Aktualno Aktualno

Gdje poći sutra?

Program profesionalne orijentacije – Gdje poći sutra? kao i većina planiranih aktivnosti ove godine nisu mogli biti organizirani kako su planirani. Prijašnjih godina učenici sedmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole odlazili su u Brušku – Benkovac gdje bi desetak dana proveli u radu i odmoru. Putovanje je izostalo, ali ne i profesionalna testiranja, koja će mladima pomoći u njihovom daljem izboru škola, zvanja.

Otkrivanje vlastitih sposobnosti

Profesionalno testiranje je održano u prostorijama HKC-a Bunjevačko kolo 11. kolovoza, a nakon analize i obrade rezultata pedagoga i psihologa bit će obavljeno profesionalno savjetovanje, odnosno razgovor s učenikom uz prisustvo roditelja u zakazanim terminima.

»Zadovoljni smo da smo i u ovim izvanrednim okolnostima, nakon što smo bili primorani otkazati put u Brušku, a zatim i u Horgoš, program profesionalne orijentacije ipak održali u njegovim najvažnijim segmentima«, kaže asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević.

Cilj ovoga programa je pomoći učenicima da započnu razmišljati o svom profesionalnom putu, te da otkriju vlastite sposobnosti i interese, kao i da promišljaju na temu osobnog doprinosa zajednici nakon završenih studija.

Po riječima Nataše Stipančević, učenici koji su završili sedmi razred vrlo posvećeno i u ugodnoj atmosferi pristupili su cjelodnevnom testiranju. Profesionalni testovi sposobnosti obuhvatili su verbalno, numeričko, apstraktno i mehaničko rasuđivanje, test perceptivne brzine, prostornih odnosa, gramatike i pravopisa. Nakon pauze za ručak učenici su nastavili s testovima profesionalnih interesa.

 

Zanimljivo iskustvo

 

Učenicima sedmih razred bilo je ovo novo iskustvo, a evo kako oni komentiraju:

»Bilo je slično onome kako sam očekivao. Prvo su bila logička testiranja, pa onda dalje ono što nas zanima. Iako znam koju ću srednju školu upisati, želio sam uraditi ovo testiranje da vidim što je najbolje za mene, ako ne za srednju školu, možda za nešto u kom pravcu bih trebao kasnije ići. Bilo nas je malo, ali nam je bilo jako dobro. Nikada nisam prisustvovao ovakvom testiranju, pa mi je i to sve izgledalo zabavno. Žao mi je što nismo mogli ići u Benkovac. Moja starija sestra je išla i od nje sam čuo pozitivna iskustva. Poslije dugog vremena smo se vidjeli s vršnjacima i zaista nam je bilo odlično«, kaže Andrija Mandić.

Slično mišljenje i pozitivne dojmove ima i Ana Rukavina:

»Moram priznati da sam se malo plašila kako će sve biti i izgledati i da sam sve to zamišljala puno drugačije. Prvi testovi su mi se činili teži, a kasnije mi je bilo lakše shvatiti što se od mene traži. Vjerujem da će mi ovo testiranje pomoći u mom izboru srednje škole. Žao mi je što nismo mogli i mi kao prijašnje generacije ići u Benkovac, jer je tamo i druženje i rad i kupanje, ali sam zadovoljna da smo bar ovo mogli uraditi.«

Na ovome testiranju je sudjelovalo 11 budućih osmaša, a među njima je bio i David Šarčević koji je rekao:

»Bilo je zabavno. Malo sam se bojao da će sve biti monotono, ali je na kraju bilo odlično. Bilo je dobro društvo, a s nama je bila Nataša Stipančević i, kao i uvijek, njeno prisustvo je sigurno pridonijelo da nam bude tako dobro. Znam već koju ću srednju školu upisati, ali možda me ovi testovi usmjere za dalje. Zanimaju me konačna rješenja testova, iako sam svjestan da nisam sve stigao do kraja uraditi. Otprilike pretpostavljam što će biti, ali to ćemo vidjeti kad budemo išli na razgovor i kada budu gotovi rezultati. Bilo je ovo zanimljivo iskustvo.«

Program profesionalne orijentacije organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i Udruga Naša djeca uz potporu HPD Bela Gabrić, a testiranje za srednjoškolce bit će održano u utorak, 18. kolovoza.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika