Aktualno Aktualno

Konkretizirati suradnju

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se 20. kolovoza s veleposlanikom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, s kojima je razgovarao o dosadašnjoj suradnji i modelima za unaprjeđenje položaja hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Ocijenjeno je da je u protekle četiri godine, na konkretnom planu, Pokrajinska vlada preuzimala korake iz svoje nadležnosti u području obrazovanja, očuvanja kulture, jezika i tradicije hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade. Predsjednik Mirović rekao je da su prekogranični projekti i projekti financirani iz IPA fondova veliki potencijal, kao i da je u narednom periodu važno dodatno unaprijediti i konkretizirati suradnju između AP Vojvodine i hrvatskih županija.

Veleposlanik Biščević naveo je da dobra suradnja Pokrajinske vlade i HNV-a unaprjeđuje i pridonosi boljoj bilateralnoj suradnji dviju država.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kaže kako je Pokrajinska vlada, sukladno dogovoru, uplatila sredstva Zavodu za zaštitu spomenika Novog Sada za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Spomen doma bana Josipa Jelačića, koja će biti gotova do 16. listopada, na čemu su se zahvalili.

»Osim toga, razgovarali smo o mogućnostima suradnje gradova i županija iz Hrvatske s vojvođanskim gradovima, a razgovarali smo i o problemu u RTV-u i otkazima koji se pripremaju za 250 uposlenika te smo zamolili da, budući da je samo petoro uposlenih u hrvatskoj redakciji ne budu time pogođeni, jer je njihov broj nemjerljiv s brojem uposlenih u drugim redakcijama te bi trebalo njihov broj i povećati i uposliti još novinara«.

Sastanku je nazočio i upravitelj Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića Goran Kaurić.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika