Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zabrinjavajuća kvaliteta

Česte oborine tijekom svibnja i lipnja uspjele su oporaviti usjeve pšenice i nadomjestiti nedostatak vlage u tlu. Prema riječima poljoprivrednih stručnjaka, kako sada izgleda, žetva pšenice proći će dobro iako bi sporadične vremenske nepogode mogle pokvariti to stanje. Dragan Medić, poljoprivrednik iz Šida, ove godine je u svom ataru zasijao pšenicu na 25 hektara. Kako kaže za naš tjednik, obilne padaline nisu bitno utjecale na rod pšenice, ali očekuje da će se visok procent vlage u zrnu bitno odraziti na kvalitetu zrna.

»Za sada pšenica izgleda dobro, ali do početka žetve, dok se ne počnu nositi prvi uzorci na analizu, njena kvaliteta neće se točno znati. Velike oborine koje su pale utjecat će na kvalitetu zrna, ali se za sada ne zna još točno u kolikoj mjeri. Vjerujem da će kvaliteta zrna biti smanjena. Očekujemo da će vremenske prilike do početka žetve biti zadovoljavajuće i da će rod biti dobar. Što se tiče prinosa, za sada je još rano prognozirati, ali se nadam da ću imati prinos od 7 do 8 tona po hektaru. Prinos će ovisiti i od kiša koje su padale i koja će utjecati i na smanjenje hektolitarske težine. Što se tiče cijene pšenice, trenutno se govori o cijeni od 16 dinara po kilogramu, plus PDV. Ako ostane tako, ona neće biti dovoljna da pokrije osnovne troškove proizvodnje. Smatram da bi minimalna cijena trebala iznositi 20 dinara po kilogramu. U tu cijenu bismo se mi poljoprivrednici mogli uklopiti. Ne mislim da bismo nešto posebno profitirali, ali bismo s tom cijenom mogli pokriti osnovne troškove proizvodnje«, ističe Medić.

Potrebni suhi i topli dani

Padaline koje su bile proteklih dana su pridonijele da pšenica ima dobro nalijevanje zrna. Ono što je sada potrebno su suhi i topli dani kako bi se završilo sazrijevanje i počela žetva.

»Nakon sjetve pšenice bilo je dovoljno oborina tako da smo imali, za razliku od prošle godine, jako dobro nicanje. U početnom periodu bili su ostvareni dobri sklopovi. Međutim, u travnju je nastupila suša gdje gotovo cijeli mjesec nije bilo oborina i to se značajno odrazilo na rast i razvoj pšenice koje su na većem dijelu površina ostale niže, slabije i izbokorene, tako da su ostvareni neki rjeđi sklopovi. Ovaj drugi dio vegetacije s oborinama je pridonio da se koliko-toliko ta šteta popravi i da pšenica barem dobro nalije zrno. Imamo velike razlike na terenu oko izgleda pšenice. Od pšenice, koja fantastično izgleda kao u najboljim godinama koje obećavaju vrhunske prinose, do pšenica koje su ostale male, rijetke i kod kojih se proizvođači ne mogu nadati nekim velikim prinosima. Mislim da je ove godine agrotehnika, i to prije svega kvaliteta osnovne obrade za pšenicu došla do izražaja, jer pšenica gdje je izvršena kvalitetnija osnovna obrada je bila bolje ukorijenjena i bolje je podnijela taj sušni period u travnju, za razliku od ovih lošijih pšenica«, navodi Goran Drobnjak iz Poljoprivredne stručne službe Općine Ruma.

Kako navodi, početak žetve zavisit će od vremenskih prilika, temperature zraka i sunčeve svjetlosti.

»Žetva ječma uglavnom je završena u srijemskim atarima. Slijedi nam žetva pšenice i nadamo se da nam vremenske prilike neće pokvariti planove. Nadamo se nekom prosječnom prinosu na našem terenu«, navodi Drobnjak .

Ječam u silosima

Obilne kiše, koje su pale prošloga tjedna u Srijemu, na nekim površinama prouzročile su polegnuća, ali to neće ugroziti rod.

»Ukoliko bi se kišni period produžio, svakako da bi mogao loše utjecati i na prinos i na kvalitetu. Imali smo takvih slučajeva proteklih godina da je u tijeku same žetve bilo većih količina oborina, pa je to drastičnije utjecalo na kvaliteut, prije svega na hektolitarsku težinu pšenice. Polijeganja pšenice ima na nekim površinama, te štete od tuče. Također su evidentne i razlike u količini padalina. Dominiraju te pljuskovite oborine i velike su razlike u količinama, ali možemo reći da je cijela regija dobila znatne količine oborina«, kaže Drobnjak.

Što se tiče ostalih poljoprivrednih kultura, ističe da su oborine godile prije svega kukuruzu, soji, suncokretu i šećernoj repi. Budući da je došlo do porasta temperature, one sada prema njegovim riječima dosta dobro izgledaju.

U šidskoj općini već su skinute površine pod pivarskim ječmom. U tijeku je žetva uljane repice, a već ovih dana očekuje se i žetva najvećih poljoprivrednih površina zasijanih pšenicom. U odnosu na protekle godine, u šidskoj općini su povećane površine pod suncokretom koji prema informacijama iz Poljoprivrednog ureda Općine Šid za sada dobro izgleda. U staropazovačkoj općini žetva pšenice počela je polovinom mjeseca, a preporuka poljoprivrednih stručnjaka poljoprivrednicima je da počnu sa žetvom na onim površinama gdje je pšenica u potpunosti sazrela.

A cijena je, kao i svake godine, određena mnogim čimbenicima. Sigurno je da ratari neće biti zadovoljni ni ove kao ni prethodnih godina. S obzirom na to da je ove godine pod pšenicom zasađena veća površina zemljišta, prognozira se ista ili manja cijena u odnosu na prošlogodišnju kada je ona sa 16 dinara skočila na 18,5, što je bio i maksimum. Trenutno se poljoprivrednici nadaju dobrim proizvodnim rezultatima, te lijepom i sunčanom vremenu kako bi žetvu mogli okončati na vrijeme.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika