Kultura Kultura

Obnavlja se fond bunjevačke nošnje

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice ove godine slavi veliki jubilej – 50 godina postojanja i rada. Jedan od projekata kojega provode u povodu ovoga jubileja jest i obnova fundusa nošnje, konkretno bunjevačke narodne nošnje, po kojoj je Centar sa svojim folklorašima svakako i najpoznatiji. Tako je i u tijeku šivanje novih kompleta muške i ženske bunjevačke nošnje.

Projekt će ukupno stajati oko milijun dinara. Pola milijuna dinara za ove namjene HKC je osigurao na natječajima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Srbije, a ostatak će biti, kako kažu, osiguran od privatnih donatora.

»U cilju sagledavanja naših potreba, radili smo i inventar fundusa nošnje. Konstatirali smo kako je dio te nošnje dosta star te, budući da ima muzejsku vrijednost, treba biti sačuvan odnosno nošen samo u posebnim prilikama. Također, imamo i porast broja članova, što nas je navelo da osmislimo projekt koji će se ticati obnove fundusa bunjevačke nošnje. Šiva se takozvanih sedam ‚trojki‘ iz koreografije Bunjevačko momačko kolo. To su dvije ženske i jedna muška nošnja, puta sedam. Osigurali smo trenutno sredstva za pet ‘trojki’. Također, planiramo šivati i još neke dijelove nošnje koji nedostaju ansamblu – košulje, čakšire i prsluke«, kaže predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.

Inovacije u šivaoni

Nošnje se šivaju u subotičkoj šivaoni Iva, a na izradi rade Nada Sudarević i Ružica Kozma. Kao velike zaljubljenice u ovaj vid tradicijske kulture, one su već ranije skupa izrađivale bunjevačku nošnju za potrebe KUD-a Tanac iz Pečuha i hrvatskog obrazovnog centra HOŠIG u Budimpešti. A kako njihovi sinovi plešu u HKC-u Bunjevačko kolo, redovito pomažu ansamblu oko popravki stare nošnje za potrebe nastupa.

»Ovo nam je do sada najveća zadaća. Krojeve smo uzimali od nošnji iz fundusa Bunjevačkog kola te nošnji iz vrlo vrijedne privatne kolekcije Grge Piukovića. Profesionalna modelarka nam je pomogla u izradi krojeva. Neki materijali koje koristimo su novi, a trudimo se primijeniti i neke nove tehnologije vezane za šivaću industriju. Recimo, u slučaju izrade plišanih detalja. To je jedna od preporuka s Radionice narodnih nošnji u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koju sam pohađala«, kaže Nada Sudarević.

Poznata lionska svila, koja krasi stariju nošnju HKC-a, može se i danas nabaviti, ali je, kako ukazuje Ružica Kozma, jako skupa i naručuje se samo u jako velikom komadu. Nova nošnja se šiva od novih materijala koji, kako kažu šivačice, veoma sliče originalnima. Materijale su nabavljali u Subotici, Beogradu pa čak i u dalekom Istanbulu.

»Išle smo u Istanbul u nabavu ukrasnih traka (portova), a tamo su nam izradili i kopče i pucad za prsluke, po uzoru na originale iz fundusa«, kaže Ružica Kozma.

Promocija

Folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo trenutno ima više od 120 članova u četiri skupine, od kojih je najbrojniji tzv. izvođački ansambl. Voditeljica Odjela Senka Horvat kaže da će im nova nošnja puno značiti u budućem radu.

»Nova nošnja nam puno znači. Ona se šiva po mjeri današnjih djevojaka koje su šire i više nego li su nekad djevojke bile. To je za nas premija. Ovo će nam olakšati nastupe, brže ćemo se moći spremati, nekad nam je to uzimalo i po 45 minuta«, kaže Senka Horvat.

Svečano predstavljanje novih nošnji je već trebalo biti priređeno u sklopu programa koje je Centar planirao za proslavu svoje 50. obljetnice, poput velikoga koncerta na palićkoj Ljetnoj pozornici. Međutim, epidemija koronavirusa ih je, kao i brojne druge aktere kulturnoga života, u tomu spriječila. No, kako napominju u HKC-u, oni sve svoje planirane aktivnosti planiraju održati, pa tako i predstavljanje novih kompleta nošnje. Ova je promocija načelno pomaknuta za listopad, a ako epidemija bude potrajala, bit će održana dogodine.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika