Aktualno Aktualno

Umjesto na Radio Bačkoj na Radio Vukovaru

Premda su u vrijeme privatizacije lokalnih medija bila prisutna uvjeravanja kako će se sačuvati programi na jezicima nacionalnih manjina, u praksi se većina takvih programa i emisija ugasila, kao što se to dogodilo i s emisijom Zvuci bačke ravnice koja je postojala do prije dvije godine na Radiju Bačka, a privatizacijom ovoga radija se prekinulo njeno emitiranje. Dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin i Željko Pakledinac su 17. srpnja održali sastanak s predsjednikom udruge Dukat Pavlom Pejčićem s idejom da se pokuša oživjeti ova emisija, budući da interesa ima, a i on kao nekadašnji urednik emisije je voljan nastaviti s radom.

»Udruga Dukat je dobila i određena sredstva po natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i kroz razgovor s vlasnikom Radio Bačka smo pokušali vidjeti koji su modaliteti i uvjeti da se nastavi s radom. Na žalost na sastanku se vlasnik nije niti pojavio. Na koncu smo se čuli telefonom i u telefonskom razgovoru je rekao da je to 10.000 eura u startu, a ostalo se dogovara«, kaže Cvijin.

»Radi se o kolažnoj emisiji koja je nekada trajala dva sata, međutim vlasnik niti u jednom trenutku nije pokazao interes i nije bilo mogućnosti za dogovor. Došli smo stoga na ideju da tu istu emisiju pokušamo emitirati preko Radio Vukovara koji se jako dobro čuje na istom području koje pokriva i Radio Bačka. Pokrenuli smo određenu inicijativu prema Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je podržala ideju da dođe do suradnje s Radio Vukovarom, te ostaje na nama do kraja je finalizirati i provesti.«

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika