona o javnom informiranju i medijima zahtijevam da bez naknade, na istoj stranici objavite moj odgovor.

Budući da je isti tekst objavljen 15. rujna 2020. i na portalu Hrvatske riječi, zahtijevam da ovaj odgovor objavite i na portalu, u istoj opremi.

U predmetnom tekstu nepoznatog autora, čiji su potpisnici Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a i Ivan Ušumović, ravnatelj NIU Hrvatska riječ, iznesene su neistinite i nepotpune informacije, kojima se povređuje moje pravo ili interes da kao porezni obveznik pristupim informacijama od javnog značaja.

HNV-u, ZKVH-u, DSHV-u i Hrvatskoj riječi sam dostavio zahtjeve za pristup informacijama od javnog značaja. Čelnici ovih institucija nisu ovlašteni komentirati ili dovoditi u pitanje zakonom regulirano pravo bilo kojeg poreznog obveznika u Republici Srbiji, što ja svakako jesam, da stekne uvid u poslovanje javnih institucija. Svatko ima pravo znati kako se troši javni novac, a svaka odgovorna osoba koja raspolaže javnim novcem ima obvezu pružiti informaciju onom tko je zatraži, u skladu sa zakonom. Ovim ohrabrujem i sve ostale zainteresirane porezne obveznike da iskoriste pravo koje im pruža Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da zatraže uvid u raspolaganje novcem i mehanizme donošenja odluka u ključnim institucijama hrvatske zajednice. Ja ću to svakako činiti i u budućnosti, a potpisnici na isplatnim nalozima će na te zahtjeve davati odgovore. Ili neće, ali prije toga neka pročitaju kaznene odredbe iz zakona.

Nije istina da podnošenjem zahtjeva za informacije od javnog značaja pokušavam otežati redoviti rad hrvatskih institucija, kako to tvrdi autor teksta. Dostavljanje informacija u skladu sa zakonom je obveza koja proistječe iz svakodnevnog radnog angažmana odgovornih osoba u javnim institucijama i ne smije se dovoditi u pitanje.

Nije istina da od institucija tražim podatke koji su već javno dostupni.

Da nije ovih mojih zahtjeva, javnost hrvatske zajednice nikad ne bi saznala da su, recimo, HNV, ZKVH, DSHV i Hrvatska riječ samo u 2018. godini isplatili najmanje 722.180 dinara Agenciji za grafički dizajn IDDEA Petrovaradin, poduzetnika Darka Vukovića, danas potpredsjednika HNV-a. Analizom odgovora hrvatskih, ali i drugih nadležnih institucija, javnost će saznati kolika je točno svota isplaćena ovoj Agenciji i za koje točno usluge u prethodnim godinama. Jednako tako će saznati i kojim se sve drugim subjektima isplaćuje javni novac, po kojim kriterijima i po čijim odlukama.

Da nije ovih mojih zahtjeva i izvještaja nadležnih inspekcijskih tijela, javnost nikad ne bi saznala da, recimo, Hrvatska riječ za uređivanje i recenziju djela Panorama duhovnog pjesništva isplaćuje honorar Tomislavu Žigmanovu, da za korekturu istog djela isplaćuje honorar Katarini Čeliković, a da onda honorar za lektoriranje djela Poezija riječi nasušne isplaćuje Katarini Čeliković, a za korekturu Tomislavu Žigmanovu. I tako ukrug.

I pored ovih mojih zahtjeva, javnost još uvijek ne zna koliko iznose donacije iz inozemstva predstavničkom (našem) tijelu Hrvata u Republici Srbiji i kako se troši taj novac. Niti zna koliko ZKVH isplaćuje raznim osobama po različitim osnovama stalne ili povremene honorare i imaju li za to odobrenje nadležnog državnog tijela.

Da nije ovih mojih zahtjeva, javnost nikad ne bi saznala da se, recimo, u ZKVH-u ne vodi posebna dnevna evidencija o prisutnosti zaposlenika na radnom mjestu, da se »podrazumijeva« da rade 8 sati dnevno, pa za sada ostaje nejasno kako se isplaćuju putni troškovi za rad »izvan ureda ili kod kuće«. Jedino je jasno kako zaposlenici ZKVH-a mogu sjediti po kafićima u radno vrijeme. Također, javnost nikad ne bi saznala da, recimo, HNV plaća Tomislavu Žigmanovu prijevozničke usluge u Koprivnicu (Republika Hrvatska) na Zimsku školu folklora, a da naloge za službeni put direktoru ZKVH-a Tomislavu Žigmanovu ne potpisuje ovlaštena osoba. Ne bi saznala ni da je Tomislavu Žigmanovu mandat na dužnosti predsjednika DSHV-a istekao 30. listopada 2019. godine, pa se ne zna po kojem osnovu Žigmanov donosi odluke u ime stranke nakon tog datuma.

Nije istina da ovim želim opteretiti »ionako skromne administrativne resurse hrvatskih institucija i ustanova«, nego je cilj utvrditi materijalno-financijsko poslovanje institucija i ustanova koje postoje radi 57.900 Hrvata u Republici Srbiji i koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Nije istina ni da na ovaj način želim »dovesti u pitanje kredibilitet spomenutih ustanova i stvoriti klimu sumnje u pravedno i domaćinsko raspolaganje materijalno-financijskim sredstvima«. Upravo suprotno, namjera je utvrditi činjenice koje nisu dostupne javnosti, a itekako se tiču javnosti.

Jednako tako nije istina ni da je »u pozadini strateški plan razjedinjavanja ojačale zajednice«. Niti ima plana razjedinjavanja, niti ima ojačale zajednice.

Ovo je samo prva etapa u sastavljanju mozaika funkcioniranja institucija hrvatske zajednice. Fokusiranost jest na jednoj osobi, ali ne iz nečijeg hira, nego zbog upravljačkih instrumenata koje je ta osoba prigrabila izvan regularnih okvira i, što je još važnije, bez povjerenja pripadnika hrvatske zajednice koje se stječe na izborima. Zašto sebe u tu fokusiranost uglavljuju i osobe čija je upravljačka prava upravo ta osoba uzurpirala, to znaju samo oni.

I na koncu, ako nekoga još uvijek buni »neregistrirana udruga«, upućujem ga na članak 4. Zakona o udruženjima. Ili da angažiraju pravnika.

Zvonimir Perušić, porezni obveznik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika