Sport i zabava Sport i zabava

Sedam desetljeća kontinuiranog rada

Ove godine Nogometni klub Tavankut bilježi 70 godina od osnivanja. Iako se zbog koronavirusa još uvijek ne zna točno kako će jubilej biti proslavljen, ono što će definitivno obilježiti ovu godinu tavankutskog nogometa je postavljanje reflektora na stadion. Rasvjeta je proradila tijekom svibnja, a osim sponzora za nju su zaslužni i članovi kluba i uprave koji su svojim angažmanom omogućili da stadion zasvijetli. Za sada je postavljeno 30 reflektora što omogućava večernje treninge, a kako predsjednik kluba Marijan Tumbas navodi u planu je postavljanje još, kako bi se navečer mogle održavati i utakmice.

30 reflektora

»Većina naših igrača radi preko dana i imaju obveze tako da su nam reflektori bili potrebni kako bismo mogli održavati treninge navečer. Također je ljeti bolje trenirati kada se smrači, odnosno sunce zađe jer nije više tako toplo. Postavljeno je 30 reflektora, a u planu nam je ove godine njihov broj povećati kako bi se po mraku, osim treninga, mogle održavati i utakmice«, kaže Tumbas.

Predsjednik kluba navodi kako je projekt osvjetljenja stadiona vrijedan 300.000 dinara proveden zahvaljujući sponzorima – stupove je osigurala Betonjerka iz Sombora, a reflektore firma Agrol iz Temerina.

»Zahvaljujući angažmanu naših članva kluba pronašli smo sponzore. To su firme s kojima naši poljoprivrednici imaju dobru suradnju, budući da im one postavljaju protugradnu mrežu. Iako smo sve dobili, članovi kluba su također doprinijeli ovome projektu jer su se nesebično angažirali oko postavljanja rasvjete«, zahvaljuje se svima Tumbas.

Uprava na čijem je čelu Tumbas odabrana je prošle godine, a glavni cilj im je bio prije svega sačuvati klub i osigurati mogućnost djeci u selu da se i dalje bave sportom.

»U srpnju prošle godine je nas desetak prijatelja/poznanika preuzelo klub. Staro vodstvo se već umorilo, a mi nismo htjeli dopustiti da se klub ugasi jer je to jedini sport koji djeca mogu trenirati u Tavankutu. Iako nije bilo lako, uspjeli smo održati klub i imamo preko 100 članova koji treniraju svakodnevno. Uz prvi tim, imamo pionire, pjetliće, omladince i veterane. S prvim timom igramo u Vojvođanskoj ligi, skupina Sjever. Prošle godine smo ligu završili na šestome mjestu četvrtog ranga natjecanja, što je za nas jako dobar uspjeh, a ove godine smo također jako dobro započeli sezonu no korona nas je zaustavila. Trener Darko Sekulović je rekao kako su momci bili spremniji nego ikad«, kaže Tumbas.

Proslava obljetnice na jesen

Iako je uprava kluba ove godine uradila veliki posao postavivši rasvjetu, kažu kako imaju još planova za 2020.

»Ima još puno toga da se obnavlja. Stadion je velik i otkako je napravljen 2003. godine gotovo ništa nije ulagano u njega. Imamo natkrivene tribinine s 850 mjesta za sjedenje. Stolice su u lošem stanju i planiramo ih zamijeniti. S obzirom na to da NK Spartak dobiva novi stadion nadamo se da ćemo dobiti njihove stare stolice, kako ne bismo imali troškova oko kupovine novih. Stadion ima restoran, teretanu, svlačionice i prostorije za rad uprave što sve treba bar oličiti, a u planu nam je ove godine konačno i početi grijati prostorije«, ističe Tumbas.

Član uprave kluba Ivan Mandić podržava ulaganje u sam klub i infrastrukturu stadiona jer, kako navodi, nogomet u Tavankutu ima dugu tradiciju.

»Tavankućani vole nogomet. Imamo klub 70 godina kroz koji je prošlo puno igrača i svi su vezani za njega. Mještani također cijene i podržavaju ovaj sport i klub. Na našim utakmicama ima prosječno 300 gledatelja, a kada je neka jača bude i 400. U ovome rangu to je zavidna brojka publike koju imaju naši igrači. Često ni Spartak nema više navijača«, navodi Mandić.

Obilježavanje važne obljetnice za klub, ali i selo – 70 godina od postojanja zbog izvanredne situacije u državi pomjerena je s ljeta na jesen. Iz uprave navode kako još ne znaju detalje, ali da je u planu postavljanje ploče Sivi Mačkoviću, Tavankućaninu koji je financirao izgradnju cijelog kompleksa te bi tom prilikom i stadion trebao biti nazvan po njemu.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika