Kultura Kultura

Djela zavičajnih bunjevačkih slikara

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame te HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizirali su izložbu slika odabranih iz privatne kolekcije Mladena Poljakovića, koji je ljubav prema umjetnosti naslijedio od oca Matije Poljakovića (1909. – 1973.), poznatog subotičkog dramskog pisca. Izložba je otvorena u subotu, 5. rujna, u prostoru tavankutske Galerije.

Autorica izložbe je Ljubica Vuković-Dulić, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica subotičkog Gradskog muzeja.

»Saznanje da djela ovih autora postoje u privatnoj kolekciji značajna je nadopuna njihovim dosadašnjim životopisima, ali i dosad poznatim popisima njihovih radova u javnim te drugim privatnim zbirkama. Riječ je o autorima čije je stvaralaštvo značajno ponajprije iz aspekta zavičajne povijesti umjetnosti, koje je ostavilo traga u određenim razdobljima i određenim stilskim izrazima. Izbor autora i njihovih radova temelji se na ideji da se kroz svojevrsnu vremensku lentu prikažu autori koji su obilježili likovni život Subotice tridesetih godina 20. stoljeća (Martin Džavić, Jelena Čović, Antun Bačić), te koji su bili aktivni pri buđenju poslijeratne subotičke likovne scene i radu u Kursu figuralnog crtanja u Subotici, te kasnije i drugim likovnim sekcijama poput one u KUD-u Bunjevačko kolo (Marko Vuković, Pavle Tikvicki, Gustav Matković, Ivan Tikvicki Pudar). Među prikazanim djelima su i radovi Stipana Šabića, pokretača likovnih događanja u Tavankutu šezdesetih godina 20. stoljeća, koji sudjeluje u utemeljenju Grupe šestorice, animiranju slikarki naivki (Marga Stipić, Cilika Dulić-Kasiba) i slamarki pri KUD-u Matija Gubec, a aktivnog i kao voditelja likovne sekcije mladih KUD-a Matija Gubec iz Tavankuta, u čijim okvirima su stasavali budući akademski slikari, kao npr. Josip Ago Skenderović, čija su dva rada prikazana«, rekla je Vuković-Dulić.

Prema njenim riječima, spremnost kolekcionara da dopuste uvid struke, koja se bavi istraživanjem zavičajne povijesti umjetnosti, kao i javnosti u njihov privatni prostor te spremnost istih da javnosti prikažu dijelove svojih privatnih kolekcija nije česta. Zbog toga su povremeni ovakvi uvidi i prezentacije dragocjeni. Izložba prikazuje jedan manji dio radova bunjevačkih slikara sadržanih u toj vrijednoj kolekciji subotičkih zavičajnih slikara, a njezina detaljnija obrada predstoji.

Program otvorenja izložbe upotpunila je flautistica Lucija Vukov, učenica prvog razreda srednje Glazbene škole u Subotici. Otvorenju izložbe su, među ostalim, nazočili i generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša te članovi obitelji kolekcionara Mladena Poljakovića – supruga Mira Poljaković s kćerima.

I. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika