Aktualno Aktualno

HNV i DSHV pozvali na izlazak na izbore

U nedjelju, 5. srpnja, bit će održani izbori za novi saziv Hrvatskoga sabora, na kojima pravo glasovanja imaju i hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske. Državljane Hrvatske koji imaju prebivalište u Srbiji da izađu na predstojeće izbore pozvali su Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svojem pozivu navela kako je odziv na izbore važan jer time svjedočimo svoju posvećenost najvažnijim političkim procesima u Hrvatskoj i dajemo djelatni prinos u onim segmentima koji se izravno tiču i našega položaja.

»Podsjetimo se da je u posljednjih nekoliko godina naša domovina Hrvatska intenzivirala svoj interes za položaj Hrvata na ovim prostorima i da je suradnja HNV-a i institucija Hrvatske rezultirala započetim značajnim projektima koji za cilj imaju unaprjeđenje položaja hrvatskoga naroda u domicilnoj državi. Na nama samima je da tu suradnju još dodatno osnažimo, produbimo i intenziviramo, a to možemo jedino ako smo odgovorni i ako izlaskom na biračka mjesta svjedočimo svoju zainteresiranost. Važno je da naš glas bude glas cjelokupnoga hrvatskoga naroda, da zajedno sa svojim sunarodnjacima u domovini očitujemo svoju volju i da pokažemo još jednom zajedništvo koje je uvijek bilo garantom uspjeha i pozitivnih rezultata«, navodi Vojnić.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov u svojem pozivu ističe kako će hrvatski državljani izlaskom na izbore, osim ostvarivanja svojega zakonom garantiranoga prava, očitovati i odgovornost za budućnost Hrvatske. Žigmanov je pozvao sve članove i simpatizere da svoj glas daju predstavnicima one političke stranke koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i osnažila podršku Hrvatima u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, i s kojom su hrvatske institucije ostvarile do sada najbolju suradnju.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Srbiji moći će glasovati u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja, u Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu (Kneza Miloša 82/I. kat) i Generalnom konzulatu RH u Subotici (Maksima Gorkog 6), od 7 do 19 sati. Birači bez prebivališta u RH kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH nisu se morali aktivno registrirati, a birači koji nemaju hravtsku osobnu iskaznicu a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasanja mogu ostvariti potvrdom koju će im izdati tog dana nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH.

U XII. izbornoj jedinici u kojoj svoje predstavnike biraju hrvatski državljani bez boravišta u Hrvatskoj, pa tako i pripadnici hrvatskih manjina u susjednim zemljama koji zadovoljavaju taj uvjet, svoje kandidate istaklo je jedanaest lista: 1. Autohtona – Hrvatska stranka prava, 2. MOST nezavisnih lista, 3. Možemo! – Politička platforma, Nova ljevica, Radnička fronta, Održivi razvoj Hrvatske, Zagreb je naš!, Za grad, 4. Neovisni za Hrvatsku, Hrvatska stranka prava, Generacija obnove, 5. Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Fokus, 6. Demokrati, Hrvatski laburisti-Stranka rada, Lista za Rijeku, Zeleni savez, 7. Hrvatska demokratska zajednica, 8. Moja voljena Hrvatska, 9. Narodna stranka – Reformisti, Hrvatska seljačka stranka Braće Radić, 10. Neovisna lista i 11. Živi zid, Stranka Ivana Pernara, Promijenimo Hrvatsku, Hrvatska seljačka stranka Stjepan Radić.

Zbog korona epidemije glasovat će se uz stroge epidemiološke mjere. Preporuka je da se prije odlaska na biralište izmjeri temperatura i ako je viša od 37,2 stupnja i ako su prisutni respiratorni problemi da se ne izlazi na birališta. Biračima se preporučuje da stave zaštitnu masku i ponesu vlastitu kemijsku olovku. Na biralištima će se svakom biraču dezinficirati ruke na ulasku i izlasku a identitet birača će se utvrđivati tako što će birač morati nakratko skinuti masku u odgovarajućoj udaljenosti. U biralištu će boraviti samo onoliko osoba koliko ima paravana iza kojih se može glasati. Osobe koje su u samoizolaciji, a žele glasati to će moći učiniti, i njima će birački odbor doći kući i uz obveznu dezinfekciju, zaštitne maske i rukavice preuzeti omotnicu s njihovim glasom te ubaciti listić u kutiju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika