Aktualno Aktualno

Status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Predsjednik hrvatske Vlade Plenković razgovarao s predsjednikom DSHV-a Žigmanovim o položaju hrvatske zajednice u Srbiji

Kako je objavljeno na službenom portalu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej

Plenković primio je u četvrtak, 30. srpnja, u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova. Prema priopćenju ureda Vlade Republike Hrvatske, središnja tema razgovora bila je status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, osobito iz vizura rezultata i posljedica nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji.

Premijer Plenković i Žigmanov istaknuli su potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, napose kada je riječ o političkoj zastupljenosti, kulturnim pravima te obrazovanju. U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma, stoji u priopćenju.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je

svečano otvorenje dogovoreno za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata. Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojima će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić

Radman, navodi se na kraju priopćenja sa susreta predsjednika hrvatske Vlade Plenkovića s

predsjednikom DSHV-a Žigmanovim.

 

Press služba DSHV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika