Kolumne Kolumne

Mala (post)izborna anatomija

Izbori su bili i prošli. Ono što je ostalo poslije njih je nova raspodjela snaga na političkoj sceni. Iznenađenja nema, a rezultati izbora mogli bi se sumirati u nekoliko riječi: dvotrećinska naprednjačka većina i odlazak iz skupštinskih klupa nekih pepoznatljivih likova srbijanske političke scene.

Ali ako ja dobro iščitavam sudionike na ovim izborima, onda bi pravilnije bilo reći da je pobijedio Aleksandar Vućić, a ne SNS, jer lista se zvala »Aleksandar Vučić – za našu decu«. I oni koji su glas dali prvome na listi glasovali su »za Vučića« i »zbog Vučića«. Tako je Vučiću uspjelo ono što je od 90-ih u uvođenja višepartijskog sustava uspjelo još jedino Slobodanu Miloševiću – imati gotovo potpunu vlast. Ali ako već uspoređujemo Miloševićevo i Vučićevo vrijeme, zabrinjavajuće je što ih dijeli više od dva desetljeća u kome je srbijansko društvo trebalo napraviti barem jedan korak ka demokraciji. Dijeli Miloševićevo i Vučićevo vrijeme više od dva desetljeća, ali i jednom i drugom kost u grlo je bilo i bit će Kosovo. Osim Kosova, na dnevni red ovoga puta doći će i izbor između EU i Rusije (i Kine) i još nekoliko »vrućih krumpira« koji su pobjedničke ruke opekli već prvih dana poslije proglašenja »nevjerojatne pobjede«.

A u pobjednike sebe svrstavaju i oni koji su bojkotirali izbore, jer izborni rezultat i prije svega malu izlaznost birača (prema podacima CESID-a najmanja od uvođenja višestranačja) vide kao pobjedu svojih nastojanja da se bojkotom izbora kaže »Ne!« neravnopravnim izbornim uvjetima i neslobodi medija. Tako gledano, najveći gubitnici ovih izbora onda su stranke koje nisu uspjele prijeći census i za koje politički analitičari procjenjuju da će nestati sa srbijanske političke scene. No, jesu li u pravu pokazat će neki novi izborni krug i neka nova izborna utrka za povjerenje glasača.

A tipična slika naše političke scene jesu (sasvim slučajno u izbornom danu) i dešavanja u Demokratskoj stranci. Nekada neprikosnoveni nosioci vlasti, nada postmiloševićevske Srbije, savršeno su se uklopili u opću sliku sadašnjeg stanja.

Složila bih se zato da je bojkot uspio, ali ne zbog onih koji su glasače pozivali da se uzdrže od svog biračkog prava već zbog onih koji su svojim bojkotom poručili da konačno žele u političkom ringu vidjeti neke nove, neokaljane likove.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika