Aktualno Aktualno

Potpora obnovi kuće bana Jelačića

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 23. srpnja izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje je predvodila predsjednica Jasna Vojnić. Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi bilo je riječi o pitanjima od značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu u Vojvodini. Na sastanku su sudjelovali i dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković, upravnik Fondacije Spomen dom Josipa bana Jelačića Goran Kaurić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

»Glavni povod je bio otkup kuće bana Jelačića i mi smo se zahvalili na tome jer je Pokrajinska vlada uložila 10 do 15 milijuna dinara u obnovu fasade, a najavili su da će sudjelovati i dalje u obnovi. Prethodno smo bili na sastanku s ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada koji su uputili zahtjev Pokrajinskoj vladi za financiranje izrade projektne dokumentacije koja bi trebala biti izrađena do 16. listopada kada planiramo svečano otvorenje kuće bana Jelačića na koju su pozvani i predstavnici Vlade Republike Srbije, Pokrajine, predstavnika donatora pa se nadamo da će to biti i realizirano. Pokrajinska vlada će u prvom koraku platiti izradu projektne dokumentacije, a izrazili su spremnost platiti i buduće renoviranje i obnovu objekta. Osim toga Mirović je naglasio da je voljan sudjelovati i u rekonstrukciji i adaptaciji crkve svetog Jurja u Petrovaradinu, o čemu smo započeli razgovore kada su bili u posjetu župani iz Hrvatske«, kaže Jasna Vojnić.

Na dnevnom redu su bile i druge teme od značaja za hrvatsku zajednicu kao što je pitanje osnivanja Hrvatskog školskog centra u Subotici.

»Na to nismo imali konkretnije odgovore, ali se predsjednik Mirović obećao založiti da se izmijeni odluka o mreži srednjih škola što je u njihovoj nadležnosti. Postoji još jedan izazov, a to je iseljenje Tehničke škole iz tih prostorija što je obećao da će se riješiti i budući da je pokrajina osnivač izdvojili su sredstva za projektnu dokumentaciju kako bi se napravila nova zgrada gdje bi iselili strojeve Tehničke škole koji su trenutno u zgradi biskupije koja je namijenjena za Hrvatski školski centar«, kaže Vojnić.

Također se razgovaralo i o problemima koji postoje u oblasti obrazovanja kod zapošljavanja stručnih kadrova u nastavi na hrvatskom jeziku.

»Imali smo problem s gimnazijom i prosvjetnom inspektorkom Grada Subotice koja je dala odgovor da profesorica koja je trenutno uposlena na mjesto one koja je jezično stručna poznaje hrvatski jezik ali nema papir o tome na što smo se mi žalili pokrajinskoj inspekciji. Sada smo na to ukazali predsjedniku Miroviću i on je rekao da će provjeriti cijeli slučaj i da će se založiti da imamo osobu koja će moći vršiti kontrolu kvalitete nastave na hrvatskom jeziku u smislu da će se založiti ili da imamo prosvjetnog inspektora u APV ili ćemo pokušati ovdje u Gradu Subotici što bi za nas bilo izuzetno značajno jer trenutno nemamo niti jednu osobu koja vrši nadzor nad nastavom na hrvatskom jeziku«, kaže predsjednica HNV-a.

Prvi puta su predstavnici HNV-a stavili na dnevni red i pitanje pokretanja Drame na hrvatskom jeziku u Subotici te su zamolili »za neku vrstu posredovanja« da se izmijeni odluka o osnutku Narodnog kazališta u Subotici kako bi se moglo ući u proces formiranja Drame na hrvatskom jeziku uz postojeće drame na srpskom i na mađarskom jeziku. Vojnić kaže kako je predsjednik Mirović rekao kako se planira za kraj sljedeće godine otvaranje Narodnog kazališta pa bi do tog vremena trebali privesti korake u osnivanju i hrvatske drame, za što će on dati preporuku.

Razgovaralo se i o problematici Franjevačkog samostana u Baču. Naime, prije mjesec dana je trebao biti potpisan Memorandum između Narodne biblioteke Bač, Pokrajinskog tajništva za kulturu, Ministarstva kulture, Arhiva i drugih subjekata kako bi se samostan u Baču stavio u okvir jednog velikog projekta Narodne biblioteke u Baču s kojim bi se išlo na listu UNESCO-a.

»Problem je bio taj što mi nigdje nismo bili prepoznati kao partneri, ne samo kao potpisnici memoranduma već i da sudjelujemo u upravljanju i da jedan od naših članova bude u Upravnom odboru. Oni su dali načelnu suglasnost da mi budemo dio tih struktura i da nas uključe u dalje aktivnosti i procese jer je obnova završena. Uputit ćemo zahtjev AP Vojvodini koja će onda dati svoju potporu da i mi budemo dio tih struktura što će biti poslano Ministarstvu kulture. A onda očekujemo da će Memorandum biti izmijenjen na način da i mi budemo potpisnici i sudjelujemo dalje u aktivnostima«, iznijela je Vojnić te je dodala kako će HNV na sljedećoj sjednici staviti na dnevni red proglašenje Narodne biblioteke u Baču kao instituciju od značaja za hrvatsku zajednicu.

Na sastanku se razgovaralo i o mostu Šmaguc u Monoštoru i najavljeno je da će radovi biti gotovi do 7. listopada.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika