Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kontinuitet politike i rotiranje kadrova

Koncem prošloga tjedna održane su konstitutivne sjednice i izabrana su vodstva u većini gradova i općina u AP Vojvodini. Shodno rezultatima izbora, i uz određenu rotaciju kadrova, izabrani su gradonačelnici, predsjednici skupština, njihovi zamjenici te formirana gradska i općinska vijeća većinom iz SNS-a i njihovih koalicijskih partnera SVM-a, koalicije SPS-JS...

Kada su u pitanju gradonačelnici vojvođanskih gradova, dosadašnji, a možda i budući gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, najavio je promjenu »skoro svih« te je dodao da to ne znači da su stari loše radili svoj posao već žele šansu dati novim ljudima. Međutim, na primjeru tri grada vidljivo je da se ne radi o novim ljudima i novoj politici već rotiranju kadrova i kontinuitetu politike, projekata i obećanja iz prethodnog mandata.

Novi Sad – gradonačelnik se još čeka

U Novom Sadu je sa 69 glasova od ukupno 78 vijećnika za predsjednicu Skupštine grada izabrana diplomirana pravnica Jelena Marinković-Radomirović na prijedlog Srpske napredne stranke. Na sjednici je izabrana i zamjenica predsjednice Branka Bežanov, koja je i u prethodnom mandatu obavljala istu funkciju.

Novoizabrane su se zahvalile gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji ih je predložio, kao i svim kolegama koji su sudjelovali u radu sjednice. Marinković-Radomirović je rekla kako je sigurna da će »surađivati u duhu demokracije, iznositi konstruktivne prijedloge, da će skupštinski dom biti dom koji će odisati demokracijom, tolerancijom, kulturom, u kojoj ćemo, bez obzira na različita mišljenja, poštovati svakog«. Ona je podvukla da će biti objektivna, držati će se Poslovnika o radu Skupštine i truditi da sa svima ima dobru saradnju. Izabrani su i tajnik i njegov zamjenik, te imenovani članovi i članice Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

U Skupštini grada formirane su vijećničke grupe: »Aleksandar Vučić – Za našu djecu« koji ima 48 mandata, slijedi »Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)« s 10, po tri mandata osvojili su »Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine«, »Pokret obnove Kraljevine Srbije«, »Savez vojvođanskih Mađara – István Pásztor«, Dr. Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, SPAS – Novi Sad i Demokratska demokratska stranka – Miloš Jovanović i dva mandata su osovjili samostalni vijećnici.

Najavljeno je da će izvršna vlast biti konstituirana u idućih mjesec dana, tako da će do tada ostati neizvesno hoće li gradonačelnih ostati Miloš Vučević ili će to postati Milan Đurić, dosadašnji član Gradskog vijeća za upravu i propise. Vučević je ipak nakavio da će okosnica novog mandata biti izgradnja novog mosta preko Dunava i rekonstrukcija Spensa, a da će o koaliciji u Novom Sadu razgovarati sa SPS-om, manjinskim strankama, sigurno sa SVM-om i možda SPAS-om Aleksandra Šapića.

Dosadašnji gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS-a Miloš Vučević rekao je da su novi ljudi okosnica novog saziva, a da su njegova kadrovska rješenja iznenadila mnoge. Na čelu vijećnićke grupe SNS-a će biti Sanja Draško, a Vučević je kao dodanu vrijednost nje i Marinković-Radomirović istakao to što su »mlade majke«, jer su u prethodnih nekoliko mjeseci rodile djecu!

Subotica – nastavak započetog

U Subotici je za predsjednika Gradske skupštine, a na temelju koalicijskog dogovora Srpske napredne stranke (31 mandat) i Saveza vojvođanskih Mađara (22 mandata), izabran Bálint Pásztor koji je već trinaest godina bio zastupnik, a to je i sada u Narodnoj skupštini. Po izboru je obećao da će dostojanstveno voditi Skupštinu, biti partner svima onima koji žele dobrobit Gradu Subotici i njenim građanima, zalagati se za očuvanje stoljetnog karaktera grada i osigurati život dostojan 21. stoljeća. Za Pásztora su glasali svi vijećnici osim vijećnika iz »Pokreta za građansku Suboticu«. Zamjenik predsjednika će biti Nebojša Crnogorac iz SPS-a, a funkciju tajnika će nastaviti vršiti Gyula Ladocki iz SVM-a.

U skupštini su još Pokret građana Subotice s 4 mandata, Vojvođanski front ima 3 mandata od kojih 2 pripadaju Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (Tomislav Žigmanov i Josipa Vojnić Tunić), Savez bačkih Bunjevaca s dva i Ruska stranka s jednim mandatom.

Na istoj sjednici je Stevan Bakić (u prethodnom mandatu šef vijećničke grupe SNS-a) izabran za gradonačenika Subotice, a Imre Kern (SVM) za njegovog zamjenika. Novi gradonačelnik se zahvalio svojoj stranci i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su mu ukazali povjerenje te je najavio da će »nastaviti kontinuitet koji je započeo Bogdan Laban« i raditi na realizaciji projekata kao što su kompletna obnova Opće bolnice, Gradskog stadiona, završetak izgradnje Akva parka na Paliću i zgrade Narodnog kazališta, privlačenju novih investitora... »Među prioritetima bit će adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata, investirat ćemo u izgradnju prometne i sportske infrastrukture, a ulagat će se i u poljoprivredu, zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu, razvoj vodovodne i kanalizacijske mreže (…) Jedan od prioriteta u poljoprivredi bit će sređivanje podataka u katastru s akcentom na poljoprivredno zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, a u planu je pokretanje postupka komasacije radi ukrupnjavanja funkcionalnih cjelina i postizanje što ekonomičnije poljoprivredne proizvodnje«, rekao je, među ostalim, Bakić.

Sombor – Rotiranje kadrova

U Somboru je formirana lokalna vlast koju čine dosadašnji kadrovi SNS-a, ali s promijenjenim pozicijama. Za predsjednika Skupštine izabran je Zoran Rus koji je od 2016. do 2020. bio šef vijećničke grupe SNS-a, za njegovog zamjenika Radovan Leković. Za tajnika Skupštine grada Sombora postavljena je Dušanka Golubović, dosadašnja gradonačelnica. Za gradonačelnika je izabran Antonio Ratković, u prethodnom mandatu zamjenik gradonačelnice, a za njegovu zamjenicu je izabrana Ljiljana Tica, u prethodnom mandatu predsjednica Skupštine. Prioriteti novog gradonačelnika su nastavak započetih projekata, razvijanje grada i izgradnja putne infrastrukture: »Ono čime ćemo se rukovoditi je dovođenje novih investitora, završetak izgradnje industrijske zone, eksproprijacija i kupovina određenih parcela zemljišta kako bismo industrijsku zonu još više proširili i komunalno opremili. Također, posebnu pažnju obratit ćemo na naša naseljena mjesta, kao i salašarska naselja, jer naša sela zaslužuju mnogo više«, kazao je, među ostalim, Antonio Ratković.

Skupštinu grada Sombora čini 61 vijećnik i sedam političkih opcija. SNS ima 39 mandata, po pet mandata su osvojili SPS-JS, SVM i koalicija Novo lice Sombora – POKS, 3 mandata ima Metla i po 2 mandata SRS i Vojvođanski front. Izabrano je i devet članova Gradskog vijeća iz redova SNS, SPS – JS i SVM-a.

Zrenjanin

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Zrenjanina, koju čini 67 vijećnika, za predsjednika skupštine je izabran Čedomir Janjić (SNS) koji je u prethodnom mandatu bio gradonačelnik. Za tajnicu skupštine je izabrana Svetlana Grujić, a nakon toga su ostale točke skinute s dnevnog reda. Izlaznost na lokalnim izborima na kojima je sudjelovalo deset izbornih lista u Zrenjaninu bila je 41,40%, a SNS je osvojio 53,96% glasova. Tako će SNS imati 42, koalicija SPS-JS 11, Pokret Metla pet, Vojvođanski front četiri, SVM tri i Suverenisti dva mandata.

Šid

Na konstitutivnoj sjednici Općine Šid za predsjednika skupštine je izabran Tihomir Milenković, a za zamjenika Nikolina Bibić. Oni su dobili po 39 glasova. Za tajnika Općine izabran je Romko Papuga. U šidskoj Skupštini općine SNS ima 28, SPS i PUPS imaju šest, SRS tri i Vojvođanski front dva vijećnika.

Za predsjednika općine izabran je Zoran Semenović, koji je u prethodnom mandatu bio zamjenik predsjednika općine.

Srijemska Mitrovica

U Srijemskoj Mitrovici su vijećnici na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada izabrali za predsjednika Iliju Nedića (SNS), dosadašnjeg načelnika GU za obrazovanje kulturu i sport, za njegovog zamjenika dr. Daniela Babića (SPS) i za tajnika Miloša Miškovića. Novu Skupštinu čini 61 vijećnik. Većinu s 42 vijećnika ima SNS, 11 ima lista Grad za sve nas, 6 ima SPS i 2 vijećnika ima »Mitrovačka Alternativa – Pokret slobodnih građana – dr. Miroslav Kendrišić«.

Apatin

Skupština općine Apatin izabrala je Dubravku Korać (SNS) za predsjednicu općine. U prethodnom mandatu je bila zamjenica predsjednika Općine. Za zamjenika je izabran Radovan Đukić (SNS), a za tajnika Milan Škrbić (SNS). U apatinskoj skupštini, koja ima 29 vijećnika, SNS ima 17 vijećnika, SPS 6, PUPS-SVM-SRS 4 i dva mandata imaju nezavisni vijećnici.

J. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika