Aktualno Aktualno

Izaslanstvo DSHV-a na Sinjskoj alki: Prigoda za susret s političkim vrhom Hrvatske

Prisustvo na Sinjskoj alki prije svega predstavlja statusni simbol, a ujedno se, navodi Kuntić, uz uštedu vremena i novca, mogu obaviti značajni razgovori

 

 

 

Svake godine početkom kolovoza, s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine, u Sinju se održavaju alkarske svečanosti. Sinjska alka, 296. po redu, održana je u nedjelju, 7. kolovoza, kada su na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, među brojnim visokim državnim uzvanicima i crkvenim velikodostojnicima, prisustvovali i predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić istaknuo je da je posjet Sinju bio odlična prigoda za susret s političkim vrhom Republike Hrvatske, te razgovor o temama bitnim za hrvatski narod na ovim prostorima.

»Uspjeli smo razgovarati s ministrom obrane RH Davorom Božinovićem, a ključna tema našega razgovora bila je koje poteze povući glede novonastale situacije oko ukidanja odredbe Ustavnog suda u Hrvatskoj, po kojoj se manjinama koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika, dakle srpskoj manjini, unaprijed jamči najmanje tri zastupnička mjesta. Međutim, mi se upravo borimo za svoja mjesta u predstavničkim tijelima, a u svezi čega nam je srbijanski politički milje u posljednjih sedam godina govorio da to nije ustavno«, rekao je Kuntić, te najavio skorašnji susret s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, kako bi se poduzeli, kako kaže, zajednički koraci ka dobivanju statusa utemeljenog na principu pozitivne diskriminacije.

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika