Aktualno Aktualno

Upoznavanje s položajem hrvatske manjine

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Anthony F. Godfrey sastao se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća 9. rujna u Somboru. U ime HNV-a sastanku su prisustvovali dopredsjednik HNV-a za Sombor Željko Šeremešić i međunarodni tajnik Darko Baštovanović.

»Povod za zakazivanje sastanka je bila želja veleposlanika SAD-a da se bliže upozna s postojećim problemima na lokalnoj razini kada je u pitanju Grad Sombor, a planiraju obići i druga multietnička mjesta. Voljni su da se razvije neka vrsta suradnje s manjinskim zajednicama, posebno s onim manjinama koje podržavaju europske integracije. Na sastanku smo informirali veleposlanika s aktualnim stanjem hrvatske nacionalne manjine, aspektima ostvarivanja prava i problemima i izazovima s kojima se hrvatska manjina suočava«, kazao je Baštovanović nakon sastanka.

Na samom sastanku Baštovanović je istaknuo da je hrvatska nacionalna manjina, odnosno njezine krovne institucije među najposvećenijim zajednicama kada je u pitanju proces europskih integracija i članstvo Srbije u velikoj europskoj obitelji, te da su institucije zajednice uvijek u tome procesu nastojale dati svoj puni doprinos, posebice u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na ljudska i manjinska prava i opće slobode. Baštovanović je također naglasio da je komunikacija s veleposlanstvima zapadnih demokracija od iznimne važnosti za hrvatsku zajednicu i da je njihova potpora nastojanjima HNV-a više nego važna. Kada je pak u pitanju suradnja s predstavnicima Hrvatske, međunarodni tajnik je istaknuo da je ta suradnja intenzivirana u posljednjih nekoliko godina, a posebice je osnažena politika aktivne komunikacije otkako je na čelu hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Dopredsjednik Vijeća Šeremešić upoznao je veleposlanika s aktualnim problemima hrvatske manjine u Somboru i lokalnim prilikama u Monoštoru i Beregu. Kao neke od ključnih problema na lokalnoj razini istaknuto je nepostojanje okvira za sudjelovanjem i participacijom Hrvata u vlasti, podzastupljenosti u javnome sektoru, kao i neodgovarajuće politike financiranja kulturnih praksi Hrvata na lokalnoj razini.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika