Aktualno Aktualno

Izborne negativnosti pridonijele rezultatima

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje žaljenje što su protekli izbori u Republici Srbiji održani s brojnim manjkavostima koji su u zemljama konsolidirane demokracije teško zamislivi, što je ocjena i malobrojnih međunarodnih promatrača. Spomenut ćemo samo one najprijepornije – od visoko kontroliranih medija na svim razinama, koji su bili naklonjeni isključivo vladajućoj stranci, preko bespoštednih korištenih javnih resursa u vođenju tzv. funkcionerske kampanje i »nagovaranja« građana putem telefonskih poziva da glasuju za liste pod brojem 1, koji su znali imati i elemente prijetnji, do različitih zlouporaba tijekom provedbe izbornog procesa, napose u prikupljanju potpisa podrške građana izbornim listama, te nedopustivim aktivnostima na sam izborni dan.

Za Hrvate u Srbiji dodatna je otegotna okolnost bila ta što se za vrijeme izvanrednog stanja, nakon dva bezazlena događaja, kreirala i producirala do sada neviđena negativna medijska histerija spram hrvatske zajednice, što je onda pridonijelo širenju straha. Nedoumice i konfuziju širile su uoči izbora naručene i penetrirane strukture, kojima je glavni predizborni program bio mržnja prema DSHV-u i namjera da se osujete naša nastajanja. Dodatno je unijelo nespokoj među Hrvate odsustvo čak i elementarnog interesa predstavnika Republike Hrvatske u Srbiji za izborni proces. Stoga se ovim putem najsrdačnije zahvaljujem svima koji su bili kandidati DSHV-a na izborima, koji su svojim imenom i prezimenom i likom na letcima hrabro posvjedočili da im je stalo do budućnosti hrvatske zajednice, kao i velikom broju glasača koji su nama, unatoč svemu, dali podršku, napose u onim sredinama gdje je to uračunavalo i stanovit rizik.

Gore spomenute negativnosti uvelike su pridonijele i ostvarenim rezultatima, spram kojih kao predsjednik DSHV-a iskazujem relativno nezadovoljstvo. Takvu ocjenu najprije krijepi činjenica što smo izgubili zastupnička mjesta na republičkoj i pokrajinskoj razini, no zadržali smo tri vijećnička mjesta na lokalnoj razini – dva u Subotici i jedan u Baču. Glede toga valja ukazati i na to da su slični neuspjesi registrirani i kod većine drugih političkih stranaka i koalicija koji su sudjelovali na ovim izborima, što držimo da je posljedica gore spomenutih demokratskih deficita posljednjeg izbornog ciklusa u Srbiji. Jednostavno, u danim okolnostima i postojećim uvjetima vjerojatno se nije moglo više postići!

S druge strane, zadovoljni trebamo biti kada je riječ o kvaliteti predizborne kampanje i naravi predizbornih aktivnosti koje smo uspješno realizirali. Okupili smo mladi i kreativni tim koji je skupa s vodstvom DSHV-a i svim kandidatima ostvario blizu tisuću različitih aktivnosti – od nastupa u medijima, priopćenja, plakatiranja i dijeljenja letaka, kreiranja radijskih i video oglasa, objava na društvenim mrežama i to bez ikakve nadoknade! Tako što ne samo da mora krijepiti, već treba biti važan zalog za naše buduće djelovanje. Jer, politički život DSHV-a će se nastaviti i nakon ovih izbora! No, o svemu će vrlo brzo kritički raspravljati mjerodavna tijela stranke te donijeti i odgovarajuće zaključke.

Treba reći, na koncu, i to kako ćemo i nadalje u naše predizborno pozicioniranje morati uračunavati kako nastupanje u okviru koalicijskih saveza s nama bliskim političkim strankama tako i prateće neizvjesnosti za ostvarivanje naših definiranih ciljeva. Tako će biti i s tim ćemo se morati nositi sve dok ne budemo imali ono što imaju nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – zajamčene mandate u predstavničkim tijelima na svim razinama, a na lokalnoj razini i u dijelu izvršne vlasti. To je, i ovoga puta trebamo istaknuti, višegodišnji ključni politički zahtjev DSHV-a, koji je i dio međunarodno-pravno preuzetih obveza Republike Srbije – u članku 9 Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina s Republikom Hrvatskom tako što eksplicite se navodi.

Pa ipak, DSHV će, kao uostalom i u proteklih 30 godina, nastaviti i dalje boriti se dosljedno i hrabro za ravnopravnost hrvatske zajednice u Republici Srbiji i za njezin svakovrsni boljitak i napredak. Jer, to je naša temeljna misija oko koje nema i ne smije biti kompromisa!

Tomislav Žigmanov, predsjednik

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika