Aktualno Aktualno

Otvorenje Antunovićevog spomenika sredinom listopada

Spomenik Ivanu Antunoviću u Subotici trebao bi biti svečano otvoren 15. listopada, na blagdan sv. Terezije Avilske. Nakon nedavne pozitivne odluke Skupštine grada Subotice za podizanje ovoga spomenika, prošloga tjedna održan je sastanak Povjerenstva za podizanje spomenika Ivanu Antunoviću kojega sačinjavaju predstavnici Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Na sastanku je odlučeno da se pristupi završetku treće faze radova, odnosno postavljanju samog spomenika. Podsjetimo, aktivnosti na ovome planu započele su još prije četiri godine. Antunovićev spomenik, koji će biti postavljen pokraj katedrale-bazilike svete Terezije Avilske, već je izrađen, a preostaju građevinski radovi, odnosno izrada postamenta i prilaza. Autor spomenika je akademski kipar Bernard Pešorda, poznat po ostvarenjima iz domene suvremene sakralne skulpture. Spomenik prikazuje biskupa Antunovića u sjedećem položaju kako drži otvorenu knjigu u lijevoj ruci i čita, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ, znak kanoničke časti i službe.

Početak završne faze radova očekuje se u danima oko proslave dana rođenja Ivana Antunovića (19. lipnja), jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Za realiziranje prve dvije i najveći dio treće faze sredstva su osigurana od katoličkih i službenih institucija iz Hrvatske i hrvatskih institucija iz Srbije, u ukupnom iznosu od oko 30.000 eura. Povjerenstvo se nada da će nedostajuća sredstva u iznosu od oko 3.000 eura biti prikupljena u narednom periodu, čime će cijeli posao moći biti uspješno dovršen.

Ivan Antunović (Kunbaja, 1815. – Kalača, 1888.), bio je kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač tzv. zakašnjelog preporoda među bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj te publicist i prozni pisac.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika