Intervju Intervju

Veterinarska medicina danas ide u korak s humanom medicinom

Još 2017. godine, po preporuci svog profesora iz Novog Sada, Mario Tikvicki, veterinar iz Subotice, upisao je specijalističke studije iz veterinarske kirurgije na Fakultetu veterinarske medicine u Zagrebu. Ideja o upisivanju specijalizacije rodila se iz želje i potrebe proširenja »vidika« iz ove oblasti, napredovanja u struci i konačno, primjene naučenog u praksi. Odluka o odlasku u Zagreb bila je temeljena na saznanjima kako je fakultetska Klinika za veterinarsku kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju u posljednjih desetak godina veoma značajno napredovala i postala lider i primjer ozbiljne i suvremene veterinarske struke u našoj regiji. Pod mentorstvom akademika Dražena Matičića, vrhunskog stručnjaka koji je najviše zaslužan za modernizaciju i razvoj ove fakultetske klinike, na specijalističkim studijama u Zagrebu, naš sugovornik je stekao nove vještine, te značajno usavršio već postojeće. Program specijalizacije obuhvatio je više oblasti iz moderne veterinarske kirurgije, od kojih je značajno spomenuti da je za vrijeme trajanja specijalizacije bio aktivni sudionik u oblastima veterinarske kirurgije, anesteziologije, oftalmologije, stomatologije i ortopedije kućnih ljubimaca, a preko 80 posto vremena bio je angažiran u radu na klinici i u kirurškim salama, dok je preostalo vrijeme bilo ispunjeno teorijskim predavanjima i analiziranjima postojećih slučajeva. Ovaj model specijalizacije zagrebački fakultet je prenio s američkog sveučilišta u Georgiji. Specijalističke studije uspješno je završio početkom ožujka ove godine.

Kako se nova vještina primjenjuje u praksi?

U današnjem vremenu, bilo kojim poslom da se baviš, vrlo je bitno pratiti najnovije trendove i konstantno biti u korak s vremenom. Tako je i u veterinarskoj medicini. Moj otac, Grgo Tikvicki, je još 1992. godine započeo svoju privatnu praksu, koja aktivno radi i napreduje svih ovih 28 godina svog postojanja. U posljednjih nekoliko godina u našoj praksi uvodimo i neke nove vještine i metode. Te inovacije prvenstveno se odnose na suvremeniju dijagnostiku i terapiju u pristupu liječenja kućnih ljubimaca. Veterinarska medicina danas ide u korak s humanom medicinom. Odnedavno posjedujemo digitalni rendgen, što nam znatno olakšava dijagnostiku nekih stanja i oboljenja. S kvalitetnom digitalnom rendgenografijom, veterinarima ruke više nisu vezane i mogu lakše i brže doći do dijagnoze. Prošle godine nabavili smo suvremeni kolor dopler ultrazvuk i na taj način smo ultrazvučnu dijagnostiku u našoj praksi digli na jednu višu razinu. Tu prije svega mislim na ultrazvučni pregled abdomena, ali i na ehokardiografiju (ultrazvučni pregled srca). Danas je ultrazvučna dijagnostika nezaobilazan dio pregleda na našoj klinici i ne kaže se »tek tako« da je danas ultrazvuk suvremeni stetoskop modernog veterinara. U dijagnostici oboljenja, bitno je spomenuti i laboratorijsku dijagnostiku i krvne pretrage (kompletna krvna slika i biokemija), koje se kod nas svakodnevno rade još od 2012. godine.

Koji dio svoje specijalizacije biste posebno referirali kao najznačajnijim glede nastavka liječničke karijere?

Oblast svoje prakse na koju sam najviše ponosan i koju sam praktično donio sa svoje specijalizacije i usavršavanja, su kirurški blok i operacijska sala. Prije nekoliko godina počeli smo aktivno primjenjivati inhalacijsku anesteziju kod naših pacijenata tijekom operacija. Od prošle godine posjedujemo suvremeni stroj za inhalacionu anesteziju koji pruža najveću moguću sigurnost anestezije nekog pacijenta za vrijeme operativnog zahvata. Ovaj stroj pored svih svojih prednosti, ima i mogućnost rada u modulu tlakom kontrolirane ventilacije pluća, kod veoma kritičnih pacijenata, i po mojim saznanjima, naša veterinarska klinika je za sada jedina u Vojvodini koja ima anestezijski stroj s ovakvim modulom rada. Neizostavni dio svake operacije je praćenje i monitoring svih vitalnih funkcija pacijenta tijekom anestezije, koji nam daje dodatnu sigurnost i efikasnost za vrijeme svakog kirurškog zahvata. Posljednjih mjeseci imali smo nekoliko baš kritičnih i veoma rizičnih pacijenata u anesteziji, od kojih bih želio istaknuti jednog psa po imenu Ajša kojem smo operirali tumor na mliječnoj žlijezdi. Ajša je imala sedamnaest i pol godina i slobodno mogu reći da mi je ona bila najstariji pacijent kojeg sam operirao u općoj anesteziji. Prije operacije, uradili smo joj kompletnu predoperativnu dijagnostiku, gdje je ustanovljeno kako ona ima i problema sa srcem i da je ovo njeno stanje još dodatni rizik za anesteziju. Ajša se brzo oporavila nakon operacije i sada ponovno bezbrižno živi svoj starački život.

Kakve su se još mogućnosti otvorile u praktičnoj primjeni novih znanstvenih saznanja koje ste stekli na usavršavanju u Zagrebu?

S osuvremenjavanjem anestezije, otvorile su mi se i mogućnosti za korištenje nekih težih i zahtjevnijih kirurških procedura. Osim svakodnevnih operacija sterilizacije pasa i mačaka, sve više imamo i drugih vrsta operacija, pa i nekih urgentnih i hitnih stanja koja se moraju kirurški sanirati. Jedna od najzahtjevnijih oblasti kirurgije koju primjenjujemo odnedavno i koja je plod moje specijalizacije, je ortopedija, gdje je pored znanja, potrebno uložiti puno vremena, truda, ali i financijskih sredstava u opremu, instrumente i odgovarajuće implantate koji se koriste u ortopedskim operacijama. Veoma često se događaju prometne nesreće kod pasa i mačaka prilikom kojih dolazi do prijeloma kostiju nogu i karlice i takva stanja spadaju u zahvate koji su veoma hitni i zahtjevni, gdje veterinar mora brzo i adekvatno reagirati.

Značajno je spomenuti i da smo od ove godine uveli i neke nove discipline u svakodnevnu praksu, kao što su oftalmološki i neurološki pregledi naših pacijenata. U narednim godinama, trudit ćemo se i dalje ići u korak s vremenom i pratiti najnovije trendove u suvremenoj veterinarskoj praksi. Planiramo krenuti s ozbiljnijim i kompliciranijim kirurškim procedurama poput operacije katarakte i operacije na kralježnici kod pasa i mačaka.

Vrijeme je koronavirusa i kako se ova situacija odražava na kućne ljubimce odnosno ljude koji ih drže u stanu?

Ovo je veoma aktualna tema i svakodnevno se susrećemo s raznim pitanjima vlasnika kućnih ljubimaca u svezi korone. Kao i u svim životnim situacijama gdje su mjere opreza podignute na višu razinu zbog sprječavanja širenja pandemije i s kućnim ljubimcima moramo biti oprezniji i odgovorniji u primjeni njihove higijene. Psi i mačke na svojim šapama mogu iz spoljne sredine donijeti covid-19, isto kao što ga čovjek može donijeti u kuću na obući i predmetima koje upotrebljava (novčarka, novac, ključevi, mobiteli…). Zato je preporuka da se poslije svake šetnje s kućnim ljubimcem pojača higijena. Šetnje bi trebale biti kratke, a šape se poslije njih mogu obrisati antiseptičkim maramicama. Vlasnici bi trebali paziti da u ovome ipak ne pretjeraju, jer previše brisanja može isušiti šape psa, a može doći i do dodatne iritacije i pojave dermatitisa. Također, preporuka je da se izbjegava najprisniji kontak s kućnim ljubimcima, da ih ne ljubimo, da im ne dozvoljavamo da nam ulaze u krevet ili da dolaze u dodir s hranom za ljudsku uporabu. Nakon maženja životinje, ruke uvijek treba dobro oprati sapunom i toplom vodom. Nikako se ne preporučuje potapanje životinja u asepsol ili neko drugo dezinfekcijsko sredstvo.

Koje su najčešće tegobe kućnih ljubimaca?

Široka je lepeza problema zbog kojih vlasnici dovode svoje ljubimce u našu ambulantu. Jedan od učestalih problema kod pasa i mačaka koji su stariji od 3-4 godine je neugodan zadah iz usta. Vlasnici ovo ne primijete odmah na vrijeme i često se jave kada je problem već dosta razvijen. Neugodan zadah iz usta je posljedica povećanog stvaranja zubnog kamenca, a posljedično tome dolazi i do upale desni (gingive), koja ako se ne primijeti na vrijeme dovodi do nepovratnog gubitka desni i nepovratnih promjena na zahvaćenim zubima. Ovo se može spriječiti redovitim godišnjim kontrolama. Kada vlasnici dovedu ljubimca na godišnje cijepljenje, uvijek »bacimo oko« i na zube da bismo eventualno ukazali na mogući stomatološki problem. Ako postoji neugodan zadah iz usta i povećano nakupljanje kamenca na zubima, preporučamo da se napravi stomatološki pregled i da se uradi ultrazvučno skidanje zubnog kamenca u općoj anesteziji.

Jedan od učestalijih problema koji se javlja kod naših pacijenata je i pretjerano češanje. Ono može biti posljedica prisustva buha na koži, pojava bakterijske ili gljivične infekcije, ali i alergijske reakcije na razne alergene iz hrane ili prirode.

Koliko u prosjeku, ukoliko nije nešto zbilja ozbiljno, traje jedan veterinarski tretman i što sve podrazumijeva?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor pošto je svaki pacijent, odnosno svaki problem, slučaj za sebe. Nekada se do točne dijagnoze može lakše doći, dok je u nekim slučajevima potrebno uključiti više dijagnostičkih metoda da bi saznali krajnju dijagnozu. Svaki prvi posjet veterinaru zbog nekog problema započinje s detaljnim razgovorom vlasnika i veterinara, a tek nakon toga radi se opći klinički pregled. U smislu općeg kliničkog pregleda može se povući paralela sličnosti između veterine i humane pedijatrije, jer niti naši pacijenti, kao ni male bebe, ne znaju sami reći što je problem i što ih zaista boli. A također, i jedni i drugi imaju veliku dozu straha od pregleda kod doktora. Zato je nama veterinarima od velike pomoći i važnosti svaka informacija koju dobivamo od vlasnika. Ponekad je dovoljna samo jedna nova informacija koja će u potpunosti promijeniti tijek dijagnostike i liječenja tog pacijenta. Što je kvalitetnija i detaljnija dijagnostika, to su veće šanse da se brže dođe do točne dijagnoze i predloženog tretmana. Veoma je širok spektar problema koji se mogu javiti kod kućnih ljubimaca. Neki problemi se javljaju sezonski, kao na primjer razni dermatološki slučajevi i alergije, neki problemi se javljaju nakon igranja u prirodi kada npr. strano tijelo (travka – popino prase) uđe u ušni kanal, u nos, u šapu ili u oko životinje, gdje može napraviti velika i trajna oštećenja. Problemi s krpeljima su veoma česti i javljaju se tijekom cijele godine, pa i za vrijeme zime kada ima snijega (imali smo nekoliko slučajeva). U ovisnosti od prirode problema, neki veterinarski tretmani traju kraće, a neki duže. Ponekad je dovoljna samo jedan posjet veterinaru, dok se u nekim drugim slučajevima moramo vidjeti nekoliko puta (3-5). Neka stanja zahtijevaju izričito ambulatno liječenje i svakodnevne infuzije, dok se za neke druge probleme mogu propisati terapije koje će vlasnik doma davati svom ljubimcu u obliku tableta, praškova ili rastvora.

S kojim životinjama je lakše, a s kojima je pak najteže raditi veterinarski posao?

Svaki posjet veterinaru za životinju predstavlja određenu dozu stresa. Mi se uvijek trudimo da se nekako »zbližimo« sa svakim pacijentom, odnosno da mu damo prostora i vremena kako bi se što više opustio. Pacijent koji je opušten i bez stresa, bez ikakvih problema će dozvoliti da mu se uradi neki pregled. Neki ljubimci se osjećaju mnogo sigurnije kada su vlasnici s njima i tada im se bez problema može prići. Kod posjeta veterinaru veoma je važno da vlasnik nije uplašen, napet ili pod stresom, jer takav vlasnik prenosi tu svoju nesigurnost i negativnu energiju i na svoga ljubimca. U ambulanti se susrećemo s raznim situacijama, pa smo nedavno imali slučaj jednog pekinezera, kojem smo trebali uraditi rendgensko snimanje, ultrazvuk srca i izvaditi mu krv. U prisustvu vlasnice to je bila nemoguća misija, jer pas to uopće nije dozvoljavao. Tada smo zamolili vlasnicu da sačeka u čekaonici... i naravno, pas je u odsustvu vlasnice bez ikakvih problema dozvolio da uradimo sve predviđene procedure. Generalno, uvijek je lakše raditi sa životinjama koje su na neki način socijalizirane i takvi pacijenti će dozvoliti da im se priđe i uradi pregled. Postoje i oni ljubimci koji su izrazito agresivni i s takvim pacijentima je najteže raditi. Njih je veoma često moguće pregledati samo u sedaciji.

Izdvojite nam neke egzotičnije primjere životinja koje ste liječili?

Na našoj klinici najviše su zastupljeni psi i mačke, ali zanimljivo je da postoji veliki trend povećanja zečeva kao kućnih ljubimaca. Ostale egzotične životinje su puno slabije zastupljene u našoj svakodnevnoj praksi, ali je neke od njih značajno spomenuti. Hrčak i morsko prase neki su od sve popularnijih ljubimaca današnjice, i to s razlogom, lako ih je gajiti, nisu previše zahtjevni, dobri su za držanje u stanu, a i jako su simpatični. Nekoliko puta imali smo vjevericu na pregledu, najčešće zbog dermatoloških problema. Prošlog mjeseca imao sam jednog leminga s gastrointestinalnim tegobama. Činčila po imenu Čila nedavno je bila na kirurškom zahvatu sterilizacije. Interesantno je da smo se nekoliko puta susreli i s bijelim pacovima kao kućnim ljubimcima. Nedavno su nam doveli na pregled veoma malo lane, koje je bilo iscrpljeno i gladno, pošto se najvjerojatnije izgubilo u prirodi. Papagaji kao pacijenti su često zastupljeni na našoj klinici, a s vremena na vrijeme na vrata nam zakuca i po koja kornjača i po neki jež.

Na kraju recite nešto o preventivi i praktičnim savjetima za vlasnike životinja.

Vlasnici koji žele dobro svojim ljubimcima i koji se zaista brinu o njima, trebali bi biti upoznati s nekim najosnovnijim situacijama i bolestima, na koje oni kao vlasnici mogu utjecati kako se ne bi pojavile kod njihovog kućnog mezimca. Uvjerljivo najučestaliji problem s kojim se susrećemo na našoj klinici su buhe i krpelji. Psi koji nisu zaštićeni od krpelja, imaju veću šansu oboljeti od babezioze (bolest koju prenose krpelji). Ovdje postoje razni vidovi zaštite od kojih je značajno spomenuti preparate u obliku ogrlica, tabletica i spot on preparata. Veoma je važno i cijepljenje pasa i mačaka protiv virusnih bolesti u prvim mjesecima života i kasnije obnavljanje i održavanje tog imuniteta redovitim godišnjim cijepljenjima. Zatim, tu je i godišnje cijepljenje protiv bjesnila, koje je ujedno i zakonska obveza svakog vlasnika psa ili mačke.

Intervju vodio: Dražen Prćić

 

Antrfile 1

Obitelj

Uz maksimalnu potporu koju dobivam od svoje supruge Đurđice i djece Martine i Davida, biti veterinar za mene znači životni poziv koji me ispunjava sretnim i koji mi daje snagu da idem pravim putom.

Antrfile2

Srčani crv

Bolest novijeg datuma na našim prostorima je dirofilarioza, odnosno bolest srčanog crva. Srčanog crva prenose komarci, a za prevenciju ove bolesti postoje preparati koji se daju na mjesečnom nivou.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika