Aktualno Aktualno

U Vojvodini skoro 3.000 zaraženih

Od početka epidemije u Srbiji u ožujku, pa do sredine srpnja u Vojvodini je registrirano ukupno 2.850 slučajeva zaraženih koronavirusom, koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.117, priopćio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Broj hospitaliziranih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u značajnom porastu, kao i broj oboljelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Epidemiološka situacija za AP Vojvodini u cjelini se ocjenjuje kao nepovoljna. Očekuje se daljnje pogoršanje situacije. Zdravstveni sustav AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti nadvladani.

Institut za javno zdravlje Vojvodine apelira na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporuča striktno pridržavanje svih mjera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su: poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, izbjegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gdje se pjeva i glasno govori, gdje dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prijenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike. Također, preporuča se nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gdje je veći broj ljudi, obvezna je primjena maske za kronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom, redovito pranje ruku odnosno uporaba dezinfekcijskih sredstava na bazi alkohola. Osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevima trebaju ostati u samoizolaciji 14 dana od posljednjeg kontakta.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika