Kultura Kultura

Biskup Sučić kao poveznica

Kulturna manifestacija 11. Dani Luke Botića, posvećena tom velikom pjesniku, nakon što je u prošlu srijedu započela u Kaštel Lukšiću, nastavljena je u subotu u Đakovu gdje je održano predstavljanje zbornika o dvojici đakovačkih biskupa – Pavlu Matiji Sučiću i Ćirilu Kosu.

Zbornike »Pavao Matija Sučić, 250 godina od rođenja« i »In caritate, humilitatae et vitae simplicitate, 100 godina od rođenja biskupa Ćirila Kosa«, oba u izdanju HAZU Zagreb i Đakovo, predstavili su Mirko Ćurić i Tomislav Žigmanov, te Božidar Petrač.

Cjelovita slika

Upravitelj Zavoda HAZU-a u Đakovu, Pero Aračić izrazio je zadovoljstvo što su dva zbornika o dvojici đakovačkih biskupa objavljena upravo u izdanju tog zavoda, otvorenog relativno nedavno. Predstavljajući zbornik o biskupu Sučiću, jedan od suautora Mirko Ćurić rekao je kako rad na ovom kapitalnom izdanju povezao kulturni prostor Đakova i Slavonije, Mađarske gdje je Sučić također djelovao te Subotice gdje se rodio.

Znanstveni skup o biskupu Sučiću održan je 2017. u povodu 250 godina od njegova rođenja, a u njegovoj organizaciji sudjelovao je i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, te su i Hrvati iz Vojvodine dali svoj doprinos sagledavanju lika i djela ovog velikana.

»Na taj način, ovaj je rođeni Subotičanin, koji je bio relativno zatomljen u kolektivnoj memoriji njegovih suzavičajnika, postao na primjeren način obrađen, a cjelovita slika o njemu postala je uvelike dostupna. Naše znanje o nama samima postalo je tako potpunije, a svijest o tome da smo narod velikih osobnosti obogaćena je«, kazao je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

Zbornik o biskupu Kosu naslovljen je po njegovom biskupskom geslu, a nastavak je obilježavanja 100. obljetnice Kosovog rođenja, koje je započeto prošle godine znanstvenim simpozijem.

Izložba iz Vojvodine

Đakovački dio 11. Dana Luke Botića obuhvatio je i polaganje vijenca i paljenje svijeća kod Botićeve grobnice na đakovačkom Gradskom groblju, a u Spomen-muzeju J. J. Strossmayera otvorena je i izložba »150 godina 'Bunjevačkih i šokačkih novina'« u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Kalački kanonik Ivan Antunović koji je skupa sa svojim suradnicima pokrenuo Bunjevačke i šokačke novine veliku potporu imao je u biskupu Strossmayeru, tako da je priređivanje ove izložbe u Đakovu neka vrsta uzvratne zahvalne geste za sve ono što je Strossmayer učinio za bačke Hrvate, naveo je Žigmanov.

»Ciljeve koje je pokretanjem ovih novina Antunović postavio nisu mogli biti ni brzo ni lako ostvareni, ali su zato Antunovićeve aktivnosti ubrzo zasmetala mađarskim građanskim i crkvenim vlastima te ih je morao koncem 1872. i prekinuti izdavati. No, jednom upaljena luč ostavila je svoje svjetlo sve do danas«, kazao je Žigmanov.

Nakon Đakova, program 11. Dana Luke Botića selio je u Bicko Selo, u Brodsko-posavskoj županiji, gdje je održan interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: »Valentin Benošić i Bicko selo u kontekstu slavonske i hrvatske književnosti«.

Glavni organizatori programa 11. Dana Luke Botića u Đakovu i Bickom Selu su Đakovački kulturni krug, a suorganizatori su Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika - ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko kazalište u Pečuhu, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Brodski kulturni krug Pannoniae loria i UKUD Biđani iz Bickog Sela.

Hina / HR


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika