Sport i zabava Sport i zabava

Povratak ozbiljnijim treninzima

Prošle godine na prvenstvu države za mlađe pionire i pionirke u Beogradu atletičarka Spartaka iz Subotice Minja Kopunović osvojila je naslov prvakinje Srbije u skoku u dalj. Za ovo najjače nacionalno natjecanje i njen nastup vezan je i svojevrsni kuriozitet. Naime, mlada Subotičanka je nadmoćno osvojila prvo mjesto sa skokom od 5,18 cm, a s rezultatom koji je postigla slavila bi sa 16 cm prednosti i naslov u konkurenciji dječaka. Talentiranu skakačicu je, poput svih sportaša i sportašica, prije nekoliko mjeseci u treninzima zaustavila pandemija koronavirusa i sada se, s relaksiranjem mjera, uz stručni nadzor trenera Joške Kerešija ponovno vratila u trenažni proces.

Kako sada izgleda povratak na atletsku stazu Gradskog stadiona u Subotici?

U početku je bilo malo čudno, jer je pauza tijekom zabrane treninga u vrijeme izvanrednog stanja posve normalno ostavila traga na svima nama. Vratili smo se uobičajenim treninzima i pokušavamo nadoknaditi propušteno.

Opiši nam jedan svoj uobičajeni trening.

Prvo trčimo nekoliko krugova za zagrijavanje, potom slijede ubrzanja od 100 m sprinta, a potom ostali predviđeni dijelovi treninga za taj dan. Poglavito, u posljednje vrijeme radimo na snazi i ubrzanju.

Opće je poznato kako vrsne skakačice u dalj krasi i izuzetna brzina. Kakav je tvoj brzinski rezultat?

Uglavnom trčim dionicu od 300 m, pojedinačno i u štafeti, a ove godine sam istrčala rezultat 42,66.

Rezultat na prošlogodišnjem državnom prvenstvu vinuo te je u sam vrh pionirske atletike u Srbiji. Jesi li u međuvremenu skočila i više od tih respektabilnih 5,18 m?

Malo sam još popravila rezultat u odnosu na taj pobjednički skok, jer sam uspjela skočiti 5,22 m. Nažalost, napredak u novim dužinama prekinula je korona, pa se nadam da ću u narednom razdoblju kontinuiranog treninga uspjeti još više poboljšati duljinu svojih skokova.

Koje su duljine koje skačeš na treningu i koliko daleko možeš uvijek skočiti?

Recimo da uvijek mogu skočiti preko pet metara, ali zbog prisilne pauze još uvijek nismo počeli skakati. Prvo se trebaju ojačati mišići i tijelo pripremiti za skokove.

Budući da su natjecanja suspendirana do daljnjeg, ostaje samo rad na treninzima. Koliko često treniraš?

Imamo pet treninga tjedno na kojima nastojimo vratiti intenzitet rada koji je bio prije prisilnog prijekida. Također, i u teretani se vraćamo težinama na kojima smo bili u punom procesu treniranja.

Treniraš li u grupi s ostalim skakačima ili su za tebe predviđeni individualni treninzi?

Trener Kereši radi individualno sa mnom i na svakom treningu nastojimo što više nadoknaditi izgubljene mjesece treninga.

Tko je tvoj uzor u skoku u dalj?

Ivana Španović i njezina tehnika skakanja koju sam i sama pokušavala svladati, ali mi još uvijek ne uspijeva skinuti takav način skakanja. Za sada imam svoju tehniku i način skakanja, ali za još dulje skokove moram još puno trenirati. Voljela bih u skorijoj budućnosti svladati način skakanja u kojem mogu napraviti taj nužni korak u skoku, jer s takvom tehnikom mogući su i jako dugački skokovi.

Kakvi su tvoji planovi za ovu godinu i kojom bi dužinom skoka bila zadovoljna?

Planovi su vezani za puno treniranja i nadoknađivanja propuštenog trenažnog procesa. Voljela bih ove godine skočiti preko 5,50 m i ustaliti se na toj dužini skokova.

D. P.

 

ANTRFILE

Asistencija

Veliku pomoć i stalno asistiranje u Minjinom skakačkom napredovanju pruža joj tata Aleksandar, nekadašnji proslavljeni nogometaš, a danas trener u nogometnom klubu Spartak.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay