Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Sot rasterećuje Batrovce i Šid

Nakon 18 mjeseci novoizgrađeni granični prijelaz Sot na granici s Hrvatskom pušten je u rad 15. lipnja. Međunarodni granični prijelaz Sot jedan je od devet prijelaza između Srbije i Hrvatske, i pored graničnih prijelaza Ljuba i Neštin predstavlja jednu od mogućnosti za putovanje stanovnika susjednih zemalja. Novoizgrađeni granični prijelaz značajno će, naročito u vrijeme sezonskih gužvi i praznika, rasteretiti velike granične prijelaze poput Batrovaca i Šida. Njegova modernizacija značit će najprije putnicima, lokalnom stanovništvu, a službenicima carine i policije znatno će poboljšati uvjete rada.

Brži putnički promet

U okviru novog graničnog prijelaza sada se nalaze po dvije prometne trake na ulasku i izlasku iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet kao i promet praznih kamiona koji na tom graničnom prijelazu znatno brže mogu prijeći granicu sa susjednom Hrvatskom. Samo tijekom prošle godine preko tog prijelaza prešlo je oko 40.000 praznih kamiona i 350.000 putnika. Granični prijelaz je izgrađen u skladu s najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcioniranje prometa i efikasan rad graničnih službi. Tijekom njegove izgradnje stari prijelaz je bio izmješten nedaleko od novog. Skoro 20 godina rad pripadnika granične policije i carine na tom graničnom prijelazu odvijao se u teškim uvjetima. Umjesto kontejnera, koji su sve do izgradnje novog objekta bili radno mjesto pripadnicima policije i carinika, napravljen je novi objekt sa svim modernim pratećim elementima. Pregled dokumenta sada se obavlja u natkrivenom prostoru, sagrađene su dvostruke prometne trake u oba smjera, kao i veliki parking za putnička i teretna vozila. Za opremanje i izgradnju graničnog prijelaza iz republičkog proračuna je osigurano oko 150 milijuna dinara bez PDV-a. Sada ulazak u Srbiju izgleda mnogo ljepše, a radni uvjeti su u skladu sa suvremenim standardima.

Unaprjeđenje postojećih kapaciteta

Kako navode u Upravi carina, Vlada Srbije i Ministarstvo financija su u skladu sa strateškim opredjeljenjem da se posebna pažnja posveti kako tehnološkoj, tako i infrastrukturnoj modernizaciji carinske službe, prepoznali inicijativu Uprave carina da postojeće kapacitete na graničnom prijelazu Sot treba što prije unaprijediti. A što o novom graničnom prijelazu kažu putnici? Prilikom našeg posjeta nismo ih zatekli u velikom broju. Tek nekoliko automobila i kamiona, koji su se nesmetano bez dugog zadržavanja kretali ka granici sa susjednom Hrvatskom.

»Granični prijelaz sada izgleda mnogo bolje nego što je to bilo ranije. Ponosni smo što konačno imamo granični prijelaz kakav imaju i mnoge europske države. Do samo prije nekoliko mjeseci na ovom mjestu su stajali kontejneri koji su kvarili sliku jedne države, ali vjerujem i otežavali uvjete rada policije i carine. Sada je ovo moderan objekt prilagođen svim europskim standardima, a nadam se da će se i promet odvijati mnogo brže nego što je to bilo do sada«, navodi Zoran Belić iz Šida.

Ovom cestom često prolaze i mještani šidske općine, te studenti koji često putuju u Novi Sad.

»Brže nam je ovom cestom stići do Novog Sada bez obzira na granične prijelaze nego da idemo preko Iriškog vijenca. Često se dešavalo da budu gužve zbog teretnih kamiona, ali se sad nadamo da toga više neće biti, budući da su izgrađene dvije prometne trake. Da ne govorim o tome koliko ovaj granični prijelaz sada izgleda bolje, funkcionalnije i modernije«, kaže student iz Šida Filip Žeravica.

Novim graničnim prijelazom bili su iznenađeni i putnici koji su došli iz inozemstva.

»Za ovaj granični prijelaz konačno možemo reći da ima sve europske standarde koje i zaslužuje. Ne idem često preko njega i nisam dugo bio u Srbiji, ali sam se iznenadio kada sam došao. Osim što stvara ljepšu sliku o državi u koju se ulazi, omogućit će i brži prolaz vozila, pogotovo sada u predstojećoj sezoni«, kaže naš sugovornik iz Münchena.

A u šidskoj općini uskoro će biti završen još jedan granični prijelaz koji će putnicima iz susjednih država omogućiti brži prelazak. Riječ je o graničnom prijelazu Jamena – Račinovci. U tijeku su radovi na sanaciji ceste koja nije bila u funkciji više od 25 godina.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika