Aktualno Aktualno

Testiranje i individualni razgovori

S obzirom na aktualnu situaciju u svezi epidemije i puno neizvjesnosti, program profesionalne orijentacije Gdje poći sutra? koji Hrvatsko nacionalno vijeće provodi petu godinu zaredom, ove godine će se održati u izmijenjenom obimu i sadržaju, kaže predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal.

»Jednodnevni program će se održati u HKC Bunjevačko kolo, u grupama od po deset učenika, uz poštovanje svih propisanih preventivnih mjera – rukavice, maske, distanca od 2 metra, posebna flaširana voda za svakog učenika. Grupe će biti testirane profesionalnim testovima u trajanju od osam sati, a između će imati ručak i osvježenje. Nakon testiranja i obrade rezultata pedagog i psiholog će obaviti individualni razgovor s učenikom i njegovim roditeljima u zakazanom terminu«, kaže Uršal te ujedno poziva sve one koji su zainteresirani, a do sada se nisu prijavili da to učine.

Program je namijenjen svim učenicima koji su završili sedmi razred osnovne škole (11. kolovoza) i treći razred srednje škole (13. kolovoza). Kotizacija iznosi 1.000 dinara zahvaljujući osiguranoj financijskoj potpori HNV-a, potpori Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice po natječaju na koje je apliciralo Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić i financijskoj potpori udruge Naša djeca.

Pozivaju se i roditelji koji ne mogu sufinancirati program da se jave u HNV kako bi se oslobodili plaćanja, a njihova djeca također prošla program profesionalne orijentacije.

Inače, ove godine se trinaest studenata iz hrvatske zajednice upisalo u na fakultete u Hrvatskoj, i to u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu, Osijeku i Vukovaru.

»Osigurane kvote su se pokazale vrlo popularne i značajne za učenike koji su se upisivali ove godine na fakultete u Hrvatskoj«, rekla je Uršal.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika