Kolumne Kolumne

Izbori, izbori, pa opet izbori

U vrijeme zaključenja ovog boja Hrvatske riječi oko 200.000 birača u Srbiji ponovno je imalo pravo izaći na biračka mjesta i glasati. Od tog ponovljenog glasanja nitko ništa ne očekuje. Em, je radni dan, em su šanse da nakon ponovljenog glasanja još neke stranke uđu u parlament na razini nemogućeg. Tako će se ovim ponovljenim glasanjem zadovoljiti samo forma, dok će suštinski u postizbornoj Srbiji sve ostati isto. No, rezultati prvog glasanja, onog od 21. lipnja, još su uvijek tema analiza, komentara, polemike. Pa i u hrvatskoj zajednici, o čemu možete čitati nekoliko stranica dalje u ovom broju tjednika.

A pripadnicima hrvatske zajednice koji imaju državljanstvo Hrvatske omogućeno je još jedno glasanje – na parlamentartni izborima u Hrvatskoj. Glasat će u izbornoj jedinici XI., koja je zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Hrvati u dijaspori imat će mogućnost izbora između 11 listi političkih stranaka i koalicija. A kada se govori o dijaspori i glasanju, u fokusu su uvijek (prije svega) Hrvati u BiH. Iz tog aspekta gledano hrvatska zejdnica u Srbiji 10 puta je manja, pa je spram tog odnosa i interes sudionika na izborima za glasače među Hrvatima u Srbiji.

Na ovim izborima osim bosanskih Hrvata, za koje važi stereotip da su sigurni glasači HDZ-a, u fokus predizborne kampanje stavljena je takozvana nova dijaspora. Termin je to koji sudionici političke utrke, u kojoj gasači iz dijaspore donose tri saborska mandata, koriste za 250.000 Hrvata koji su Hrvatsku napustili od njezinog ulaska u EU. Hoće li to pomrsiti računicu po kojoj, kako pokazuju iskustva prijašnjih izbornih ciklusa, o mandatima u dijaspori odlučuju glasači iz BiH? Oni koji igraju na kartu nove dijaspore računaju da hoće, ali je pitanje koliko su u stanju uvjeriti oko 250.000 »odbjeglih« Hrvata da imaju iskrene namjere nešto mijenjati kako bi se barem dio tih »odbjeglih« vratio, a oni koji pakiraju kofere odvratili od kupovine karte u jednom smjeru.

A Hrvati u Srbiji? Koliko sam ja uspjela ispratiti predstavljenje kandidata za XI. izbornu jedinicu, nikome nisu u fokusu političke pozornosti.

Z. V.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay