Aktualno Aktualno

Ne ulazimo u izbore da bismo bili oporba

Tko bude činio vlast, imat će partnera u HDF-u. Iskrenog i pouzdanog partnera, kaže Perušić

Grupa građana Hrvatski demokratski forum izlazi na izbore u Subotici sa svojom listom. Moto i osnovna poruka nositelja liste Zvonimira Perušića je da Hrvati trebaju izaći samostalno na izbore u Subotici i ući u vlast ukoliko žele ostvariti svoje projekte i programe i biti ravnopravni s drugim zajednicama. 

Udruga pod istim nazivom osnovana je i bila registrirana još 2008. godine, a nakon izmjene Zakona o udrugama funkcionira kao neformalna i neregistrirana udruga građana.

Grupa građana Hrvatski demokratski forum izlazi na lokalne izbore u Subotici, kako poručujete, s osnovnom idejom da se lista s hrvatskim predznakom pojavi samostalno na izborima. Znači li to da DSHV izlazi samostalno, a ne u koaliciji, vi ne biste izlazili na izbore?

Mi smo čekali da vidimo što će se dogoditi na toj hrvatskoj političkoj sceni i zato je sve ovako naglo i krenulo. Počeli smo s prvom idejom početkom ožujka, a 13. ožujka smo počeli prikupljati potpise. Kad smo vidjeli da je DSHV objavio kako neće izlaziti kao samostalna hrvatska lista, ostao je otvoren prostor koji smo mi odlučili popuniti.

Što je program izborne liste grupe građana HDF?

Osnovni je cilj da se Hrvati vrate u institucije ovoga grada. Da se vrate u sustav odlučivanja, u sustav predlaganja i donošenja odluka. Naših ljudi, to ne trebam posebno obrazlagati, nema kao izravnih predstavnika u strukturama vlasti grada. Cilj je ući u skupštinu s vijećnicima, cilj je ući naravno u Gradsko vijeće, cilj je ući u tajništva, stručne službe, dakle svugdje gdje možemo utjecati na to da se projekti koje bude utvrđivala hrvatska zajednica provode.

Da biste ušli u izvršnu vlast, morate biti u koaliciji s onima koji formiraju tu vlast, u ovom slučaju na razini Grada Subotice.

Mi smo javno rekli, i za to se zalažemo, da ne ulazimo u izbore da bismo bili oporba. To je sigurno. Kao oporba ne možeš ništa uraditi. Prvo ćemo vidjeti koja će biti naša pozicija. Drugo, vidjet ćemo tko će činiti vlast, a tko bude činio vlast, imat će partnera u HDF-u. Iskrenog i pouzdanog partnera.

Po svim procjenama i istraživanjima Srpska napredna stranka ima najveće šanse za osvajanje vlasti na svim razinama. Jeste li spremni za koaliciju sa SNS-om?

Koliko ja shvaćam stvari, SNS i Savez vojvođanskih Mađara u Gradu Subotici. Dakle, očekuje se nastavak te velike koalicije u Subotici ali opet, ograđujem se, ne znam što će biti rezultat izbora. Naravno, tko god bude činio vlast, imat će pouzdanog partnera u nama.

Kako ocjenjujete prethodnu vlast te koalicije u Subotici?

Ona je funkcionirala prilično dobro. Bez nekih ozbiljnih trzavica kako smo navikli u mandatima prije toga. Mnogi projekti koji su započeti prije desetak godine, neki čak i ranije, se provode i vidimo neke rezultate. Recimo, kazalište, fontana... Dakle, općenito, iako naravno da uvijek može biti bolje, ne možemo biti nezadovoljni.

Kako ocjenjujete položaj Hrvata u Subotici, osim toga što nisu dio vlasti?

Pa to je najveći problem. Sve projekte koje Hrvati imaju, koje hrvatska zajednica utvrdi kao prioritetne koje bi trebalo provoditi, nailaze na problem jer nema normalne komunikacije s vlašću zbog toga što naši predstavnici izlaze sa skupštine demonstrativno, nemaju dobar odnos, nemaju kontakt. Oni su oporba. Uopće ne razumijem kako se može interes jedne zajednice provesti ako si oporba.

Mislite, dakle, da manjine uvijek moraju biti uz vlast?

Ne kažem generalno, ali mislim da je sada situacija s Hrvatima takva da bi bilo jako dobro da bude uz vlast.

Koji su projekti koje biste vi podržali ili se zalagali?

Osnovni uvjet svih uvjeta je ući u sustav i provoditi projekte koji budu dogovoreni u institucijama hrvatske zajednice. Mi nismo kao mala grupa građana zaduženi za projekte tipa asfaltiranja ulica, trgova itd., ali ne živimo u zabludi da se konkretni problemi mogu rješavati ako nemaš unutra nikoga. Otvorit ćemo Ured za građane gdje ćemo evidentirati sve njihove konkretne zahtjeve i onda ćemo te konkretne zahtjeve provoditi. Bit će i online ured i na različite načine će ljudi moći predstaviti svoje konkretne probleme u svojim sredinama. Mi ćemo zatim te konkretne probleme kandidirati za rješavanje u strukturi Grada Subotice. Ako u nekoj ulici nedostaje asfalt ili vodovodni priključak, naravno da će se nama javiti građani iz naše zajednice i ako mi pomognemo tom građaninu iz naše hrvatske zajednice, pomoći ćemo i drugim građanima koji žive u toj ulici.

J. D.

           

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika