Kultura Kultura

Bez publike festival nije to što jeste

Zbog korona pandemije, ove je godine u svijetu otkazan veliki broj filmskih festivala. No to nije slučaj s Festivalom europskog filma Palić čije se ovogodišnje, 27. izdanje, održava pred publikom, uz poštivanjem epidemioloških mjera (izostale su primjerice projekcije na palićkoj Ljetnoj pozornici a u središnjoj festivalskoj kino dvorani Eurocinema broj posjetitelja je ograničen na 90-ero). Palićki festival traje do petka, 18. rujna, a bit će zatvoren tradicionalnom dodjelom nagrada za najbolja filmska i redateljska ostvarenja (Zlatni toranj, Palićki toranj, Nagrada žirija kritike, FIPRESCI nagrada i nagrada publike Gorki list).

Nudeći više od stotinu filmova u čak 15 selekcija, festival je otvoren u subotu, 12. rujna, uručenjem nagrada Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića Ime naroda.

Selektor Glavnog natjecateljskog programa Nenad Dukić je na svečanoj ceremoniji otvorenja istaknuo kako bez publike filmski festival nije to što jeste.

»Palićki festival ove godine nam predstavlja ono što, po mom sudu, jeste zaista reprezentativan uzorak onoga što je najkvalitetnije u europskom filmu, u protekloj godini. Mislim da je veliki uspjeh što smo to uspjeli uraditi, i ove godine je ta ljestvica kvalitete na visokoj razini«.

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović je uz zahvale ekipi koja je ove godine realizirala festival, kao i selektorima Nenadu Dukiću, Neilu Youngu i Igoru Toholju, koji su zajedno s njim kreirali program.

»Na kraju smo ipak uspjeli da se festival dogodi na pravi način, s publikom. Dogodine ćemo se sigurno vratiti na našu originalnu lokaciju, na Ljetnu pozornicu«, zaključio je Mogorović.

Povodom dobijanja nagrade Aleksandar Lifka, poznata domaća glumica Mirjana Karanović je rekla kako je dobila mnoge nagrade u životu, ali da misli kako je najveći uspjeh glumca da traje.

»Ono što jeste za mene gluma, to je produženo djetinjstvo i način da svijet mašte koji me je beskrajno radovao dok sam bila dijete, zapravo postane svijet u kome sam nastavila živjeti na sceni«.

Selektor programa Mladi duh Europe i koselektor programa Paralele i sudari Neil Young predstavio je Saru Fgaier, ovogodišnju laureatkinju nagrade Underground Spirit, koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

»Sara je dobitnica Europske filmske nagrade za film Gli Anni koji je režirala, napisala, producirala i montirala, ali je najpoznatija po svom montažerskom radu. To je glavni razlog zašto smo joj dodjelili nagradu. Većina festivala daje specijalne nagrade rediteljima i glumcima, ali mi na Paliću prepoznajemo da mnogo važnih ljudi radi na filmu, kao što su upravo montažeri. Specijalnost Sare Fgaier je montaža arhivskih snimaka, kojima dodaje originalan autorski pogled«, kazao je Young. Sara Fgaier i mađarska redateljica i scenaristica Ildikó Enyedi, dobitnica nagrade Aleksandar Lifka za doprinos europskoj kinematografiji u kategoriji inozemnih stvaralaca, zahvalile su na nagradi putem video linka.

Festival europskog filma Palić podržali su: Europska unija kroz program Kreativna Europa MEDIA, Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica i brojni partneri.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je na ceremoniji otvorenja kazao kako Grad Subotica ni u jednom trenutku nije odustala od potpore ovoj filmskoj manifestaciji.

»Tijekom dosadašnjih festivala najbolji europski filmski stvaraoci ispričali su nam mnogo nezaboravnih priča na velikom platnu. Zato je od ključnog značaja da se održava i ovaj, 27. festival na Paliću. Ponosan sam na našu zemlju, pokrajinu i grad, što smo uspjeli održati kontinuitet i nastaviti tradiciju«, naveo je Bakić.

Bogat festivalski program koji možete pronaći na sajtu www.palicfilmfestival.com održava se u kinima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici te Abazija na Paliću.

U okviru festivala, u Galeriji Otvorenog sveučilišta otvorena je izložba Svetlana Bojković – umjetnost glume ili traganje za istinom a u galeriji kina Abazija izložba slika Velikani srpskog glumišta.

D. B. P. / Foto: Ivica Vojnić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika