Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajednička turistička ponuda

Turistička organizacija Grada Srijemska Mitrovica potpisala je partnerski sporazum za implementaciju projekta ADRILINK – Interpretacijska mreža jadranskog krajolika u okviru drugog poziva za prijedloge projekta Interreg V-5 Jadransko-jonskog ADRION programa 2014 -2020. Konzorcij partnera se sastoji od 11 partnera iz sedam zemalja: Italije, Grčke, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, koje predvodi vodeći partner iz Slovenije Jesi. Trajanje projekta je 30 mjeseci, tj. do sprnja 2022. godine. Ukupan iznos projekta je 2.409 446 eura, od čega je 199.348 eura alocirano na Turističku organizaciju Srijemske Mitrovice. Opći cilj projekta je promoviranje pejzažnog turizma u jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne točke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućuje integrirano upravljanje turizmom s ciljem smanjenja njegove sezonske osobine kroz valoriziranje, prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti koje mogu biti posjećivane tijekom cijele godine.

Popularizacija kulturnoga blaga

Zajedno s projektnim partnerima, Srijemska Mitrovica je prepoznala da je jadranska regija dobro uspostavljena turistička destinacija gdje su potencijali za razvoj cjelogodišnjih turističkih destinacija mnogobrojni i uključuju prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti te kulturne raznolikosti. Ovo nije prvi put da Turistička organizacija Srijemske Mitrovice sudjeluje u natječajima čiji su sudionici i lideri projekta gradovi iz Hrvatske.

»Turistička organizacija Grada Srijemska Mitrovica rado sudjeluje na natječajima Europske unije. Vođeni iskustvom od prošle godine imali smo uspješno završen projekt Europa za građane, te zbog dobre realizacije, suradnje i odgovornog odnosa prema sudjelovanju, pozvani smo i prošle godine da sudjelujemo s Varaždinom kao liderom projekta. Projekt je prošao i sretni smo što smo i ove godine od ožujka nastavili dalje realizirati projekt Get to it (Aktiviranje građanstva u demokratskim procesima). Zajedno s Hrvatskom, kao liderom projekta, sa Slovenijom, Češkom i Italijom, mi smo predstavnici Srbije. Delegirali smo se primjerom da utječemo na veliki broj građana javnog i privatnog sektora na realizaciju naših manifestacija, populariziranjem kulturnog blaga. To je jedan od načina i naših prijedloga kako ćemo predstavljati demokratsko uključivanje građana u europske procese«, ističe v.d. ravnateljice Turističke organizacije Srijemske Mitrovice Svetlana Sabo, dodajući:

»Ove godine na naše zadovoljstvo ponovo sudjelujemo u tom projektu. Ono što je nevolja to je ova pandemija koronavirusa i način na koji ćemo ga za sada realizirati. To ćemo učiniti putem interneta i individualnog rada svakog grada u svom dijelu projekta. Očekujemo da će se situacija promijeniti od jeseni, te da ćemo razmjenjivati naša iskustva i da ćemo sve partnere dočekati u našem gradu i pokazati kako mi to uspješno radimo«, kaže Sabo.

Hrvatska dobar partner

Početkom ove godine Turističkoj organizaciji u Srijemskoj Mitrovici odobren je projekt ADRILINK, čiji je cilj promoviranje pejzažnog turizma u jadranskoj regiji.

»To je veoma interesantan i veliki projekt. Prvi put sudjelujemo u tako velikom projektu gdje je grant skoro 2,5 milijuna eura, a oko 200.000 eura je alocirano na Turističku organizaciju Srijemske Mitrovice. Ono što je benefit cijelog projekta je da će se uz pomoć njega povezati deset interpretacijskih centara. Kao završnica je formiranje interpretacijskog centra u našem gradu kroz zajedničku digitalnu platformu koja će umrežiti sve ove destinacije i na suvremen i moderan način predstaviti sve ono što naš rad čini atraktivnim u turističkom smislu. Isto tako će se stvarati strategija održivog razvoja. Putem njega će se napraviti jedna zajednička turistička destinacija jadranske regije i na taj način sve ove destinacije će živjeti cijele godine. Poslednje što će se desiti je jedan dan jadranskog pejzaža, koji će biti održan na ovim destinacijama«, navodi naša sugovornica, ističući da su im očekivanja da će uz pomoć odobrenih sredstava u Srijemskoj Mitrovici otvoriti moderan i suvremen info centar koji će se staviti u funkciju interpretacijskog.

Ljetne manifestacije u Srijemskoj Mitrovici poznate su ne samo u Srbiji nego i u široj regiji. Jedna od njih je i Srem Folk Fest, međunarodni festival folklora, koji se svake godine održava u kolovozu. Kako navodi Sabo, pripreme su u tijeku ali se trenutno ne može sa sigurnošću reći da će ona biti održana ove godine

»Kao što je globalno u svijetu, poznate su već informacije da je turizam jedna od grana koja će najviše istrpjeti posljedice pandemije. Isključivo se baziramo na domaći turizam u okvirima naše države. Dobre su kampanje koje je Turistička organizacija Srbije pokrenula da afirmira domaće destinacije. Mi očekujemo da će, čim bude malo stabilnija situacija, ponovo priljev turista biti povećan. Mogu reći da su veoma interesantna naša seoska turistička domaćinstva ili salaši koja nude prenoćište turistima, napose u vrijeme zabrane kretanja. Iz velikih gradova su se ljudi trudili da se sklone i budu na mjestima gdje se djeca mogu slobodno kretati u dvorištima. Što se tiče cijena, mogu reći da su svi zadržali koje su bile i prije ove pandemije, što je veoma korektno«, zaključuje naša sugovornica.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika