Kolumne Kolumne

Stvarni život

Ovo je teška godina i iz nje nećemo izaći neranjeni, kazala je gostujući (gle čuda!) na javnom medijskom servisu urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić. Gospođa Nikolić ili ne živi u istoj zemlji kao i mi, ili u čuda ne vjeruje kada tako nešto može izjaviti (i to pred milijunskim auditorijem), jer vlast nas uvjerava upravo u suprotno. Ne samo da nas korona kriza neće ni okrznuti već ćemo krizu izazvanu koronavirusom prebroditi lakše nego druge europske zemlje, a kada je riječ o gospodarskom rastu, bit ćemo najbolji u Europi.

I gospođi Nikolić ni to nije bilo dovoljno već se drznula usporediti pomoć od 100 eura (koju smo, da se ne lažemo, već svi strpali u džep) sa agrarnim proračunom. A brojke kažu – 400 milijuna eura će iz proračuna ove godine dobiti poljoprivrednici, kroz razne poticaje i druga davanja, a 620 milijuna eura podijeljeno je punoljetnim građanima Srbije. A kako besplatne večere nema, tih 100 eura u našim džepovima skupo ćemo platiti, kao što se plaćaju svi dugovi, usudila se ustvrditi već spomenuta novinarka. I surovoj istinu tu nije kraj, jer u podatke koji se nikako ne uklapaju u ovo predizborno blagostanje svakako spada i podatak o smanjenju proizvodnje od 16 posto i prometa u trgovinama od 20 posto. I to u travnju, dok se (nimalo ohrabrujuće) brojke za svibanj tek očekuju.

Je li to naš stvarni život ili je stvarni život onaj drugi? U kome funkcionari koji nisu u kampanji obilaze odavno završene ceste, otvaraju igrališta, sportske terene i sve drugo što može dobro doći u kampanji koja treba samo pridonijeti pobjedi, koja i tako nije upitna.

Ako se pobjednik zna, ne zna se tko će (uz pobjednika) još četiri godine zasjesti u zastupničke fotelje. Htjeli bi mnogi. Po svaku cijenu. Pa makar to bilo i skrivanje iza manjinskih izbornih lista. Naravno, nije nitko uoči ovih izbora otkrio toplu vodu, jer je ta taktika korištena i u prethodnim izbornim procesima. Posljednji koji igra na tu kartu je Čedomir Jovanović, koji će pokušati »progurati« svoju stranku u vojvođanski parlament (za republičku razinu ta taktika nije prošla) preko manjinske liste Koalicija za mir, koju službeno čine Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca, ali su se na tu listu (gle čuda) »provukli« i članovi LDP-a. Sve u nadi da je to dobitna kombinacija da bi se još četiri godine ostalo »u sedlu«.

I jedno i drugo je naš stvarni život. Samo je pitanje tko u što vjeruje.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika