Kolumne Kolumne

Izbori prošli, vratila se korona

Poslije izbora u Srbiji završeni su i izbori u Hrvatskoj. I dok su izbori u Srbiji bili lišeni neizvjesnosti, oni u Hrvatskoj imali su draž koju donosi neizvjesnot i isčekivanje. No, pokazalo se da su analitičari koji su nekoliko dana prije izbora podjednake šanse davali i HDZ-u i Restart koaliciji imali krivu procjenu, jer izborna noć pokazala je da su glasači u velikoj većini povjerenje ipak dali Plenkoviću. Formiranje nove Vlade trebalo bi, u svjetlu te izborne pobjede, biti jednostavno, jer nedostajući broj zastupničkih glasova bit će osiguran, prije svega iz redova manjina.

Formiranje nove Vlade trebalo bi biti slatka muka i za Vučića, kome, ukoliko mu se tako prohtje, za novu Vladu neće trebati nitko drugi do njegovi stranački suborci. Radost te pobjede zasjenili su neodgovorni građani koji su (sram ih bilo) svojim razuzdanim ponašanjem pridonijeli da se virus (gle čuda, dan poslije izbora) nekontrolirano počeo širiti po Srbiji, dovodeći zdravstveni sustav do kolapsa. I (za naše prilike) neizbježno korona je postala ne zdravstveno već političko pitanje. Najava ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu bila je razlog izlaska revoltiranih građana na prosvjede, a trebala ih je zaustaviti policija na konjima, s psima i oklopnim vozilima. A slika iz Beograda postala je vijest broj jedan u vijestima europskih medija, pa je tako koronavirus ponovno Srbiju stavio u fokus medijske pozornosti. Na sliku u svijetu već smo naviknuli, ali ono što bi nas trebalo brinuti je to što je čak i epidemija koja kosi ljudske živote politizirana toliko da svatko tko se usudi progovoriti o bolnicama koje su pred kolapsom ili umirućim ljudima bio on liječnik, običan građanin ili novinar neće dugo čekati da mu prišiju etiketu da je sve izrečeno u funkciji tko zna čijih i kojih interesa. I na stranu politika i politikanstvo i različita mišljenja koje daje struka, ono što nas treba brinuti jest porast broja zaraženih, jer čini se korona će dugo biti pratitelj naših malih, običnih života.

I na koncu, koronavirus je i razlog što najave dešavanja objavjene u današnjem broju novina možda neće biti realizirane onako kako su planirane. Nije politika već realnost.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika